Το Re:Think project επεκτείνεται στις Κυκλάδες

Πυρήνας συνοικιακής κομποστοποίησης στη Μύκονο

Το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης “Re:Think” υποδέχεται την προσεχή Κυριακή ο Δήμος Μυκόνου, ο οποίος εισέρχεται δυναμικά στον καινοτόμο αυτό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων με οφέλη τόσο για τους ίδιους τους πολίτες, όσο και για το τον ίδιο.

Το Δίκτυο φέρνει μαζί του τον πρώτο κομποστοποιητή του δήμου και τη διάθεση να δημιουργήσει έναν πυρήνα συνοικιακής κομποστοποίησης στο νησί, που θα προσφέρει στον πολίτη τη δυνατότητα να διαχειριστεί στην γειτονιά του τα οργανικά σκουπίδια του, χωρίς κόστος και παράγοντας οργανικό χώμα ή αλλιώς κομπόστ.

Πανελλαδική πρωτοπορία

Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό και πολιτισμικό εγχείρημα του Re:Thnik, το οποίο ξεκίνησε στο Δήμο Καλαμάτας με τη δημιουργία ενός πρωτότυπου δικτύου 61 συνοικιακών κομποστοποιητών σε ολόκληρη την πόλη.

Οι κομποστοποιητές αυτοί κατασκευάζονται από το Δίκτυο και υιοθετούνται από ομάδες πολιτών ή φορείς που έχουν αποφασίσει ότι θα τους λειτουργούν και θα τους επιμελούνται, σε συνεργασία με την ομάδα του Re:Think και φυσικά τον Δήμο. Τοποθετούνται κατά προτίμηση σε δημόσιους χώρους πρασίνου, ανάλογα με το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παίρνουν και το τελικό παραγόμενο προϊόν, το κομπόστ, που έχουν οι ίδιοι παράξει.

Κοινωνική διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων

Οι κάτοικοι μαθαίνουν να αυτοδιαχειρίζονται τα οργανικά τους υπολείμματα, να παράγουν και να διαχειρίζονται οι ίδιοι το κομπόστ τους, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πλέγματος – δικτύου κομποστοποιητών στην πόλη για κοινή και ελεύθερη από τους πολίτες χρήση, καθώς και στη δημιουργία ενός σοβαρού περιβαλλοντικού και οικονομικού οφέλους για το δήμο και τους πολίτες του. Τα σκουπίδια που θα αφαιρεθούν από τον όγκο που διαχειρίζεται ο δήμος θα οδηγήσουν στη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης τους, συνεπώς το έργο ανοίγει και επισήμως τις πόρτες της “κοινωνικής διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων”.

Σημειώνεται ότι το Re:Think project, το οποίο αποτελεί μία πανελλαδική πρωτοπορία με αρκετά καινοτόμα για την οικονομική επιστήμη χαρακτηριστικά, επεκτείνεται και στη Μυτιλήνη, μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο θα υποδεχτεί το Δίκτυο αυτή την Παρασκευή.

Ετικέτες: