Τριήμερες εκδηλώσεις στη Μύκονο με θέμα την ελαχιστοποίηση του οικολογικού αποτυπώματος

“Μόνη λύση η ανακύκλωση στην πηγή”

Δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ΚΔΕΠΠΑΜ, Βαγγέλη Πελέκη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις πολλαπλές αξίες της Επαναχρησιμοποίησης, Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, οι οποίες διοργανώθηκαν στη Μύκονο από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας & Ανάπτυξης Μυκόνου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και τη WWF Ελλάς.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ το απόγευμα της Τρίτης διεξήχθη στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι, ημερίδα για τους τρόπους ελαχιστοποίησης του οικολογικού μας αποτυπώματος.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο αντιπρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ Βαγγέλης Πελέκης, η Βιολόγος Μαρία Σπαρτινού, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Κυκλάδων, η Ελένη Σβορώνου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης WWF Ελλάς και ο Δημήτρης Καλφάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του “ΜΟΙΚΟΝΟΣ”, αστικού συνεταιρισμού για την ανακύκλωση στη Μύκονο.

Στο πλαίσιο της ημερίδας διανεμήθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο της ΚΔΕΠΠΑΜ με θέμα “Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση”, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή των συζητήσεων με το κοινό.

Μη αναστρέψιμη μόλυνση

Όπως υπογραμμίστηκε, σήμερα περισσότερο από ποτέ δημιουργούνται απίστευτες ποσότητες σκουπιδιών, καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών δεν ενδιαφέρεται για τις συνέπειες που έχει το γεγονός αυτό στη φύση. Αποθέτοντας σύμμεικτα όλα τα απορρίμματα στους οικιακούς κάδους, δεν υπολογίζουμε ούτε τη μετέπειτα πορεία τους (ανακομιδή, απόθεση, επεξεργασία), ούτε τις επιπτώσεις της εκάστοτε διαχείρισής τους στο περιβάλλον. Όσο δεν τα βλέπουμε, δεν προβληματιζόμαστε για τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή μας η συσσώρευση των σκουπιδιών σε χωματερές, ΧΥΤΑ ή άλλα κέντρα απόθεσης. Αυτή η νοοτροπία επιβαρύνει επικίνδυνα το περιβάλλον μας, γιατί καταστρέφει άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο τους μηχανισμούς αυτοάμυνας και αυτοαναπλήρωσης της φύσης.

Επιπλέον, η μόλυνση που επέρχεται, απλώνεται πέρα από την εστία που δημιουργείται, έχει διάρκεια και δεν είναι αναστρέψιμη, ενώ η υποβάθμιση μιας περιοχής που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο δεν αναστρέφεται. Η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν προέρχεται μονάχα από τα απορρίμματα που αποθέτουμε, αλλά οφείλεται και στη μόλυνση από την παραγωγή προϊόντων που καταναλώνουμε. Για το λόγο αυτό, κατέστη σαφές ότι κάθε ουσιαστική, αποτελεσματική προσπάθεια ανακύκλωσης, πρέπει να περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες: πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Πρόληψη

Η πρόληψη θεωρείται ίσως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη μείωση των ατομικών αποβλήτων. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση της κατανάλωσης ή αλλιώς αγορές προϊόντων με λιγότερη συσκευασία. Ως εκ τούτου, περιορίζοντας τα απόβλητα, μειώνεται η ζήτηση πρώτων υλών, μειώνεται η ανάγκη ταφής, εξοικονομούνται χρήματα και ενέργεια και μειώνεται ο κίνδυνος από τις κλιματικές αλλαγές.

Επαναχρησιμοποίηση

Η επαναχρησιμοποίηση αγαθών είναι και αυτή μια αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης αποβλήτων. Με τον όρο επαναχρησιμοποίηση εννοούμε την επαναλαμβανόμενη χρήση των προϊόντων ή μερών τους για τον ίδιο σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν. Η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων ή υλικών όπως τα ρούχα και τα έπιπλα, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα αποτελούσαν σκουπίδια, έχει κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και διαθέτοντας στην αγορά προϊόντα προσιτά σε καταναλωτές, που δεν μπορούν απαραίτητα να αγοράσουν καινούρια. Η πολλαπλή χρήση των αγαθών δίνει διάρκεια στη ζωή τους και στη ζωή μας.

Ανακύκλωση

Η ανακύκλωση είναι σημαντική, καθώς η Ευρώπη όπως και η Ελλάδα, εξαρτώνται από την εισαγωγή πολλών πρώτων υλών. Η ανακύκλωση παρέχει στις βιομηχανίες της Ευρώπης τα απαραίτητα ανακτώμενα υλικά από τα απόβλητα όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλα, καθώς και πολύτιμα μέταλλα από τις χρησιμοποιημένες ηλεκτρονικές συσκευές. Η ανακύκλωση εξοικονομεί επίσης ενέργεια. Ανακυκλώνοντας ένα αλουμινένιο κουτάκι, εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που απαιτείται να κατασκευαστεί ένα καινούριο από ακατέργαστες πρώτες ύλες.

Οι πολίτες έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν: με τη μέθοδο διαλογής στην πηγή, δηλαδή με το να διαχωρίζουν τα απόβλητα στο σπίτι τους ανάλογα με τα διαφορετικά υλικά: χαρτί, γυαλί, πλαστικά, μέταλλα, κλαδέματα κήπου και άλλα.

Από την άλλη, τα οργανικά απόβλητα μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε ευεργετικό λίπασμα με τους οικιακούς κομποστοποιητές. Το κόστος αγοράς τους είναι πολύ μικρό και η κατασκευή τους συνεχώς βελτιώνεται.

Η εκπαίδευση είναι το εργαλείο που μπορεί να στέψει με επιτυχία τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας, όχι μόνο ανακύκλωσης αλλά πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης όσων αγαθών, που αφού τα χρησιμοποιήσαμε, τα θεωρούμε σκουπίδια. Η ΚΔΕΠΠΑ Μυκόνου με τις ενέργειές της στοχεύει στην εκπαίδευση και στην ενημέρωση των πολιτών, ενώ υπογραμμίζεται ότι στη Μύκονο μπορούν να ανακυκλωθούν τα εξής υλικά: γυαλί, χαρτί, χαρτόνι, αλουμίνιο, σίδερο και ηλεκτρικές συσκευές.

“Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια, αλλά αγαθά”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιπρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ, Βαγγέλης Πελέκης εξήγησε ότι η καινούρια διοίκηση της ΚΔΕΠΠΑΜ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Οκτώβριο προσπαθεί μέσα από τις δράσεις της να μεταδώσει το μήνυμα ότι η μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος γίνεται μόνο με ανακύκλωση στην πηγή. “Με αυτό τον τρόπο πολλαπλασιάζεται ο χρόνος που μπορεί να λειτουργεί ένας ΧΥΤΑ, ενώ εξασφαλίζεται ένα τεράστιο οικονομικό όφελος και από το τέλος ανακύκλωσης το οποίο μπορεί να εισπράτει ο διαχειριστής και από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών. Αυτό μπορεί να προσφέρει μία οικονομική άνθιση. Χρήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς στη Μύκονο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα ότι τη θέση αυτή υποστήριξε με τη σειρά του και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Μυκόνου, όπου και παρέστη, υπογραμμίζοντας πως ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα απορρίμματα στα νησιά είναι η ανακύκλωση στην πηγή.

Καταλήγοντας, εξήγησε για μία ακόμη φορά ότι τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια, αλλά αγαθά και πως η σωστή διαχείρισή τους δύναται να επιφέρει τεράστιο οικολογικό και οικονομικό όφελος.

Ετικέτες: