Απαντήσεις του Δήμου Θήρας σχετικά με τη διαχείριση των αποθεματικών του τελεφερίκ και του Δήμου

Κατανομή σε προϋπολογισμένες δράσεις

Κατόπιν των υπαινιγμών και των ερωτημάτων που τέθηκαν σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, σχετικά με τα αποθεματικά του Δήμου Θήρας και του τελεφερίκ, τα οποία παραμένουν αδιάθετα, απαντήσεις θέλησε να δώσει σχετικά με το θέμα ο Δήμος Θήρας, διευκρινίζοντας τόσο τον τρόπο διάθεσης τους όσο και τις δράσεις για τις οποίες έχουν προϋπολογιστεί.

Ειδική αναφορά γίνεται δε και σαφής διαχωρισμός των χρημάτων που αφορούν σε έσοδα του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που είναι το τελεφερίκ και πως αυτά διατίθενται, σε σχέση με τα χρήματα που διατίθενται στον Δήμο και στις ανάγκες που αυτά καλύπτουν.

Η σχετική δημοσιοποίηση από πλευράς του Δήμου, των στοιχείων που αφορούν στα ποσά αυτά, έρχεται ως απάντηση στα ερωτήματα που ετέθησαν και τους φόβους που εκφράστηκαν για απουσία ενεργειών που θα διασφαλίζουν την εκμετάλλευση των ποσών αυτών μέσω των αναγκαίων για το νησί έργων και θα αποτρέπουν το ενδεχόμενο απώλειας τους.

Γιατί πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες Θήρας

Το τελεφερίκ είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που σκοπό έχει να διανέμει τα κέρδη του σύμφωνα με το καταστατικό του. Το καταστατικό συντάχθηκε σύμφωνα με τη βούληση του ιδρυτού. Αποδέκτης των κερδών του τελεφερίκ είναι ο Δήμος. Το διοικητικό συμβούλιο το απαρτίζουν οι πρόεδροι των κοινοτήτων. Πριν την διανομή των χρημάτων και μόνο με ομόφωνη απόφαση, το διοικητικό συμβούλιο προ της τελικής διανομής μπορεί να διαθέσει χρήματα σε σκοπούς γενικότερου ενδιαφέροντος και όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 8 του καταστατικού του. Για παράδειγμα, τα χρήματα που διατίθενται στον τομέα της υγείας. Προ της διάθεσης λοιπόν των χρημάτων στο Δήμο λαμβάνεται απόφαση για τη διάθεση των χρημάτων σε σκοπούς ή και σε έργα γενικότερου ενδιαφέροντος. Τα υπόλοιπα χρήματα διατίθενται σύμφωνα με το καταστατικό ως εξής:

Το 58% διατίθεται για έργα στην κοινότητα Θήρας

Το 6% στην κοινότητα Μεσσαριάς

Και στις άλλες κοινότητες από 3%

Μέχρι τις 31-12-2014 το τελεφερίκ έχει αποθεματικό 4.618.170,93. Για μελέτες που αφορούν το ίδρυμα: 160.500 ευρώ. Τα χρήματα που θα διατεθούν σε δωρεές μαζί με αυτά που θα διατεθούν στο Δήμο και τα οποία θα εκταμιευθούν όπως γίνεται κάθε χρόνο στον Δήμο το επόμενο χρονικό διάστημα είναι : 1.977.890,39.

500.000 ευρώ για τα πρανή της καλντέρας που παραμένουν στο τελεφερίκ.

376.694,18 λοιπές υποχρεώσεις (ΙΚΑ, φόροι κτλ)

Σύνολο 7.633.255,50.

Τα χρήματα που θα απομείνουν προς διάθεση στο Δήμο μετά την εκταμίευση των δωρεών, των πιθανών έργων γενικότερου ενδιαφέροντος, στηρίζουν τα έργα των κοινοτήτων σύμφωνα με τα ποσοστά που προαναφέραμε και αφού πρώτα συνταχθούν οι μελέτες.

Το αποθεματικό του τελεφερίκ δεν διατίθεται στο Δήμο, ούτε τα χρήματα για τις μελέτες ούτε προς το παρόν τα 500.000 για τα πρανή. Το αποθεματικό έχει δημιουργηθεί τουλάχιστον δύο δεκαετίες πριν και αποτελεί ποσό που διατίθεται σε εκσυγχρονισμό του σε πιθανές ζημιές του ή και μέρος αυτού στην κατασκευή του νέου. Το σύνολο των διαθεσίμων στο Δήμο στις 30 Μαρτίου του 2015 είναι 7.071.648,21. Εξ αυτών για έργα που προέρχονται από τα χρήματα του τελεφερίκ των παρελθόντων ετών 2013 και 2014 είναι 2.525.936,53 (συμπεριλαμβανομένων των τόκων) και χρήματα από τη ΣΑΤΑ (επιχορηγήσεις του κράτους) των ετών 2013, 2014 και 2015 είναι 1.045.374,61. Αυτά τα δύο ποσά είναι τα διαθέσιμα ποσά για έργα τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και αφορούν μόνο σε έργα και μελέτες. Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν άλλες δραστηριότητες του Δήμου όπως παρακρατήσεις φόρων μισθοδοσίες υπαλλήλων, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό, εκδηλώσεις, κοινωνικές παροχές ,επιχορηγήσεις νομικών προσώπων, σχολικές επιτροπές, προμήθειες κ.τ.λ. και δεν μπορούν να διατίθενται σε έργα. Επίσης εξ αυτών 246.764,49 έσοδα από το κληροδότημα Μπλαίηζ που αφορούν συγκεκριμένα και μόνο το σχολείο της Οίας και υποχρεωτικά πρέπει να διατεθούν εκεί και 2.800,97 το κληροδότημα Βελόνια που και αυτά διατίθεται σε συγκεκριμένο σκοπό σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη.

Επομένως για τα έργα μας εκτός των συγχρηματοδοτούμενων και δημοπρατημένων (ΕΣΠΑ ΔΕΗ κτλ) που εκταμιεύοντο με την πρόοδο των εργασιών, τα χρήματα για έργα είναι αυτά που προαναφέρθηκαν.

Υπάρχουν έργα δημοπρατημένα που θα πληρωθούν από τα χρήματα του τελεφερίκ και της ΣΑΤΑ και ακόμα δεν έχουν εκταμιευθεί.

Σε επόμενο Δελτίο Τύπου που θα ακολουθήσει θα αναφερθεί ποια είναι η διαδικασία σήμερα εκτέλεσης των έργων και εκταμίευσης των χρημάτων.

Ετικέτες: