Δυνατότητα απαλλαγής από επιτόκιο για τους δημότες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους

Οι δημότες γλιτώνουν κόστος

  • Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, 2015 - 06:20

Με τροποποίηση του νόμου που αφορά στη ρύθμιση των οφειλών των δημοτών προς τους Δήμους, δίνεται η δυνατότητα υπό προϋποθέσεις, ορισμένοι εξ αυτών να γλιτώσουν το επιπλέον κόστος που προέρχεται από το επιτόκιο.

Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση, μέσω της οποίας είναι εφικτή η οικονομική ανακούφιση των πολιτών σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο, για την οποία ωστόσο μέχρι σήμερα ελάχιστοι Δήμοι έχουν ενημερώσει πανελλαδικά ενώ από τις Κυκλάδες μέχρι στιγμής, έχουν προβεί σε σχετική ενημέρωση οι Δήμοι Τήνου και Αμοργού.

Κριτήρια για τη μη επιβάρυνση με τα ποσά του επιτοκίου

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί ο Δήμος Αμοργού και ισχύουν και για τους υπόλοιπους Δήμους, “

Σας ενημερώνουμε ότι με την υπουργική εγκύκλιο ΠΟΛ 1226/09-10-15 τροποποιήθηκε ο Ν. 4321/2015, βάσει του οποίου είχατε ρυθμίσει τις οφειλές σας προς τον Δήμο σε δόσεις.

Σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο, όλες οι ρυθμίσεις οφειλών σε δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 5,05%. Απαλλαγή από το παραπάνω επιτόκιο προβλέπεται μόνο εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

αα. ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

ββ. η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και η οποία προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση – πράξη προσδιορισμού του φόρου, δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και

γγ. η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

Κατόπιν των ανωτέρω καλούνται οι οφειλέτες με βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, προκειμένου να εξαιρεθούν του επιτοκίου 5.05%, όπως υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης εισοδήματος (Έντυπο Ε1) από το οποίο προκύπτει αν ο οφειλέτης έχει δηλώσει εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες καθώς και το ύψος του εισοδήματός του και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

2. Αντίγραφο της τελευταίας εκδοθείσας δήλωσης – πράξης προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ.

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά θα υποβάλλονται έως και τις 20 Νοεμβρίου του 2015 στο ταμείο του Δήμου.

Μετά την πάροδο της παραπάνω ημερομηνίας, για τους οφειλέτες οι οποίοι είτε δεν προσκομίζουν δικαιολογητικά, είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα επιβάλλεται το κατά τα ανωτέρω οριζόμενα επιτόκιο, το οποίο θα υπολογίζεται για την υπολειπόμενη ρυθμισμένη οφειλή.”.

Ετικέτες: