Ανακοίνωση του Δήμου Τήνου για τη σύσκεψη για τους ενεργούς ΧΑΔΑ

  • Δευτέρα, 4 Μαΐου, 2015 - 14:17

Η θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων από νησιά που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ σε αυτά όπου λειτουργούν τέτοιοι χώροι επελέγη ως άμεση λύση για την άρση του αδιεξόδου σε νησιά του Αιγαίου.

Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον υπουργό Νίκο Βούτση με τη συμμετοχή δημάρχων των νησιών που διοικητικά ανήκουν στις περιφέρειες Νότιου και Βόρειου Αιγαίου.

Από τη διαδικασία της συζήτησης αναδείχτηκε ότι κάθε νησί αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και θα αντιμετωπισθεί αναλόγως. Επίσης έγινε σαφές ότι η ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων, η ανάκτηση των υλικών ανακύκλωσης καθώς και του οργανικού κλάσματος πρέπει να αποτελέσουν στόχο όλων.

Στη σύσκεψη κατέστη, για μια ακόμα φορά, σαφές ότι πρόθεση του κράτους είναι να κλείσουν το συντομότερο δυνατό οι ενεργοί Χ.Α.Δ.Α.

Η θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων από νησιά που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ, σε αυτά όπου λειτουργούν τέτοιοι χώροι, επελέγη ως άμεση λύση για την άρση του αδιεξόδου σε νησιά του Αιγαίου. Η απόφαση ελήφθη από το Yπουργείο Εσωτερικών, σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Νίκο Βούτση με τη συμμετοχή Δημάρχων των νησιών που ανήκουν στις Περιφέρειες Νότιου και Βόρειου Αιγαίου.

Συμφωνήθηκε οι ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που διαχειρίζονται ΧΥΤΑ και οι Δήμαρχοι στους Δήμους των οποίων υπάρχουν ΧΥΤΑ να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους εξυπηρετώντας προσωρινά Δήμους που δεν διαθέτουν τέτοιους χώρους.

Aποφασίστηκε εντός ενάμιση μήνα να διαμορφωθεί με τη συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας σχέδιο δράσης επί της μεταφοράς, προεπεξεργασίας, και ενδιάμεσης μεταβατικής λύσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο νότιο Αιγαίο χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων λειτουργούν σε Ρόδο, Καστελόριζο, Τήλο, Αγαθονήσι, Λειψούς, Κάρπαθο, Κω, Αστυπάλαια, Φολέγανδρο, Πάρο, Μύκονο, Αμοργό, Κίμωλο, Ανάφη, Κύθνο, Σέριφο, Ίο και Σύρο. Στο βόρειο Αιγαίο ΧΥΤΑ διαθέτουν η Λέσβος, η Χίος, η Λήμνος, οι Φούρνοι και δύο η Σάμος.

Ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι η Χώρα δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώνει πρόστιμα λόγω της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας και όποιων άλλων λόγων που διαιώνισαν την απαράδεκτη και ατελέσφορη επί δεκαετίες κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα νησιά, κυρίως του Νότιου Αιγαίου σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Διευκρίνισε επίσης ότι η σύσκεψη δεν έγινε για να συζητηθούν μια ακόμα φορά τα προβλήματα, αλλά για να δρομολογηθούν και μάλιστα άμεσα λύσεις, που θα στοχεύουν στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, στην ανάκτηση υλικών στην πηγή παραγωγής τους και εν συνεχεία είτε στην επαναχρησιμοποίηση τους, είτε στην ανακύκλωση τους και ειδικότερα για το οργανικό υλικό την κομποστοποίηση του.

Αντίθετος ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης

Συμφωνήθηκε οι ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που διαχειρίζονται ΧΥΤΑ και οι δήμαρχοι στους Δήμους των οποίων υπάρχουν ΧΥΤΑ να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους εξυπηρετώντας, προσωρινά, δήμους που δεν διαθέτουν τέτοιους χώρους.

Για την συγκεκριμένη απόφαση πάντως, υπήρξαν και αρκετές αντιδράσεις από πλευράς αιρετών. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μάριος Βουτσίνος, που εκπροσώπησε το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, κατέστησε σαφές ότι η Σύρος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί απορρίμματα από άλλα νησιά, καθώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω της περιορισμένης χωριτικότητας του ΧΥΤΑ Σύρου και του κινδύνου για άμεσο κορεσμό του.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο νότιο Αιγαίο χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων λειτουργούν σε Ρόδο, Καστελόριζο, Τήλο, Αγαθονήσι, Λειψούς, Κάρπαθο, Κω, Αστυπάλαια, Φολέγανδρο, Πάρο, Μύκονο, Αμοργό, Κίμωλο, Ανάφη, Κύθνο, Σέριφο, Ίο και Σύρο. Στο βόρειο Αιγαίο ΧΥΤΑ διαθέτουν η Λέσβος, η Χίος, η Λήμνος, οι Φούρνοι και δύο η Σάμος.

Ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώνει πρόστιμα λόγω της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας, και όποιων άλλων λόγων που διαιώνισαν την απαράδεκτη και ατελέσφορη επί δεκαετίες κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα νησιά, κυρίως του Νότιου Αιγαίου, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε μακροπρόθεσμη προοπτική, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, εντός 1,5 μήνα να διαμορφωθεί με τη συνεργασία των δήμων και της περιφέρειας σχέδιο δράσης επί της μεταφοράς, προεπεξεργασίας, και ενδιάμεσης μεταβατικής λύσης. Το σχέδιο θα κινείται στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης με πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με τη μέγιστη διαλογή στην πηγή και προδιαλογή βιοαποβλήτων, ανάκτηση υλικών και ελαχιστοποίηση της διάθεσης, ενώ ταυτόχρονα να παύσει η λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Η θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων από νησιά που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ, σε αυτά όπου λειτουργούν τέτοιοι χώροι, επελέγη ως άμεση λύση για την άρση του αδιεξόδου σε νησιά του Αιγαίου.

Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότηης, υπό τον υπουργό Νίκο Βούτση με τη συμμετοχή δημάρχων των νησιών που διοικητικά ανήκουν στις περιφέρειες Νότιου και Βόρειου Αιγαίου.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε οι ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που διαχειρίζονται ΧΥΤΑ και οι δήμαρχοι στους Δήμους των οποίων υπάρχουν ΧΥΤΑ να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους εξυπηρετώντας, προσωρινά, δήμους που δεν διαθέτουν τέτοιους χώρους.

Aποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, εντός 1,5 μήνα να διαμορφωθεί με τη συνεργασία των δήμων και της περιφέρειας σχέδιο δράσης επί της μεταφοράς, προεπεξεργασίας, και ενδιάμεσης μεταβατικής λύσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο νότιο Αιγαίο χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων λειτουργούν σε Ρόδο, Καστελόριζο, Τήλο, Αγαθονήσι, Λειψούς, Κάρπαθο, Κω, Αστυπάλαια, Φολέγανδρο, Πάρο, Μύκονο, Αμοργό, Κίμωλο, Ανάφη, Κύθνο, Σέριφο, Ίο και Σύρο. Στο βόρειο Αιγαίο ΧΥΤΑ διαθέτουν η Λέσβος, η Χίος, η Λήμνος, οι Φούρνοι και δύο η Σάμος.

Ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώνει πρόστιμα λόγω της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας, και όποιων άλλων λόγων που διαιώνισαν την απαράδεκτη και ατελέσφορη επί δεκαετίες κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα νησιά, κυρίως του Νότιου Αιγαίου, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η σύσκεψη δεν έγινε για να συζητηθούν μια ακόμα φορά τα προβλήματα, αλλά για να δρομολογηθούν και μάλιστα άμεσα λύσεις, που θα στοχεύουν στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, στην ανάκτηση υλικών στην πηγή παραγωγής τους και εν συνεχεία είτε στην επαναχρησιμοποίησή τους, είτε στην ανακύκλωσή τους και ειδικότερα για το οργανικό υλικό την κομποστοποίησή του.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.κ Κώστας Πουλάκης και Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας,Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιάννης Γιαννέλης, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Ε.Τ.Π.Α) και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Ευγενία Φωτονιάτα, ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης, ο εκπρόσωπος του Αν. Υπουργού του Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος. Συμμετείχαν επίσης ειδικοί επιστημονικοί σύμβουλοι και συνεργάτες καθώς και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες των συγκεκριμένων Υπουργείων.

Στη σύσκεψη, μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ευάγγελου Καπετάνιου, συμμετείχαν επίσης:

-Οι Δήμαρχοι: Δήμαρχος Λέρου και πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Σ.Α Δωδεκανήσου κ. Κόλιας Μιχαήλ, , Χίου κ. Βουρνούς Εμμανουήλ, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας, Χερσονήσου Κρήτης κ. Μαστοράκης Ιωάννης, Νάξου κ. Μαργαρίτης Εμμανουήλ, Άνδρου κ. Σουσούδης Θεοδόσιος, Τήνου κ. Ορφανός Σίμος, Θήρας κ. Ζώρζος Νικόλαος, Ίου κ. Πετρόπουλος Μιχαήλ, Σίφνου κ. Μπαμπούνης Ανδρέας, Σερίφου κ. Αντωνάκης Αντώνιος, Κέας κ. Ευαγγέλου Ιωάννης

-Οι Αντιδήμαρχοι: Ψαρρών κ. Μπεναρδής Γεώργιος, Ρόδου, Σύρου, Ικαρίας και καλυμνίων καθώς και δημοτικού σύμβουλοι Αμοργού και Καρπάθου.