Παρουσία ορκωτού ελεγκτή η έγκριση του απολογισμού του 2014 για τον Δήμο Κύθνου

Ικανοποιητική πορεία και ανάγκη αύξησης εσόδων

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Ηλιού

Την επιβεβαίωση της θετικής οικονομικής πορείας του Δήμου Κύθνου απέσπασε η νέα Δημοτική Αρχή όσον αφορά στους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων της, με φόντο την κατά πλειοψηφία έγκριση του απολογισμού του έτους 2014, παρουσία και του ορκωτού ελεγκτή, το πόρισμα του οποίου άναψε το “πράσινο φως” σε επίπεδο θετικών ψήφων.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Ηλιού με ανακοίνωσή του είχε προσκαλέσει τους δημότες να παραστούν στην προχθεσινή συνεδρίαση προκειμένου όπως ανέφερε στην εφημερίδα, “να γνωρίζουν τί συμβαίνει με τα οικονομικά του Δήμου”. Ο ίδιος δε, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τη “φιλοσοφία” της νέας Δημοτικής Αρχής σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης και αποφάσεων, προκειμένου ο Δήμος Κύθνου να αντεπεξέλθει στη δίνη της σκληρής οικονομικής πολιτικής που πλήττει τους Δήμους πανελλαδικά με φόντο τις συνεχείς περικοπές των χρηματοδοτήσεων.

Σημειώνεται πως, εκ του συνόλου των μελών της παράταξης της αντιπολίτευσης, παρέστη μόλις ένας αιρετός, γεγονός για το οποίο ο ίδιος περιορίστηκε απλά, στο να εκφράσει την απογοήτευσή του.

“Όλα κυλούν ομαλά. Αναγνωρίζουμε το μερίδιο ευθύνης και στην π. Δημοτική Αρχή”

Σύμφωνα με όσα οφείλει να ακολουθεί ο κάθε Δήμος, ο κ. Ηλιού εξήγησε ότι από τον έλεγχο που πραγματοποίησε ο ορκωτός ελεγκτής, χορήγησε σχετικό πιστοποιητικό στον Δήμο Κύθνου, στο περιεχόμενο του οποίου τονίστηκε ότι δεν συντρέχουν λόγοι μη ψήφισης του απολογισμού του οικονομικού έτους του 2014. “Εγκρίναμε τον απολογισμό και τον ισολογισμό. Είναι το πιο σημαντικό θέμα του έτους. Διανύουμε δύσκολες εποχές και τα οικονομικά όλων είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι Δήμοι βάλλονται από παντού. Θεωρούμε ότι σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση επειδή ακούγονται πολλά, ήταν θετικό να καλέσουμε τον κόσμο να παραστεί ώστε να ενημερωθεί σχετικά και να έχει γνώση των οικονομικών του Δήμου Κύθνου. Όπως φάνηκε στη συνεδρίαση ο Δήμος μας είναι από τους καλύτερους Δήμους πανελληνίως στο θέμα των οικονομικών” σημείωσε ο αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας πως, εκ του νόμου πρέπει να ασκείται αυστηρός έλεγχος. “Πήραμε πιστοποιητικό για τον Δήμο μας και όλα είναι κυλούν ομαλά” πρόσθεσε παρακάτω, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “Δεν υπάρχει επιφύλαξη όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα και ειδικά σε λειτουργικό επίπεδο είμαστε σε άριστη κατάσταση, όπως και σε θέματα ρευστότητας που απασχολούν έντονα τους Δήμους αυτήν την εποχή”. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, το “παρών” στη συνεδρίαση έδωσε και ο π. Δήμαρχος Κύθνου, αφού κατά το οικονομικό έτος του 2014, τους πρώτους οκτώ μήνες τα ηνία του Δήμου είχε ακόμη η π. Δημοτική Αρχή. “Αναφορικά με την κατάσταση που βρήκαμε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η προηγούμενη διοίκηση. Εμείς το αναγνωρίζουμε αυτό” συμπλήρωσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως, τη διαχείριση ανέλαβε η παράταξη του Σταμάτη Γαρδέρη από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014. “Οκτώ μήνες ήταν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τέσσερις μήνες εμείς. Λόγω των πολύ δύσκολων εποχών αυτό που κάναμε από την ημέρα ανάληψής την 1η Σεπτεμβρίου ήταν να έχουμε απειροελάχιστες δαπάνες, ούτως ώστε το 2015 να μπορούσαμε να ελέγξουμε – όπως και έγινε – όλα όσα έπρεπε” ανέφερε ο κ. Ηλιού δίνοντας σε γενικές γραμμές το στίγμα της δημοτικής πλειοψηφίας, όσον αφορά στην οικονομική διαχείριση.

Αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών οι βασικοί στόχοι

“Πλέον οι Δήμοι δεν κοιτάζουν τα έξοδα, αλλά τα έσοδα. Πρέπει να ρίξουμε ακόμη μεγαλύτερο βάρος στο κομμάτι των εσόδων ώστε να δούμε πώς αυτά θα αυξηθούν προς όφελος του Δήμου, του νησιού και των δημοτών” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας βέβαια, ότι, “χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερος έλεγχος στα έξοδα και τις δαπάνες που έχει ο Δήμος για το θέμα της ύδρευσης”. Πέραν των προαναφερθέντων, ο κ. Ηλιού σημείωσε πως, “πρέπει να δοθεί έμφαση σε όσα μπορούν να αξιοποιηθούν στο νησί”, εξηγώντας πως μία από τις σκέψεις της Δημοτικής Αρχής είναι η “εκμετάλλευση” των πλεονεκτημάτων της Κύθνου. Ενδεικτικά έκανε αναφορά στην εκμίσθωση παραλιών τους θερινούς κυρίως μήνες, υπογραμμίζοντας πως, “Ίσως πρέπει να αξιοποιήσουμε τις παραλίες μας. Είμαστε ένας Δήμος που όταν όλη η τουριστική κίνηση πέφτει, εμείς βαδίζουμε τα τελευταία δύο χρόνια ικανοποιητικά. Ήδη μάλιστα έχουν αρχίσει να εκμισθώνονται κάποια τμήματα παραλιών και ίσως πρέπει να το εξετάσουμε συνολικότερα ως ζήτημα. Και ο κόσμος το θέλει”. Συμπλήρωσε ωστόσο, πως μία τέτοια απόφαση “θα πρέπει να γίνει στοχευμένα και ήπια σε παραλίες που είναι πολυσύχναστες ώστε να διατηρηθεί το προφίλ του νησιού που θέλει την Κύθνο να είναι φιλόξενη και να στοχεύει σε εναλλακτικό και όχι μαζικό τουρισμό”.

Πονοκέφαλος το κόστος λειτουργίας της αφαλάτωσης

Κληθείς να απαντήσει, αν ο Δήμος Κύθνου εξετάζει την αύξηση των δημοτικών τελών, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος, εξηγώντας πως, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, “έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα οικονομικά της χώρας και κατ΄ επέκταση των δημοτών, δεν μπορούμε να προβούμε σε κάποια αύξηση”. Εξήγησε ωστόσο, πως, “Το μόνο που μας απασχολεί έντονα είναι η λειτουργία της αφαλάτωσης στο λιμάνι του Μέριχα, που έχει μεγάλα λειτουργικά κόστη. Ίσως εκεί πρέπει να εξετάσουμε εντατικά το θέμα. Θα απαιτηθεί διαβούλευση με τον κόσμο και οργάνωση από τον Δήμο και την Οικονομική Υπηρεσία” τόνισε ο κ. Ηλιού, γνωστοποιώντας πως, ένα σενάριο προς εξέταση που θα μπορούσε να περιορίσει το κόστος λειτουργίας της αφαλάτωσης είναι η αξιοποίηση ΑΠΕ. “Σκεφτόμαστε μήπως και λειτουργήσουμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να αποφύγουμε ένα σημαντικό κόστος” ανέφερε, κάνοντας επιγραμματικά μνεία στο θέμα των φωτοβολταϊκών. “Προχωράμε φειδωλά. Κάθε μέρα ελέγχουμε κι εξετάζουμε τα οικονομικά μας καθώς η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη” σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως πρώτη σημείωση στην ατζέντα των οικονομικών είναι ο περιορισμός των εξόδων.