Προβλήματα στο ψηφιακό σήμα για Σίφνο και Πάρο

Μόλις μερικές ημέρες έπειτα από την εγκατάσταση του ψηφιακού σήματος τηλεόρασης και τη διακοπή του αναλογικού σήματος στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα στην λήψη του σήματος σε αρκετές περιοχές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα νησιά της Σίφνου και της Πάρου, στα οποία οι δημοτικές αρχές αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε δελτία τύπου προς ενημέρωση των πολιτών, με πολύ διαφορετική, ωστόσο, προσέγγιση.

Δεδομένου ότι για αρκετούς πολίτες, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, η τηλεόραση αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέσα ψυχαγωγίας, ενώ παράλληλα και το κυριότερο μέσο ενημέρωσης, η καθολική έλλειψη σήματος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους κατοίκους.

Στο νησί της Πάρου, τα προβλήματα παρουσιάστηκαν από την πρώτη κιόλας ημέρα εκκίνησης της εκπομπής του ψηφιακού σήματος, κυρίως στην περιοχή της Παροικιάς.

Μετά από την εκδήλωση των παραπόνων των πολιτών στη δημοτική αρχή, ο δήμαρχος, κ. Κωβαίος, εξέδωσε συνοπτική ανακοίνωση, ουσιαστικά, αποποιούμενος των όποιων ευθυνών για την σωστή μετάδοση του σήματος.

Αναλυτικά, το δελτίο τύπου του κ. Κωβαίου αναφέρει τα εξής:

«Μετά από διαμαρτυρίες δημοτών μας σας ενημερώνουμε ότι ο δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τη συντήρηση και αποκατάσταση των βλαβών στην εκπομπή σήματος τηλεοπτικών σταθμών στην Πάρο.

Σε περίπτωση βλαβών που μπορεί να προκύψουν την ευθύνη για την αποκατάσταση έχουν οι ίδιοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που οφείλουν με δικούς τους τεχνικούς να φροντίσουν για την ομαλή λειτουργία τους.»

Σε εκ διαμέτρου αντίθετο μήκος κύματος, κινείται η ανακοίνωση του δήμου Σίφνου, με τον δήμαρχο, κ. Μπαμπούνη, να καλεί τους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την λήψη ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος να επικοινωνήσουν με τον δήμο, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Πιο συγκεκριμένα:

«Όπως γνωρίζετε, από την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 ξεκίνησε και στη Σίφνο η μετάδοση αποκλειστικά ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος (DIGEA), βάσει της σχετικής υποχρέωσης της χώρας μας. Στο νησί μας υπάρχουν 2 σημεία εκπομπής: ένα στον Άγιο Συμεών κι ένα στη θέση «Βίγλα», πάνω από το Βαθύ. Επιπλέον υπάρχει και η δυνατότητα λήψης ψηφιακού σήματος από γειτονικά νησιά (Πάρος, Σύρος).

Παρόλα αυτά, τις τελευταίες μέρες γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από αρκετούς συμπολίτες μας ότι στην περιοχή τους δεν λαμβάνουν ψηφιακό σήμα, με αποτέλεσμα να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεόρασης.

Προκειμένου να διερευνήσουμε το θέμα και να αναζητήσουμε λύσεις, παρακαλούμε όσους συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα να επικοινωνήσουν με το Δήμο στο τηλέφωνο 2284360311 ή ηλεκτρονικά στο secretariat@sifnos.gr έως τις 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να καταγραφούν τα σημεία του νησιού στα οποία δεν είναι δυνατή η λήψη ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος.»