Άκρως επιτυχημένη η παρουσίαση της πρωτοβουλίας “Σαντορίνη, προορισμός όλο το χρόνο” στο Μουσείο της Ακρόπολης

“Η διεθνής καταξίωση δε μας εφηχυχάζει”

Αναλυτική αναφορά του δημάρχου Θήρας, Ν. Ζώρζου στον προγραμματισμό για μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας κυρίως τον ιστορικό, γεωλογικό, αρχιτεκτονικό και γαστρονομικό πλούτο της, αλλά και αποφεύγοντας συνειδητά να βασίσει την τουριστική ανάπτυξή της στο μοντέλο “ήλιος και θάλασσα”, η Σαντορίνη σήμανε την εντατικοποίηση της προσπάθειας να αποτελέσει η ίδια, έναν τουριστικό προορισμό για όλο το έτος, με την χθεσινή παρουσίαση της πρωτοβουλίας της στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Παρουσία πλήθους κόσμου, της αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ιωάννη Τσιρώνη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας, Ελευθέριου Κρέτσου αλλά και των κυβερνητικών βουλευτών των Κυκλάδων και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Γιαννέλη – Θεοδοσιάδη, ο δήμαρχος μίλησε αναλυτικά για το στόχο, καθιστώντας σαφείς τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν για μία βιώσιμη τουριστική πραγματικότητα στο νησί.

Όπως κατηγορηματικά τόνισε, η ανάπτυξη θεματικού τουρισμού που θα προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο είναι υπόθεση συλλογική, που απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων σε κάθε επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως παρόντες πέραν των προαναφερθέντων προσώπων αλλά και των δημοσιογράφων και των επιχειρηματιών της Σαντορίνης, ήταν και ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του ΕΟΤ για τις Κυκλάδες, Μιχάλης Παράβαλος, ο οποίος προέβη σε λιτή δήλωση για την επιτυχημένη εκδήλωση.

Υπογραμμίζεται πως, σήμερα είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση φορέων και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης με την κ. Κουντουρά για την ανάπτυξη περεταίρω συνεργασίας στο θέμα του Τουρισμού.

Η εκδήλωση αποτέλεσε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Βιώσιμη ανάπτυξη και συλλογική προσπάθεια

Ειδικότερα, η παρουσίαση ξεκίνησε με την ερμηνεία τραγουδιών από το φωνητικό σύνολο 8tetto, οι οποίοι τραγούδησαν acapella το Adieumus του KarlJenkins και την Μπαλάντα του Ούρι του Μάνου Χατζιδάκι. Στη συνέχεια μετά και τους χαιρετισμούς, ο κ. Ζώρζος έκανε αναφορά στα βασικά χαρακτηριστικά του τόπου, αναφορικά με τα οποία σχεδιάζεται η στρατηγική ανάπτυξης του τουριστικού τομέα της Σαντορίνης, ενώ ταυτόχρονα έθιξε και το σύνολο των προβλημάτων που βιώνει το νησί και τα οποία απαιτούν άμεση απάντηση για την ανακούφισή του.

Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος μίλησε για την ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης, για τη σωστή διαχείριση των πόρων, την αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου και κάθε πλεονεκτήματος της φυσιογνωμίας του τόπου ενώ τόνισε ξεκάθαρα πως, “η διεθνής αναγνώριση της Σαντορίνης ως τουριστικού προορισμού, δε μας εφησυχάζει”. Στον αντίποδα μάλιστα, σημείωσε πως, ο τουριστικός κορεσμός τη θερινή περίοδο, θέτει την τοπική κοινωνία, τον Δήμο, αλλά και συνολικά την κεντρική εξουσία ενώπιον του στοιχήματος να υπάρξει στο εξής μία βιώσιμη ανάπτυξη που θα ενισχύει την ποιότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων, ενώ θα σέβεται το περιβάλλον. Ο ίδιος, υπογράμμισε επιπλέον, την ανάγκη για συνεργασία και συναίνεση “τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και με τους κρατικούς φορείς που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση και υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής.”.

Ν. Ζώρζος: “Επιθυμία όλων η καθιέρωσή της, ως προορισμού όλο τον χρόνο”

“Το ζήτημα της επιμήκυνσης της θερινής τουριστικής περιόδου και η δωδεκάμηνη “λειτουργία” των τουριστικών προορισμών έχει επανειλημμένα συζητηθεί τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο χωρίς όμως μέχρι σήμερα να βρεθεί σε φάση υλοποίησης” ανέφερε ο κ. Ζώρζος, εξηγώντας παράλληλα πως, “Η Σαντορίνη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την προσέλκυση επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των καταλυμάτων που λειτουργούν συνεχώς, με το συνακόλουθο επηρεασμό όλων των τομέων της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, της εστίασης, της διασκέδασης κλπ.”. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, “Πρόθεση μας είναι οι επισκέπτες να έρχονται στη Σαντορίνη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα οφέλη θα είναι πολλά σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω: στη συνολική αύξηση των “ποιοτικών” επισκεπτών, στη βελτίωση των υποδομών και τουριστικών υπηρεσιών, στη σταθερή λειτουργία των επιχειρήσεων όλο το χρόνο, στη σμίκρυνση της εποχιακής ανεργίας, στην αύξηση του συνολικού εισοδήματος των κατοίκων του νησιού κ.ά.”. Πρόσθεσε δε, πως, “Η καθιέρωση της Σαντορίνης ως τουριστικού προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αποτελεί επιθυμία όλων των κλάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νησί. Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος, η Ένωση Ξενοδόχων, η Ένωση Εστιατόρων και άλλοι θεσμικοί φορείς είναι σταθεροί υποστηρικτές της πρωτοβουλίας μας για δωδεκάμηνη λειτουργία.”.

Προετοιμασία για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας το 2016-2017

Προτού ο δήμαρχος παρουσιάσει αναλυτικά τις ενέργειες που θα υλοποιήσει το νησί για την επίτευξη του στόχου του, κατέστησε σαφές πως, “Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας μας δεν φανταζόμαστε ότι θα είναι μια εύκολη υπόθεση ούτε ότι θα εκπληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα” προσθέτοντας παρακάτω ότι, “Η πρώτη μας επίσημη παρουσίαση έγινε τον Ιούνιο που μας πέρασε δηλώνοντας ταυτόχρονα και την έναρξη των εργασιών μας. Ξεκινήσαμε νωρίς. Έγκαιρα. Όχι όπως συνήθως γίνεται τελευταία στιγμή.”. Συμπλήρωσε ακόμη πως, σήμερα “Βρισκόμαστε στη φάση της προετοιμασίας” ώστε “η υλοποίηση της να ξεκινήσει την επόμενη τουριστική περίοδο 2016-17 και να κλιμακωθεί μέσα στην επόμενη τριετία.”.

Μελετημένα βήματα

Οι καταγεγραμμένες δράσεις του Δήμου Θήρας όπως αυτές αναφέρθηκαν από τον δήμαρχο για το επόμενο διάστημα, έχουν ως ακολούθως: α. Δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων που σχετίζονται με δραστηριότητες εκτός υψηλής περιόδου τουρισμού. β. Διαβούλευση και συνεργασία με όλους τους επιχειρηματικούς φορείς του νησιού και της χώρας μας, καθώς και με τους μεγάλους Tours Operators και τις αεροπορικές εταιρείες. γ. Προσαρμογή του λογοτύπου σε SANTORINI, THE ONE, ALL YEAR ROUND. δ. Έναρξη (τις επόμενες μέρες) διεθνούς διαφημιστικής καμπάνιας σε μεγάλα διεθνή διαδικτυακά μέσα όπως το National Geographic. ε. Παρουσία της Σαντορίνης, μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε όλες τις μεγάλες διεθνείς και εγχώριες τουριστικές Εκθέσεις. στ. Επαφή και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).

Μ. Παράβαλος: Λαμπρό παράδειγμα η Σαντορίνη

Στις λιτές δηλώσεις του, ο κ. Παράβαλος αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης, τόνισε πως, “Επιθυμία όλων είναι η Σαντορίνη να είναι το πρώτο λαμπρό παράδειγμα της Ελλάδας για τον Τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο”, υπογραμμίζοντας πως, η σημερινή ήδη αξιέπαινη επιτυχημένη πορεία της, οφείλεται στο ότι “ήταν από τους πρώτους προορισμούς που κατανόησαν ότι το μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” δεν είναι το παν, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί επισκέπτες, οι οποίοι δεν ταξιδεύουν γι αυτό το λόγο”. Όπως πρόσθεσε, “υπάρχουν πολλές θεματικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορα νησιά”, δίνοντας έμφαση ωστόσο, στο ότι η επίτευξη οποιουδήποτε στόχου σχετίζεται με την τουριστική ανάπτυξη, απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά από το σύνολο της κοινωνίας, των αρχών και της επιχειρηματικής κοινότητας. “Χρειάζεται η επιχειρηματικότητα, η αξιοποίηση όλων των φορέων και της κοινωνίας καθώς τα οφέλη είναι για όλους”. Κλείνοντας την αναφορά του στο θέμα, σημείωσε πως, “Βλέπουμε ότι το νησί αναπτύσσεται συνεχώς και είναι χαρά μας που είμαστε παρόντες για να εξυπηρετούμε τις ανάγκες”.

Ετικέτες: