Επιστολή συμπαράστασης του Δήμου Μήλου στον Πρέσβη της Γαλλίας

  • Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, 2015 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 17 Νοε. 2015 - 7:23

Τα ειλικρινή αισθήματα φιλίας και συμπαράστασης του Μηλέικου λαού στις δύσκολες στιγμές που περνάει σήμερα το γαλλικό κράτος εκφράζει σε σχετική επιστολή του προς τον Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Chatepy ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης.

«Αξιότιμε κε Πρέσβη,

Σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ανάληψη της τόσο σημαντικής θέσης του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια για το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε ο Γαλλικός λαός από την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση της 13/11/2015.

Οι δεσμοί μας με την Γαλλία είναι ισχυροί και έχουν σφυρηλατηθεί στο πέρασμα του χρόνου ποικιλοτρόπως.

Το νησί της Μήλου διατέλεσε καθοριστικό ρόλο στο ρου της ιστορίας τόσο λόγω της στρατηγικής της θέσης, όσο και για το γεγονός ότι διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου το οποίο αποτέλεσε βάση των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων σε όλους τους πολέμους.

Η φίλη και σύμμαχος χώρα Γαλλία, δημιούργησε κατά την εποχή του Kριμαϊκού Πολέμου (1853-1856), ένα στρατιωτικό νεκροταφείο στην Mήλο στην παράλια περιοχή της Mπομπάρδας, στον Αδάμαντα, για την ταφή των Γάλλων ναυτών που χάθηκαν στον πόλεμο.

Το νεκροταφείο αυτό χρησιμοποιήθηκε επίσης, και κατά τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η Μήλος ήταν έδρα του Συμμαχικού Στόλου του Αιγαίου με Γάλλο διοικητή, και το λιμάνι της φιλοξενούσε ένα μεγάλο πλήθος συμμαχικών σκαφών τα περισσότερα των οποίων ήταν γαλλικά.

Tο Γαλλικό Nεκροταφείο, γνωστό στους ντόπιους ως «Φραγκομνήματα» στην είσοδο του λιμανιού του Αδάμαντα, αποτελεί για εμάς τόπο μνήμης και απόδοσης τιμής στους πεσόντες για την ελευθερία μας. Μέσα στο νεκροταφείο σώζονται μέχρι σήμερα σημαντικές επιγραφές και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από τη Γαλλία. Ενδεικτικά αναφέρω μία από τις επιγραφές του:

LA FRANCE A SES MARINS ET SES SOLDATS MORTS ET INHUMES A MILO 1897

Ο Δήμος Μήλου σε συνεργασία με την ΕΦΑ (Ένωση Φίλων Αδάμαντα) και το Τοπικό Συμβούλιο Αδάμαντα, θέλοντας να αναδείξει περαιτέρω ένα τόσο σημαντικό μνημείο για τη Μήλο και τη Γαλλία, προέβη σε ενέργειες αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την άφιξη και εγκατάσταση των συμμάχων στη Mήλο, τον Aύγουστο του 1915.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στην  φίλη χώρα Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τόσες ζωές, ο Δήμος Μήλου φωταγώγησε το Δημαρχείο της Μήλου με τα χρώματα της Γαλλικής σημαίας. Επίσης αύριο, 17/11/2015, θα γίνει κατάθεση στεφάνου στην μνήμη των αδικοχαμένων από την επίθεση της 13/11/2015, στο Γαλλικό Νεκροταφείο.

Σας μεταφέρω τα πιο ειλικρινή αισθήματα φιλίας και συμπαράστασης του Μηλέικου λαού στην δοκιμασία αυτή που περνάει η χώρα σας».