Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στη Σαντορίνη για τα περιφερειακά αεροδρόμια

«Να παραμείνει το αεροδρόμιο της Σαντορίνης στο Ελληνικό Δημόσιο»

  • Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 22 Δεκ. 2015 - 7:38

Αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων δηλώνει η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στη Σαντορίνη, η οποία απαιτεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει όλες τις σχετικές αποφάσεις για την πώληση του αεροδρομίου της Σαντορίνης.

Η  ιδιωτικοποίηση  των  περιφερειακών  αεροδρομίων  είναι  αποτέλεσμα  μακρόχρονης προσπάθειας των ελληνικών κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, να παραδώσουν στα μονοπώλια  (ελληνικά  και  ξένα)  τις  δημόσιες  υποδομές  και  τον  το  δημόσιο  πλούτο.

Λειτούργησαν  μέχρι  σήμερα  ως  μεσάζοντες,  φέρνοντας  σ'  επαφή  ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους με εκπροσώπους άλλων κρατών, που προωθούσαν τα επενδυτικά σχέδια  δικών  τους  ισχυρών  μονοπωλίων,  ώστε  να  επιτευχθεί  η  παράδοση  των περιφερειακών αεροδρομίων σε κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων συμφερόντων.

Τα πάντα στα χέρια των ιδιωτών. Αυτή είναι η γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ακολουθούν και οι ελληνικές δεξιές, κεντρώες ή «αριστερές» κυβερνήσεις. 

Ο σημερινός πρωθυπουργός διαφήμιζε τα "αμοιβαία οφέλη" από τις ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου πλούτου (ανάμεσά τους και τα αεροδρόμια και τα λιμάνια) κατά τις επισκέψεις του

στο εξωτερικό (Κίνα, Κατάρ), συνοδευόμενος από Έλληνες επιχειρηματίες. Η επίσκεψη του Φρ. Ολάντ που συνοδευόταν από Γάλλους επενδυτές εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια.

Κοινός σκοπός η ενίσχυση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

Τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα μπαίνουν στην άκρη. 

Η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων του Αιγαίου εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας, σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, όπου κορυφώνονται το τελευταίο διάστημα οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των κοιτασμάτων και των δρόμων μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη και τους συμμάχους τους (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρωσία, Τουρκία κλπ)

Η  λειτουργία  των  αεροδρομίων  και  του  αεροδρομίου  της  Σαντορίνης  θα  οδηγήσει  στην αύξηση του εισιτηρίου στο όνομα των «αναγκαίων» βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν. Ο επιβάτης θα πληρώσει το κόστος. Τα διόδια των εθνικών οδών δίνουν τη δοκιμασμένη συνταγή : πρώτα πληρώνεις και μετά – και αν – θα γίνει ο δρόμος. 

Για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα αεροδρόμια ούτε συζήτηση. Όσα έχουν απομείνει από τις «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης θα εξαφανιστούν με τις ατομικές συμβάσεις. 

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει όλες τις σχετικές αποφάσεις, δικές της ή προηγούμενων κυβερνήσεων για την πώληση του αεροδρομίου της Σαντορίνης.

•Να ακυρώσει κάθε συμφωνία που παραδίδει τη δημόσια περιουσία στους μεγάλους επιχειρηματικούς  ομίλους.  Να  παραμείνει  το  αεροδρόμιο  της  Σαντορίνης  στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο του ελληνικού ∆ημοσίου. 

• Να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός για τη βελτίωσή του και την ανάπτυξή του ώστε να καλύπτονται οι αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες του πληθυσμού της Σαντορίνης και της ευρύτερης περιοχής. 

Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του νησιού και όλων των νησιών που έχουν αεροδρόμια, έχουν κάθε συμφέρον να παραμείνουν δημόσια περιουσία, παλεύοντας στην προοπτική τα αεροδρόμια και όλες οι υποδομές της χώρας να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία.