Τροποποιήθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής καθώς δύο επιβαίνοντες του πλοίου ήταν εκπρόσωποι του Δήμου σε εκθέσεις

“Απόνερα” του Norman Atlantic στην Αμοργό

Χάθηκε υλικό προβολής και ορίστηκαν νέοι εκπρόσωποι σε εκθέσεις

Η ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic που συγκλόνισε το πανελλήνιο και όχι μόνο, φαίνεται πως πλην των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, άφησε τις στάχτες της και σε δευτερευούσης σημασίας ζητήματα – σε σύγκριση με το μέγεθος της καταστροφής – όπως η τουριστική προβολή της Αμοργού. 

Συγκεκριμένα, δύο εκ των επιβαινόντων του πλοίου ήταν από την Αμοργό και είχαν οριστεί ως οι επίσημοι εκπρόσωποι του Δήμου σε δύο από τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, στις οποίες είχε αποφασίσει να συμμετάσχει η Επιτροπή Τουρισμού και Προβολής του νησιού σε χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, το ναυτικό ατύχημα είχε σαν συνέπεια την τροποποίηση του πλάνου προβολής της Αμοργού και την παρουσία άλλων εκπροσώπων στις δύο εκθέσεις του Όσλο και της Ουτρέχτης, γεγονός βέβαια που καταγράφεται σαν την ελάχιστη παράπλευρη απώλεια συγκριτικά με το σύνολο των συνεπειών του τραγικού συμβάντος. 

Αναφορικά με τις προαναφερθείσες αλλαγές μίλησε στην εφημερίδα ο δήμαρχος, Νικόλαος Φωστιέρης, ο οποίος ταυτόχρονα, προέβη και σε μία συνολικότερη τοποθέτηση για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του τόπου. 

Κάηκε διαφημιστικό υλικό  και ακυρώθηκε  συμμετοχή 

Σύμφωνα με όσα κατέστησε γνωστά ο κ. Φωστιέρης, αρχικά η Επιτροπή Τουρισμού είχε αποφασίσει τη συμμετοχή σε δύο τουριστικές εκθέσεις, μία στο Όσλο της Νορβηγίας και μια στις Βρυξέλλες(Βέλγιο) και συμπληρωματικά σε όσες ακόμα εκθέσεις θα επέτρεπε ο διαθέσιμος προϋπολογισμός, με άξονα και με τις προτάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Αφού ακολουθήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες και οριστικοποιήθηκε το πλάνο, δεδομένου ότι η παρουσία της Αμοργού στην τουριστική έκθεση της Νορβηγίας (Όσλο) κρίθηκε αναγκαία, αφού η εν λόγω έκθεση ήταν σημαντικός στόχος για τον Δήμο, λήφθηκε η απόφαση να υπάρξει παρουσία σε ανεξάρτητο περίπτερο. “Ως γνωστόν, στο πλοίο Norman Atlantic, επέβαιναν οι συμπατριώτες μας Ράνια Θηραίου και Γιάννης Βασσάλος, οι οποίοι επρόκειτο να μας εκπροσωπήσουν στις εκθέσεις της Νορβηγίας (Όσλο) και της Ολλανδίας (Ουτρέχτη)” ανέφερε ο δήμαρχος, εξηγώντας πως, λόγω του συγκεκριμένου ναυτικού ατυχήματος, πέραν του ότι δεν κατέστη εφικτό να παραστούν στις εκθέσεις τα δύο πρόσωπα, μία ακόμη συνέπεια ήταν και η καταστροφή 4.800 τεμαχίων φυλλαδίων που αφορούσαν στην προβολή των τουριστικών “πλεονεκτημάτων” του νησιού. Παρόλα αυτά, ο Δήμος Αμοργού εκπροσωπήθηκε με την παρουσία φίλων του νησιού που ζουν στο εξωτερικό. “Πλαισιώσαμε το περίπτερό μας εκεί με φίλους Νορβηγούς που επισκέπτονται το νησί πολλά χρόνια και πήγαμε αρκετά καλά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φωστιέρης, επισημαίνοντας επιπρόσθετα πως, “Ακυρώσαμε τη συμμετοχή στην έκθεση της Ολλανδίας (Ουτρέχτη) δεδομένου ότι τα δύο πρόσωπα που θα εκπροσωπούσαν τον Δήμο ήταν τα ίδια, παρόλο που ήταν μία έκθεση στοχευμένου εναλλακτικού τουρισμού”. 

Ανασχεδιασμός πλάνου

Μετά τις προαναφερθείσες απρόβλεπτες εξελίξεις, αλλά και κατόπιν της ματαίωσης της συμμετοχής της ΠΝΑΙ στην έκθεση των Βρυξελλών, που ενδιέφερε εξ αρχής την Αμοργό, ο Δήμος προχώρησε στον ανασχεδιασμό του πλάνου. Όπως πρόσθεσε ο κ. Φωστιέρης, βασικός παράγοντας του νέου προγράμματος προβολής ήταν η συμμετοχή σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκθέσεις, σε περίπτερο της Περιφέρειας (όπου η συμμετοχή είναι δωρεάν) και με όσο το δυνατόν μικρότερα έξοδα. Ως εκ τούτου, η Αμοργός εκπροσωπήθηκε επιτυχημένα, στην Grekland Panorama στη Στοκχόλμη της Σουηδίας 14 και 15 Φεβρουαρίου, στη ΒΙΤ του Μιλάνου, από 12 μέχρι και 14 Φεβρουαρίου, ενώ πρόκειται να έχει παρουσία και στην ΙΤΒ του Βερολίνου από 4 μέχρι 8 Μαρτίου. Επιπρόσθετα, οι δύο πλησιέστερες εκθέσεις, είναι αυτή της Σουηδίας και αυτή της Ιταλίας, με τον Δήμο να αποφασίζει ομόφωνα να ορίσει εκπροσώπους, καθώς πρόκειται για δύο παραδοσιακές, καλές αγορές που “χτυπά” το νησί. 

“Είμαστε κατά του μαζικού Τουρισμού”

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο κ. Φωστιέρης αναφορικά με τον ρόλο που διαδραματίζει ο Τουρισμός για το νησί της Αμοργού, τόνισε πως, αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων για τους κατοίκους. “Ο Τουρισμός είναι η κύρια πηγή εσόδων, μακράν και από την κτηνοτροφία και από τη γεωργία αλλά και από την αλιεία” υπογράμμισε, εξηγώντας πως, η ενασχόληση ολοένα και περισσότερων πολιτών με τον κλάδο του Τουρισμού, “παρουσιάζει πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα”, με τους άλλους τομείς να υστερούν σε επίπεδο ανάπτυξης. 

Σε αυτό το μήκος κύματος η προώθηση του εναλλακτικού – θεματικού Τουρισμού κρίνεται απαραίτητο να κερδίσει έδαφος. “Είμαστε εναντίον του μαζικού Τουρισμού και προσπαθούμε να προωθήσουμε τις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού όπως ο περιπατητικός Τουρισμός, δεδομένων των εξαιρετικών παλαιών μονοπατιών που διαθέτει το νησί, ο καταδυτικός Τουρισμός, ο γαστρονομικός Τουρισμός, ο αναρριχητικός Τουρισμός, ο ορειβατικός και ο θρησκευτικός – προσκυνηματικός Τουρισμός, καθώς η Αμοργός διαθέτει πλήθος αξιόλογων μνημείων”. 

Όσον αφορά δε στον θρησκευτικό Τουρισμό, ο Δήμος προσανατολίζεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση, δημιουργώντας κι ένα σχετικό ενημερωτικό βίντεο, το οποίο θα είναι έτοιμο εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος. 

Αμοργός... για όλο το έτος 

Απώτερος στόχος της κατεύθυνσης που ακολουθεί ο Δήμος Αμοργού είναι να καταγραφεί επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και μάλιστα, στον βαθμό που είναι εφικτό, να υπάρξει παρουσία επισκεπτών και τους χειμερινούς μήνες. “Θέλουμε να προβάλουμε μορφές Τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν και αφορούν σε όλη τη διάρκεια του έτους” ανέφερε ο Νικόλαος Φωστιέρης, αναφερόμενος ενδεικτικά στον θρησκευτικό Τουρισμό. “Μπορεί να αναπτυχθεί πέραν της καλοκαιρινής περιόδου και τις ημέρες του Πάσχα”, πρόσθεσε, όπως και “ο ορειβατικός Τουρισμός κατά την περίοδο του Οκτωβρίου”. “Σήμερα η τουριστική σεζόν διαρκεί περίπου δύο μήνες” σχολίασε παρακάτω, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνουν στοχευμένες προσπάθειες από την πλευρά του Δήμου, όπως αυτές που καταβάλλονται ήδη. 

Στα σκαριά νέα ιστοσελίδα 

Το τουριστικό πρόσωπο και τις δυνατότητες που μπορεί να αναπτύξει η Αμοργός, ο Δήμος και η Επιτροπή Τουρισμού και Προβολής, σκοπεύουν να τα προωθήσουν και μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας που ήδη βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης. “Δοκιμαστικά μπορούμε να την δούμε απλά ακόμη δεν έχει λάβει την τελική μορφή με την προσθήκη όλων των στοιχείων που θέλουμε και δεν είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό” σημείωσε ο κ. Φωστιέρης, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά, ότι ένα σύγχρονο διαδικτυακό εργαλείο θα εξυπηρετήσει στη σημερινή εποχή τον Δήμο να επικοινωνήσει όλα θέλει για το νησί και τη φυσιογνωμία του. “Δεν μπορούμε να υστερήσουμε σε αυτό το επίπεδο, καθώς έχει ένα περιορισμένο κόστος για το Δήμο και πολλά οφέλη” τόνισε ολοκληρώνοντας το θέμα. 

<