Συνέντευξη του βουλευτή Κυκλάδων Α. Συρίγου

«Το κριτήριο να είναι ο άνθρωπος»

Ο κυβερνητικός βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, παραχώρησε συνέντευξη στην «Κοινή Γνώμη», κατά την οποία σχολίασε τόσο την έντονη πολιτική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται από την ασφυκτική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους, αλλά και τα θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τη Σύρο και γενικότερα τις Κυκλάδες.

Τόσο το κυβερνητικό όσο και το προσωπικό πολιτικό έργο των πρώτων μηνών διακυβέρνησης, συζητήθηκαν με τον Κυκλαδίτη βουλευτή, ο οποίος έχει επιδείξει έντονη πολιτική παρουσία με ενεργό ρόλο στις ιδιαιτέρως σημαντικές επιτροπές που συμμετέχει αλλά και ως εισηγητής τροπολογιών και νομοθετικών παρεμβάσεων.

Η εκκρεμής κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, λόγω της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κρατήσει τις «κόκκινες γραμμές» της απέναντι στις έντονες πιέσεις που δέχεται για την εφαρμογή των μνημονίων, πότε βλέπεται να κλείνει τελικά η συμφωνία;

Α.Σ.: «Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να λήξει σύντομα, χωρίς βέβαια να μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο που θα λήξει, όμως επιθυμούμε το συντομότερο δυνατόν, γιατί όλοι θέλουν να ξέρουν που πάμε και τι γίνεται με αυτή τη συμφωνία. Εκείνο που θεωρώ και εκτιμώ ότι είναι πολύ σωστό είναι μία υπόσχεση που είχε τεθεί προεκλογικά και η οποία σήμερα υλοποιείται. Η υπόσχεση αυτή είναι ότι έπρεπε να γίνει διαπραγμάτευση και ακριβώς αυτό γίνεται. Βέβαια υπάρχει μία αντινομία σε αυτούς που επικρίνουν τη διαπραγμάτευση ότι καθυστερεί, όμως δεν μπορεί από τη μία πλευρά να ζητάς να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση, που σημαίνει δυσκολίες, επιχειρήματα, να υπάρχουν οι πιέσεις και από την άλλη πλευρά να τον επικρίνεις γιατί το κάνει. Αυτή τη στιγμή αυτό που κάνει η κυβέρνηση και είναι πολύ σημαντικό είναι ότι διαπραγματεύεται συνολικά και βάζει τα ζητήματα του χρέους, το οποίο είναι προεχόντως πολιτικό και επιχειρεί με τη διαπραγμάτευση να προστατεύσει αυτά τα οποία εκείνη έχει βάλει ως προτεραιότητες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Γίνεται έντονη κριτική για το πόσο πέρασαν τελικά κάποιες «κόκκινες γραμμές». Κύριο θέμα, που μας αφορά έντονα σαν νησιώτες, το οποίο έχει προκαλέσει και θύελλα αντιδράσεων, είναι οι συντελεστές του ΦΠΑ. Ενώ υπήρξαν δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή, στη συνέχεια βλέπουμε να ασκείται τόσο έντονη πίεση. Πέραν της πολιτικής διαπραγμάτευσης του θέματος, πόσο θα επηρεάσει την ζωή των νησιωτών η αλλαγή αυτή;

Α.Σ.: «Πραγματικά είναι ένα ζήτημα το οποίο προβληματίζει τον κόσμο, διότι έτσι όπως εμφανίζεται, το πλεονέκτημα που έχουμε, δηλαδή τα νησιά, επιχειρείται από την άλλη πλευρά αυτό να μας το άρει και εδώ υπάρχει μία αντίφαση. Από τη μία πλευρά λες ότι «είμαι ο δανειστής, που επιδιώκω να εξασφαλίσω τα χρήματα μου» και επιχειρείς μία πηγή η οποία θα μπορούσε να σου τα δώσει αυτά τα χρήματα να της δημιουργήσεις προβλήματα. Τι γίνεται σε άλλους τουριστικούς τόπους; Με το να επιδιώκεις μία πηγή να την απομειώσεις, νομίζω ότι είναι πολιτικό το ζήτημα και εκεί ακριβώς δίνεται μία μάχη. Στο σημείο πρέπει να δοθεί μία πολύ σκληρή μάχη και να έχουμε πλεονεκτήματα».

Ένα θέμα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις εκλογές και του έδωσε την μεγάλη εντολή των εκλογέων ήταν η πολιτική εναντίον των μνημονίων. Ήταν η άλλη φωνή απέναντι σε όλο αυτό που υποχρεωθήκαμε να ζήσουμε την τελευταία πενταετία με τις δεσμεύσεις των μνημονίων. Μετέχετε στην εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια που είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της Βουλής. Ενημερώστε μας σχετικά.

Α.Σ.: «Η επιτροπή αυτή έχει συγκεκριμένο έργο να επιτελέσει, είναι με βάση την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής, εξετάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τα τέλη του 2009 μέχρι τις αρχές του 2015. Η επιτροπή πρέπει να διαπιστώσει τις καταστάσεις που μας έφεραν εκεί που μας έφεραν και ενδεχομένως, εφ όσον βρει ότι μπορεί να προκύψουν ευθύνες συγκεκριμένες, να τις αποδώσει. Η εξέταση η οποία γίνεται είναι πάνω στα γεγονότα, που σημαίνει ότι διερευνάς τα γεγονότα και δεν στοχεύεις τον α ή τον β. Να το ξεκαθαρίσουμε γιατί πολλοί μιλούν για εκδικητικές ενέργειες. Υπήρχε μία προεκλογική δέσμευση ότι πρέπει να εξεταστεί αυτή η περίοδος, διότι δεν ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά υπήρξαν συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να διερευνηθούν. Επίσης αυτό που αντιμετωπίζει η επιτροπή και θα το ξεπεράσει είναι ότι υπάρχει μία δικαιολογημένη δυσπιστία του κόσμου. Έτσι η επιτροπή έχει από τη μία πλευρά να αντιμετωπίσει το να μη στοχοποιεί και από την άλλη το να μην θεωρηθεί ότι κουκουλώνει. Αφού καθορίστηκε η διαδικασία, η οποία είναι δημόσια, αρχίσαμε με την εξέταση μαρτύρων και ειδικών. Η επιτροπή δουλεύει εντατικά και οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες….αποφάσισε δε ομόφωνα, από την πρώτη συνεδρίαση της, να μην αμοίβεται….Η επιτροπή θα πρέπει να δώσει στη Βουλή το πόρισμα της και εφόσον υπάρξουν οι ευθύνες, οι οποίες τεκμηριωμένα και βάσιμα έχουν αποδοθεί, να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία».

Αναλάβατε την διακυβέρνηση της χώρας χωρίς να έχετε πρότερη κυβερνητική εμπειρία σαν κόμμα και σαφώς δεν διαθέτετε τους μηχανισμούς για αυτό. Πέρα από το να μπορέσετε να κινηθείτε σαν κυβέρνηση υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες. Εσείς ποιές θεωρείτε ότι είναι οι προτεραιότητες της καθημερινότητας που έχουν άμεσο αντίκτυπο στον κόσμο;

Α.Σ.: «Το πρώτο που λειτουργεί πιεστικά και το ζούμε και τοπικά, στο οποίο και ο κόσμος δίνει έμφαση είναι η υγεία. Ο κόσμος ο γνωρίζει και γι’ αυτό είναι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και του δίνει αυτά τα ποσοστά, ξέρει ότι εν είναι το τρίμηνο που καθορίζει την πορεία και την εξέλιξη, είναι αυτό που υπήρχε πριν και το οποίο δυστυχώς ήταν σε πολύ κακή κατάσταση….».

Με τις αλλαγές που έγιναν στον τομέα της υγείας τα δύο τελευταία χρόνια, όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, ήταν καθοριστικές ως προς και την παντελή έλλειψη και των στοιχειωδών. Έχετε σκοπό να στραφείτε σε ένα άλλο σύστημα υγείας, μία άλλη στρατηγική ή θα συνεχίσετε σε αυτό που ήδη έχει στηθεί και θα προσπαθήσετε απλώς να το βελτιώσετε;

Α.Σ.: «Χρειάζεται αναθεώρηση πάρα πολλών πραγμάτων και να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι, δηλαδή ποιος θα είναι ο πυρήνας γύρω από τον οποίο θα λειτουργεί το σύστημα υγείας. Σε όλους του τομείς υπήρχε ως προέχων κριτήριο το οικονομικό, το πώς θα εξοικονομήσουμε χρήματα. Εμείς σε αυτό το θέμα θεωρούμε ότι ο κάθε τομέας προέχων θα έχει αυτό το οποίο καλείται να εξυπηρετήσει και εδώ μπαίνουμε στο θέμα της σκληρής διαπραγμάτευσης. Πέραν των σχεδίων που μπορεί να έχει η κυβέρνηση, δίνει τη μάχη της ώστε το κριτήριο να είναι ο άνθρωπος».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην άμεση νομοθέτηση, την πολιτική για τη δικαιοσύνη, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, κ.λ.π. καταθέτοντας την πρόταση για από κοινού με τους τοπικούς φορείς εξεύρεσης λύσης έναντι των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Ολόκληρη η συνέντευξη στην στο web tv της εφημερίδας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinignomi.gr.