Θετικά αξιολογούν την πρόταση του Δήμου και του Ενεργειακού Συνεταιρισμού Σίφνου, για 100% ενεργειακή αυτονομία του νησιού μέσω ΑΠΕ, τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όσο και η ευρωπαϊκή κοινότητα

«Καθαρή» ενέργεια από τη Σίφνο για τη Σίφνο

Ένα πρωτοποριακό βήμα προς την ενεργειακή αυτονομία επιχειρεί να πραγματοποιήσει ο Δήμος Σίφνου, μέσω ενός καινοτόμου σχεδίου, για την εγκατάσταση και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών ενέργειας, κατοίκων, επιχειρήσεων, δημοτικών και κοινόχρηστων χώρων.

Μέσα από μία δυναμική συνεργασία με τον νεοσυσταθέντα Ενεργειακό και Αναπτυξιακό Συνεταιρισμό Σίφνου, αλλά και κορυφαίους στον τομέα των ΑΠΕ ακαδημαϊκούς, ο Δήμος Σίφνου, έχει διενεργήσει προμελέτη, η οποία αφορά σε ένα πλήρως εμπεριστατωμένο σχέδιο ενεργειακής αυτονομίας του νησιού, που θα καλύπτει το 100% των αναγκών.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες, ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός έχει προβεί, σε πλήρη συνεννόηση με το Δήμο Σίφνου, σε πλήθος επαφών στην Ευρώπη, τόσο σε δράσεις αντίστοιχων Συνεταιρισμών άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όσο και με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό συλλογικό φορέα, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών ΑΠΕ, προκειμένου να χτιστούν οι απαραίτητες γέφυρες με την Ε.Ε., ώστε το εγχείρημα να στηριχθεί, αφενός στον τομέα της τεχνογνωσίας και αφετέρου οικονομικά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τόσο οι ευρωπαίοι, όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκουρλέτης, αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο την πρωτοβουλία της Σίφνου, αλλά και τη συνεργασία Δήμου και Συνεταιρισμού, για την επίτευξη ενός μεγαλεπήβολου, αλλά εφικτού σχεδίου «πράσινης» ανάπτυξης.

«Μαραθώνιος» συναντήσεων, δράσεων και επαφών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Για την Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου (ΣΕΣ), το τελευταίο διάστημα, υπήρξε εξαιρετικά παραγωγικό, καθώς συμμετείχε σε διεθνή φόρα, συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις, οι οποίες αφορούσαν στον τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, κατά κύριο λόγο τον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και της νησιωτικής αειφόρου ανάπτυξης.

Στην Αθήνα, στις 26 Οκτωβρίου 2015, η ΣΕΣ συμμετείχε στο Info Day – Horizon 2020 - Ενημερωτική Ημερίδα για την Ενέργεια στον Ορίζοντα 2020, στην οποία προσκλήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα Πλαίσιο "Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης, για τον τομέα της Ενέργειας μέσω του προγράμματος "Ορίζοντας 2020". Με το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020", που αποτελεί το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία κατά την περίοδο 2014-2020, η ΕΕ θα καινοτόμες ιδέες στον τομέα της Ενέργειας, υποστηρίζοντας σχετικές δράσεις, που προωθούν την ανάπτυξη στους τομείς της επιστήμης, της βιομηχανίας και των κοινωνικών προκλήσεων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασαν το πρόγραμμα "Ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια" και τις νέες προκηρύξεις της διετίας 2016-17 στους διαφορετικούς πυλώνες του προγράμματος "Ορίζοντας 2020". Οι Εθνικοί Εκπρόσωποι του προγράμματος παρουσίασαν τις θέσεις της Ελλάδας για τα συγκεκριμένα προγράμματα, καθώς και στατιστικά στοιχεία για την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα "Ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια" του Ορίζοντα 2020. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης παρουσίασε τις δράσεις και υπηρεσίες του, ως Εθνικό Σημείο Επαφής και μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas.

Την Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου εκπροσώπησαν, ο πρόεδρος Απόστολος Δημόπουλος και το μέλος Γιάννης Γκύλλης.

Μία ημέρα αργότερα, η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου συμμετείχε, έπειτα από πρόσκληση, στο τριήμερο Συνέδριο με τίτλο: «Μικρά νησιά - πρωτοπόρα για την αειφόρο ανάπτυξη», το οποίο διοργανώθηκε στο νησί Porquerolles της Γαλλίας, από τις 27 έως τις 29 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΣΕΣ, κ. Απόστολος Δημόπουλος υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του φορέα: «Μικρά νησιά - πρωτοπόρα για την αειφόρο ανάπτυξη» που σκοπό έχει την ένωση των προσπαθειών των μικρών νησιών της (με έκταση μικρότερη των 150 τετ. χιλιομέτρων) για την όσο γίνεται καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων και την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι:

· Οι σημαντικές απειλές από τις παγκόσμιες αλλαγές, που προκαλούνται από ανθρωπογενείς πιέσεις (ρύπανση του αέρα και των υδάτων και η εντατική χρήση των φυσικών πόρων) που προκαλούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος κλπ.

· Η παράκτια διάβρωση του εδάφους, με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, και η διείσδυση αλμυρού νερού, θεομηνίες κ.λπ.

· Η μεγάλη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

· Η προβληματική διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων που επιδεινώνεται από την εποχιακή τουριστική κίνηση.

· Η εξάρτηση από εισαγωγές που ανταγωνίζονται τις τοπικές παραγωγές, κ.λπ.

Αυτή η τριήμερη εκδήλωση συγκέντρωσε ενδιαφερόμενα μέρη από όλο τον κόσμο (Ινδικό Ωκεανό, Δυτική Αφρική, Μεσόγειο, Καραϊβική και Λατινική Αμερική, Ειρηνικό, Ευρώπη κ.α.)

Και πάλι πίσω στην Αθήνα, η ΣΕΣ συμμετείχε στο 2ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, που διεξήχθη, από τις 9 έως τις 10 Νοεμβρίου.

Οι φορείς που συμμετείχαν στο 2ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας – επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, ενδιαφερόμενοι/ες, καθώς και φορείς υποστήριξης των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας – εκπροσωπώντας την πλούσια ποικιλομορφία της κοινωνικής οικονομίας, εργάστηκαν από κοινού, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες και συζήτησαν για την ανάγκη και τις δυνατότητες καλύτερης συνεργασίας, δικτύωσης και αυτό-οργάνωσης του κλάδου στη βάση αξιών, αρχών και ενός πλαισίου κοινών θέσεων – μέσα από δημοκρατικές, αποτελεσματικές κι ανοικτές διαδικασίες, αξιοποιώντας ίδιες εμπειρίες, αλλά κι αυτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2015 κατέληξε σε διακήρυξη που θα αποτελέσει τη βάση ενός Πλαισίου Συμφωνίας Αρχών και Αξιών, καθώς και ενός Κώδικα Δεοντολογίας που επιδιώκεται να συνδιαμορφωθεί το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο 2016. Επίσης, περιλαμβάνει τη δέσμευση για την δημιουργία μιας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας βασισμένης στις αρχές των Κοινών (Commons – Creative Commons) που θα προσφέρει έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση για τις κοινωνικές επιχειρήσεις και την κοινωνική οικονομία και καινοτόμα εργαλεία για την επικοινωνία των μελών της κοινότητας, το συντονισμό δράσεων δικτύωσης και ενδυνάμωσης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και τη συντονισμένη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Φόρουμ, τη Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου εκπροσώπησαν, ο πρόεδρός της, το μέλος του ΔΣ, κ. Ελένη Καλαμαρά και τα μέλη κ.κ. Γιάννης Γκύλλης και Νίκος Χρυσόγελος.

Παράλληλα, το ίδιο διήμερο, 9 και 10 Νοεμβρίου, διοργανώθηκε από το "Ενεργειακο Γραφειο Αιγαίου" και το Ινστιτούτο Φρίντριχ Έμπερτ (FES) της Αθήνας η συνάντηση εργασίας, “Islands as Test Beds for Innovative Sustainable Energy Technologies” (μτρφ: Τα νησιά σαν δοκιμαστήρια πρωτοπόρων τεχνολογιών για την αειφόρο παραγωγή ενέργειας), η οποία είχε ως στόχο να διερευνήσει τις δυνατότητες της ελληνο - γερμανικής συνεργασίας στον τομέα των καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών και τις προοπτικές τους σε νησιωτικές περιοχές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνάντησης, «τα νησιά είναι ιδανικά για δοκιμές για τις καινοτόμες τεχνολογίες, καθώς η αγορά προσανατολίζεται όλο και περισσότερο σε τέτοιες εφαρμογές και καθώς αναδύονται καινούργια εταιρικά σχήματα, όπως είναι οι συνεταιρισμοί πολιτών. Για το σκοπό αυτό το εργαστήριο συγκέντρωσε εκπροσώπους από τη βιομηχανία, την ερευνητική κοινότητα και τις τοπικές αρχές».

Οι συζητήσεις εστιάστηκαν σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

· Υποδομή για ηλεκτρικά οχήματα (σταθμοί φόρτισης)

· Έξυπνα Δίκτυα (ιδιαίτερα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά)
• Αποθήκευση Ενέργειας (σε συνδυασμό με ΑΠΕ)

· Δημόσιος φωτισμός

Τη Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου εκπροσώπησε στη συνάντηση εργασίας, ο κ. Γιάννης Γκύλλης.

Τέλος, εκπρόσωποι της ΣΕΣ, βρέθηκαν στις Βρυξέλλες στις 19 Νοεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκδήλωση με θέμα «Συνεταιρισμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Σημερινή κατάσταση και προκλήσεις».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών ΑΠΕ και οι Ευρωβουλευτές, Σοφία Σακοράφα, Miguel Urban και Marisa Matias.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, κ. Dirk Vansintjan, παρουσίασε την κατάσταση του συνεταιριστικού κινήματος στην Ευρώπη σήμερα, και στην συνέχεια εκπρόσωποι συνεταιρισμών από 10 διαφορετικές χώρες παρουσίασαν τους συνεταιρισμούς τους.

Από την Ελλάδα προσεκλήθησαν και συμμετείχαν η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου, ο Συνεταιρισμός Καρδίτσας και ο Άνεμος Ανανέωσης (Νίκος Χρυσόγελος).

Την παρουσίαση της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου έκαναν ο πρόεδρος, Απόστολος Δημόπουλος και το μέλος Γιάννης Γκύλλης.

Ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και αντλησιοταμίευση με θαλασσινό νερό

Για το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο της Σίφνου, μέσα από τη συνεργασία των δύο φορέων, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο Δήμαρχος, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης, ο οποίος, μάλιστα, συνοδευόμενος από εκπροσώπους του Ενεργειακού Συνεταιρισμού, παρουσίασε ενώπιον του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνο Σκουρλέτη, το σχέδιο και την προμελέτη, όσον αφορά στην εξασφάλιση πλήρους ενεργειακής αυτάρκειας για τη Σίφνο με τη χρήση αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός ανταποκρίθηκε αρκετά θετικά στην πρόταση των Σιφναίων, ενώ δεσμεύτηκε, ότι θα τη μελετήσει επιμελώς, προκειμένου να εκτιμηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξής της. Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε, πως γενικά είναι θετικό να εκδηλώνονται τοπικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, ειδικά στα μη διασυνδεδεμένα, με το ηπειρωτικό Σύστημα, νησιά της χώρας.

Μιλώντας για τη συνάντηση με τον υπουργό, ο κ. Μπαμπούνης εξήγησε, πως «αυτό το οποίο του παρουσιάσαμε πολύ εμπεριστατωμένα, είναι ένα ολοκληρωμένο project, μία προμελέτη που έχουμε κάνει και η οποία ως βασικό στόχο έχει, το νησί μας να γίνει ενεργειακά αυτόνομο 100% από πλευράς ενέργειας, με τη συνεισφορά και των δημοτών. Η συνεισφορά τους αυτή θα εξασφαλιστεί, μέσω της συμμετοχής τους στον Ενεργειακό και Αναπτυξιακό Συνεταιρισμό Σίφνου, ο οποίος υπάρχει στο νησί και είναι ο δεύτερος ενεργειακός συνεταιρισμός στην Ελλάδα, αλλά ο πρώτος σε νησί. Έχει δημιουργηθεί στη Σίφνο από το 2014 και βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία ως Δήμος Σίφνου, στην προσπάθεια να κάνουμε το νησί μας ενεργειακά αυτόνομο, μέσω των ΑΠΕ».

Όπως σημείωσε, η πρόταση της Σίφνου, αφορά σε ένα σύστημα από ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και αντλησιοταμίευση με θαλασσινό νερό, που θα οδηγήσει «στη σταδιακή απεξάρτηση από τη ΔΕΗ, το ρεύμα μέσω ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο ή ο άνθρακας, τα οποία συνεπάγονται και τη ρύπανση του περιβάλλοντος».

Όπως υποστήριξε ο κ. Μπαμπούνης, τροχοπέδη στο σχέδιο αυτό, αποτελούν δύο βασικά στοιχεία. «Το βασικό είναι να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Θα πρέπει το κράτος και το υπουργείο σε συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), να νομοθετήσει, για τα μη συνδεδεμένα νησιά, όπως είναι η Σίφνος, ώστε να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο. Για να γίνει για όλα τα νησιά είναι ακόμη αρκετά δύσκολο, όμως ζητήσαμε, να γίνει έστω για τη Σίφνο πιλοτικά, καθώς είναι κάτι καινοτόμο και δεν έχει ξαναγίνει αντίστοιχη προσπάθεια σε νησί».

«Το δεύτερο φυσικά, είναι να βρούμε τα χρήματα για αυτό το έργο, το οποίο θα αντλήσει χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτεί καινοτόμες δράσεις σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ υπάρχει και η στήριξη – ήταν παρών στη συνάντηση με τον υπουργό και μέλος του Δ.Σ. – της ECO POWER, που είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός συνεταιρισμός στην Ευρώπη, με έδρα το Βέλγιο. Συνεπώς, θα έχουμε και την τεχνογνωσία και την οικονομική στήριξη, μέσω χαμηλότοκου δανείου, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών ΑΠΕ», πρόσθεσε.

Εσαεί οφέλη από την εφαρμογή του προγράμματος για τη Σίφνο

Ο κ. Μπαμπούνης επεσήμανε, πως «οι Ευρωπαίοι έχουν πιστέψει σε εμάς, έχουν καταλάβει, ότι κάτι καλό γίνεται για τη Σίφνο και είναι απόλυτα θετικοί στο να το βοηθήσουν να συμβεί. Αυτές οι επαφές που έγιναν στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων που κάνει ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός Σίφνου, με τους άλλους Συνεταιρισμούς της Ευρώπης, όπως και με την Ομοσπονδία, αρχίζει σιγά σιγά και αποδίδει καρπούς. Οφείλω να διευκρινίσω, ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία έχει υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Συνεταιρισμού, στα θέματα ενέργειας. Ο Συνεταιρισμός δε λειτουργεί αυθαίρετα, είναι σε συνεργασία με το Δήμο πάντα».

«Θεωρώ, ότι πιλοτικά η πρόταση μπορεί να εφαρμοστεί. Έχουμε το υπόβαθρο, την προμελέτη, που διενεργήθηκε σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Πειραιά και της Κρήτης και καθηγητές, που έχουν ειδίκευση στο κομμάτι και της παραγωγής ΑΠΕ, αλλά και με την αντλησιοταμίευση με θαλασσινό νερό, κατά συνέπεια πιστεύουμε, ότι είναι ένα project πολύ μεγαλόπνοο, αλλά παράλληλα και πολύ ρεαλιστικό. Πιστεύουμε σε αυτό, είναι το όραμά μας», τόνισε ο Δήμαρχος Σίφνου.

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε, πως το σχέδιο «θα έχει δεδομένα οφέλη, και όχι σε βάθος μίας 20ετίας, αλλά εσαεί. Κάποια στιγμή, δεδομένου ότι αυτή η ιδέα θα προχωρήσει, πέρα από το κομμάτι της παραγωγής ενέργειας, που θα τροφοδοτεί το νησί, θα μπορεί να πραγματοποιείται τροφοδότηση και στην θέρμανση, για σπίτια, μαγαζιά, επιχειρήσεις, που θα έχουν τη δυνατότητα με θερμοπομπούς να χρησιμοποιούν την ενέργεια αυτή. Θα μπορούμε να κάνουμε αντικατάσταση του στοκ των αυτοκινήτων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που θα τροφοδοτούνται και πάλι με αυτό το ρεύμα». Ενδεικτικά ανέφερε, πως «αυτή τη στιγμή πληρώνουμε την κιλοβατώρα περίπου 0,17 ευρώ, ενώ με το δικό μας σχέδιο, θα μπορέσουμε σε βάθος χρόνου, να τη φτάσουμε ακόμη και στα 0,04-0,06 ευρώ».