Έγκριση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού για το 2016 από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Επαρκείς πόροι, μικρή απορρόφηση

Ένα λιτό, αλλά αποτελεσματικό τεχνικό πρόγραμμα για τις ανάγκες των νησιών του 2016 παρουσίασε το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, Κύθνου, Κέας και Σερίφου στη χτεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου έμφαση δόθηκε στην ανάγκη μεγαλύτερης απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων.

Το ζήτημα της έως τώρα μικρής απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων, τους οποίους διαθέτει το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, κυρίως για τα μικρότερα νησιά και την ανάγκη αλλαγής αυτής της κατάστασης, αναφέρθηκε εκτενώς στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου εγκρίθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα έργων, το σχέδιο προϋπολογισμού, αλλά και τα σχέδια προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του Ταμείου και των συνεργαζόμενων Δήμων.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Δήμαρχος Κύθνου, κ. Σταμάτης Γαρδέρης, ο οποίος στο πλαίσιο της συζήτησης περί απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου, τόνισε και την ανάγκη αμεσότητας στη συνεργασία μεταξύ των Δήμων και του Ταμείου, για την έγκαιρη κάλυψη των έκτακτων, αλλά επιτακτικών αναγκών, που κατά καιρούς παρουσιάζονται.

Αν και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2016, το οποίο και εγκρίθηκε, δεν περιέχει μεγάλα ή πολυδάπανα έργα, περιλαμβάνει, ωστόσο, αρκετές παρεμβάσεις, τόσο για τη Σύρο, όσο και για τα υπόλοιπα νησιά, οι οποίες είναι άμεσα αναγκαίες και ως επί το πλείστον, στοχεύουν στην επί της ουσίας βελτίωση της εικόνας και της κατάστασης της χερσαίας ζώνης τους, με το βλέμμα στραμμένο στην τουριστική ανάπτυξη.

Τα προβλεπόμενα έργα του Τεχνικού Προγράμματος

Σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου, για το νησί της Κέας, προβλέπονται εργασίες επισκευής του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της χερσαίας ζώνης, Υποστηρικτικές Μελέτες στα πλαίσια εκπόνησης MASTERPLAN για τις λιμενικές εγκαταστάσεις στον κόλπο Αγ. Νικολάου, που περιλαμβάνει τους επιμέρους λιμένες Κορησσίας, Βουρκαρίου, Γιαλισκαρίου, εκπόνηση μελέτης για το έργο "Επισκευή οδοστρώματος κεντρικής οδού πρόσβασης του λιμένα Κορησσίας Κέας", κατασκευή πεζοδρομίου στο παραλιακό δρόμο Βουρκαρίου, και εργασίες επισκευής αναψυκτήριου και αποθηκών στο Γιαλισκάρι.

Για την Κύθνο, προβλέπονται επίσης εργασίες επισκευής σε ηλεκτροφωτισμό και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις της χερσαίας ζώνης, υποστηρικτικές μελέτες, στα πλαίσια εκπόνησης MASTERPLAN για τον λιμένα του Μέριχα, εκπόνηση μελέτης χάραξης χερσαίας ζώνης στα Λουτρά Κύθνου, όπως και εργασίες επισκευής του πυροσβεστικού δικτύου, του αντλητικού συγκροτήματος και μηχανοστασίου, επίσης στο λιμάνι του Μέριχα.

Στη Σέριφο, προβλέπονται από το τεχνικό πρόγραμμα, επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όπως και εκπόνηση μελέτης χάραξης χερσαίας ζώνης για τον κεντρικό λιμένα.

Όσον αφορά στο νησί της Σύρου, το τεχνικό πρόγραμμα του ΔΛΤΣ περιλαμβάνει για το 2016 εργασίες επισκευής στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των χερσαίων ζωνών, επισκευές και διάφορες εργασίες στα δίκτυα ύδρευσης των χερσαίων ζωνών, επισκευή των γραφείων του ΔΛΤΣ. Επίσης, προβλέπεται η επισκευή του οδοστρώματος και η κατασκευή διαχωριστικής νησίδας στην περιοχή αλιευτικού καταφυγίου Ερμούπολης (Καρνάγιο), καθώς και επισκευή-επέκταση του ήδη υπάρχοντος κτιρίου του ΔΛΤΣ στο σημείο. Δρομολογείται η επισκευή της ξύλινης προβλήτας στην περιοχή "Αχλάδι". Αναμένεται, επιπλέον, η επισκευή ανωδομής και η βελτίωση της περίφραξης του λιμανιού από την πλ. Κανάρη έως και την περιοχή "Νησάκι", όπως και η επισκευή του οδοστρώματος στην Ακτή Καταδρομικού Έλλης. Παράλληλα, στο κτίριο εντός του λιμένα, όπου προς το παρόν στεγάζονται τα δημόσια W.C., πρόκειται να υποβληθεί σε εργασίες υγρομόνωσης και γενικότερης επισκευής, για τη μετατροπή του σε πληροφοριακό περίπτερο.

Περισσότερη μέριμνα, για το 2016, δίνεται στη χερσαία ζώνη του Φοίνικα. Πιο αναλυτικά, το Τ.Π. περιλαμβάνει την επισκευή της πλατφόρμας της παραλίας, την εκπόνηση μελέτης έργου θωράκισης της παράκτιας ζώνης και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) αυτού, εκπόνηση ΜΠΕ για το καταφύγιο σκαφών και τέλος την κατασκευή ναυδέτων εντός του καταφυγίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση του προϋπολογισμού του ΔΛΤΣ για το 2016, ο αρμόδιος της οικονομικής υπηρεσίας, εισηγούμενος το θέμα, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «πρέπει να διευκρινίσουμε, ότι πρόκειται για ένα σχέδιο προϋπολογισμού, που βασίζεται στην ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, όπως ορίζει ο ν.4172/13. Όμως, είναι αποτελεσματικό και προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα, με εγγραφή μόνο των δαπανών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, από τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν. Γι’ αυτό και για το τελικό μας πρόγραμμα εγγυόμαστε, σύμφωνα με τα δεδομένα έως 30/06, ότι μπορεί να υλοποιηθεί και να πληρωθεί».

«Δεν εκμεταλλεύεστε σωστά τις προγραμματικές σας συμβάσεις»

Με αφορμή την καταψήφιση του προϋπολογισμού, από το μέλος του Δ.Σ., που εκπροσωπεί το νησί της Κέας, κ. Νίκο Παούρη, καθώς δεν ενέκρινε το ποσό της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΔΛΤΣ και του Δήμου Κέας, όπως αυτό προτάθηκε, στα 55.000 ευρώ περίπου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Δημήτρης Κοσμάς, όπως και ο αρμόδιος της τεχνικής υπηρεσίας, κ. Ειρηναίος Ζερβός, βρήκαν την ευκαιρία να θίξουν το θέμα της μη απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων των προγραμματικών συμβάσεων.

Απαντώντας στον κ. Παούρη, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του για αύξηση του συνολικού ποσού της προγραμματικής σύμβασης για την Κέα, ο κ. Κοσμάς τόνισε, πως «το θέμα είναι, ότι μπορούμε να σας δώσουμε εμείς, ας πούμε, 100.000 ευρώ και στο τέλος να μην έχετε απορροφήσει ούτε τις 5.000. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια απ’ ότι βλέπουμε. Με το ζόρι απορροφώνται τα 20.000 ευρώ από το σύνολο των 50.000», ενώ έπειτα πρόσθεσε, ότι «γκρινιάζουμε για το συνολικό ποσό, από τη στιγμή, που δεν απορροφάται. Και ερχόμαστε μετά την παρέλευση της ισχύος της προγραμματικής σύμβασης και θέλουμε να πάρουμε τα λεφτά που δεν πήραμε όταν έπρεπε. Γι’ αυτό λέω, ας ξεκινήσουμε σε μία νέα υγιή βάση».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Ζερβός, υπογράμμισε, πως δεν γίνεται σωστά η εκμετάλλευση των προγραμματικών συμβάσεων. «Δεν εκμεταλλεύεστε σωστά τις προγραμματικές σας συμβάσεις στο βαθμό που σας επιτρέπεται. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε πολύ περισσότερα πράγματα, ώστε να μπορέσετε να αποκτήσετε σε μεγάλο βαθμό ελευθερία, όσον αφορά στην απορρόφηση», επεσήμανε, αναφέροντας πως το παρόν Τεχνικό Πρόγραμμα διέπεται από ρεαλισμό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας, πως δεν αποτελεί ωφέλιμη τακτική, να δίνονται χρήματα, τα οποία παραμένουν αδιάθετα.