Έναρξη της δίκης του οικονομικού σκανδάλου του Δήμου Μυκόνου

Η αρχή του τέλους

Ξεκίνησε εχθές στο Τριμελές Εφετείο Αιγαίου η δίκη του οικονομικού σκανδάλου του Δήμου Μυκόνου, με άπαντες παρόντες στη Σύρο, προκειμένου να προχωρήσει η δικαστική διαδικασία για την διαλεύκανση της υπόθεσης που αμαύρωσε την πολιτική ζωή του νησιού.

Η αρχή του τέλους για την πολύκροτη υπόθεση της Μυκόνου, με την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας, καθώς ξεκίνησε η τελική της φάση, προκειμένου να προχωρήσει προς την ολοκλήρωση της με τις θετικότερες προβλέψεις έως το τέλος του χρόνου.

Οι δικαστικές αίθουσες του Εφετείου Αιγαίου στη Σύρο κατακλύστηκαν εχθές από τους κατηγορούμενους, απόντος ενός που εκπροσωπείται από τους δικηγόρους του και το πλήθος των νομικών τους εκπροσώπων, όπως και μεγάλου αριθμού μαρτύρων και γνωστών προσώπων της κοινωνίας της Μυκόνου.

Παρά το μικρό κώλυμα που παρουσιάστηκε εχθές το πρωί, με την καθυστέρηση άφιξης της πτήσης από Αθήνα, στην οποία επέβαιναν και πολλοί παράγοντες της δίκης, μεταξύ των οποίων και ο εισαγγελέας της έδρας, τελικά η διαδικασία ξεκίνησε κανονικά, με εξεταζόμενο τον πρώην Δήμαρχο, με συνέχιση της την ερχόμενη Δευτέρα.

Κατά την δικαστική διερύνηση μένει να αποσαφηνιστεί το κατά πόσον μπορούσαν να λειτουργούν αυτόνομα οι δημοτικοί υπάλληλοι για την μη απόδοση των εισπραχθέντων τελών, αλλά και το μέγεθος της ευθύνης των αιρετών, που ως πολιτικοί προϊστάμενοι βαρύνονται με την απόφαση μη είσπραξης των δεκάδων εκατομμυρίων δημοτικών εσόδων.

Το ιστορικό

Το 2009 γνωστοποιήθηκε η υπόθεση, με τις ανακριτικές αρχές να αναλαμβάνουν δράση καταλήγοντας στην απόδοση κατηγοριών από το Συμβούλιο Εφετών, ώστε να οδηγηθεί τελικά στις δικαστικές αίθουσες το 2013, η οποία κατόπιν δύο αναβολών και μίας διακοπής έφθασε στην τελευταία προθεσμία εκδίκασης της.

Για τις οικονομικές ατασθαλίες του Δήμου Μυκόνου ο τότε Δήμαρχος Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας, στα τέλη του 2009 διέταξε ΕΔΕ, υποβάλλοντας παράλληλα μήνυση κατά παντός υπευθύνου και καταθέτοντας έγγραφη αναφορά στον τότε Γ.Γ. της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Κατόπιν σχετικών ενεργειών διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου η διεξαγωγή έρευνας, η οποία αφορούσε τις οικονομικές καταστάσεις εσόδων του Δήμου της επταετίας 2002-2009.

Την συγκεκριμένη περίοδο εμφανίζεται απώλεια εισπραχθέντων ποσών από τον Δήμο ύψους περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, με επιπλέον οικονομική απώλεια 17 εκατ. ευρώ για τον Δήμο λόγω μη εκκίνησης των διαδικασιών είσπραξης τους, γεγονός που οδήγησε στην παρέλευση των προθεσμιών.

Ο τότε Γ.Γ. της Περιφέρειας είχε καταθέσει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Πειραιά του υπουργείου Οικονομικών αίτημα για διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου των εσόδων του Δήμου Μυκόνου.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε σχετικά με την παράδοση του πορίσματος του ελέγχου προκάλεσε την ενόχληση της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Έφης Σαλμά, η οποία μεταξύ άλλων εστίασε και στην καθυστέρηση εντοπισμού των ατασθαλιών από ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου.

Εν συνεχεία η υπόθεση ανατέθηκε στον τακτικό ανακριτή Σύρου, όπου και τότε σημειώθηκαν καθυστερήσεις έως και εξαμήνου, όσον αφορά στις κλήσεις μαρτύρων, δίνοντας τροφή σχολιασμών σε δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου.

Το κατηγορητήριο

Τελικά βάσει των αποτελεσμάτων των ελέγχων και την λοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας, με βούλευμα του ο Εισαγγελέας Εφετών, Γιώργος Οικονόμου, παρέπεμψε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου οκτώ εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Κατηγορούμενοι για απιστία εις βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος είναι οι δύο πρώην Δήμαρχοι Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης και Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας και για απιστία και ψευδή βεβαίωση οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι, Θρασύβουλος Κοντομήτρος και Αλέξανδρος Βαμβακούρης.

Στο εδώλιο κάθονται με την κατηγορία της υπεξαίρεσης, ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγής εγγράφων και απιστία σε βαθμό κακουργήματος οι πρώην υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Μυκόνου, Δημήτρης Σκαγιάς, Αντώνης Ρουσσάκης, και Αντώνης Αρτέμης.

Επίσης και ένας επιχειρηματίας που αντιμετωπίζει πλημμεληματικές κατηγορίες της ψευδορκίας και ηθικής αυτουργίας απόπειρας υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

Ως απόρροια των κατηγοριών και πριν εκπνεύσει ο χρόνος της Δημαρχιακής του θητείας ο κ. Κουσαθανάς τέθηκε σε αργία, όπως και οι λοιποί αιρετοί και οι υπάλληλοι του Δήμου.

Κατόπιν των απολογιών τους στην ειδική εφέτη ανακριτή και τον αντεισαγγελέα Εφετών, τόσο οι δύο πρώην Δήμαρχοι Βερώνης και Κουσαθανάς όσο και οι πρώην αντιδήμαρχοι Κοντρομήτρος και Βαμβακούρης αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγυήσεως.

Όσον αφορά στους δημοτικούς υπαλλήλους, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Εσόδων, Αντώνης Ρουσσάκης και ο βοηθός δημοτικός ταμίας, Αντώνης Αρτέμης κρίθηκαν προφυλακιστέοι, με τελική απόφαση αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους κατόπιν συμπληρωματικής απολογίας του δεύτερου.