Κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Άνδρου

Οργάνωση των οικονομικών και υψηλό ταμειακό υπόλοιπο

Συνεπής στην κατάθεση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2016 και ο Δήμος της Άνδρου, ο οποίος συντάχθηκε βάσει των δεδομένων περιορισμού των οικονομικών μεγεθών σε εθνικό επίπεδο, που οδήγησαν και στη συρρίκνωση των θεσμοθετημένων εθνικών πόρων (ΚΑΠ –ΣΑΤΑ κ.λ.π.) προς τους ΟΤΑ.

Η κατάθεση του προϋπολογισμού του Δήμου Άνδρου ήρθε τρεις ημέρες μετά την ομόφωνη ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο των δημοτικών τελών για το επόμενο έτος, στα οποία παρατηρείται μηδενική αύξηση, παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και τις μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες που καλείται να καλύψει.

Βάσει αυτών των δεδομένων κύριο μέλημα εκ μέρους του Δήμου Άνδρου εμφανίζεται η κάλυψη των ανελαστικών του δαπανών, όπως μισθοδοσία, μισθώματα και λειτουργικά έξοδα και με δεδομένο ότι κανένα έργο δεν μπορεί πλέον να προϋπολογισθεί στο τεχνικό πρόγραμμα εάν δεν έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή του είτε από το ΕΣΠΑ είτε από τις οριζόντιες δράσεις της Περιφέρειας, είτε από ίδιους πόρους, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως περιορισμένοι.

Τόσο η οικονομική κρίση όσο και η αβεβαιότητα είσπραξης θεσμοθετημένων και μη πόρων, οδήγησαν στην κατάρτιση ενός προϋπολογισμού βάσει πραγματικών στοιχείων, λαμβάνοντας όμως ως με δεδομένο, όπως ανέφερε στην σχετική εισήγηση του και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χρήστος Βουραζέρης, «την υποχρέωση του Δήμου για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Για την προσπάθεια οργάνωσης του Δήμου Άνδρου, σε οικονομικό επίπεδο, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, δίνοντας τα εύσημα όχι μόνο στον αρμόδιο αντιδήμαρχο αλλά και στους εργαζόμενους της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Επιμέρους στοιχεία του προϋπολογισμού

Ο προϋπολογισμός, ο οποίος ανέρχεται σε 13 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 εκ. αφορούν σε έργα, πέρασε κατά πλειοψηφία σε μία συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου μόλις 2 ωρών.

Το ταμείο του Δήμου Άνδρου ανέρχεται σε 1.794.000 ευρώ εκ των οποίων οι 800.000 είναι οφειλόμενα, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό αναμένεται το υπόλοιπο του δημοτικού ταμείου να είναι 1.200.000 ευρώ.

Να σημειωθεί δε πως η παρούσα Δημοτική Αρχή, την 1η Σεπτεμβρίου 2014 που ανέλαβε παρέλαβε 1.870.000 ευρώ οφειλές, ενώ μέσα στους 3 πρώτους μήνες κατάφερε να τις μειώσει στο 1.100.000 ευρώ.

Πέραν αυτών, στοιχείο άξιο παρατήρησης αποτελεί και το γεγονός πως εμφανίζονται πολλοί κωδικοί που για πρώτη φορά αφορούν συγκεκριμένες οικονομικές ενέργειες του Δήμου, ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια οργάνωσης και πραγματικής αποτύπωσης της οικονομικής κατάστασης του, όπως γίνεται κατανοητό από τις βεβαιώσεις οφειλών εντός του 2016 οφειλών τελών παρελθόντων ετών, από το 2011.

Η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε κατά τον 1,5 πρώτο χρόνο ανάληψης καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής, γίνεται κατανοητή και από το γεγονός πως στις 30 Δεκεμβρίου θα κατατεθούν και οι ισολογισμοί του 2011 και 2012, οι οποίοι εκκρεμούσαν για τον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο, ενώ εντός του 2016 θα κατατεθούν και οι ισολογισμοί των ετών 2013 και 2014.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε κωδικός στον προϋπολογισμό για τα έργα οδοποιίας από ΣΑΤΑ παλαιότερων ετών, ύψους 160.776 ευρώ, με την ολοκλήρωση ανάθεσης των έργων αυτών, μέσω πολυετούς δέσμευσης.

Για πρώτη φορά προϋπολογίζεται η υποχρέωση γιατρού εργασίας με αμοιβή 3.000 ευρώ.

Προϋπολογίζεται η μίσθωση χώρου ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως αμαξοστάσιο και για κεντρική αποθήκη του Δήμου, με σκοπό την μείωση της δαπάνης, αφού θα διακοπεί η μίσθωση των άλλων, καθώς και για την καλύτερη διαχείριση των προμηθειών του Δήμου, αλλά και τη συντήρηση των οχημάτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας, με το προβλεπόμενο ποσό για 7 μήνες στις 34.000 ευρώ.

Ξεκινά εντός του 2016 η τμηματική εξόφληση του δανείου που αφορά σε δαπάνες του τέως Δήμου Κορθίου, χωρίς όμως να προϋπολογίζεται η επιστροφή όλου ποσού αλλά μέρος αυτού (40.000 ευρώ), διότι εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για τις εν λόγω δαπάνες, ενώ προϋπολογίζεται και η σταδιακή αποπληρωμή του έργου υπόγειας καλωδίωσης στη Χώρα Άνδρου, που έχει αποπερατωθεί από το έτος 2013, με οφειλές προς τη ΔΕΗ.

Προβλέπεται κωδικός για σύνταξη περιουσιολογίου του Δήμου, προκειμένου να αποτυπωθεί στην πραγματική της διάσταση η αξία της ακίνητης περιουσίας του και να αποφευχθούν περιπτώσεις λανθασμένης εκτίμησης, που να θεωρείται ιδιοκτησία του Δήμου, ακίνητο που ανήκει σε άλλους, όπως το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Όρμου Κορθίου που ανήκει στο Κληροδότημα Π.Λ. Μουστάκα. Η δαπάνη μεταφοράς και εγγραφής ακινήτων από απογραφή στις 31/12/2010 στο Ε9 ανέρχεται στις 3.000 ευρώ.

Το μεγάλο πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή αφορούσε στην χωματερή της Σταυροπέδας και τις δικαστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν για τις οποίες εντός του 2015 υπήρξε εξωδικαστικός συμβιβασμός με την εταιρεία προς την οποία οφείλει μισθώματα ο Δήμος από τον Σεπτέμβριο του 2012 για το ακίνητο που μισθώνει για την εγκατάσταση του δεματοποιητή στη περιοχή.

Με τον κίνδυνο απώλειας του προγράμματος Θησέας, του κέντρου πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, για το οποίο υπήρχε απόφαση ένταξης του Δήμου από το 2012, χωρίς ουδέποτε να πληρωθεί υπήρξε διακανονισμός προκειμένου εντός του 2016 να καταβληθεί το ποσό των 3.918 ευρώ.

Για πρώτη φορά προβλέπεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του προϋπολογισμού, ενιαίος διαγωνισμός για τσιμεντοστρώσεις και μικρά τεχνικά σε όλες της Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Άνδρου, ύψους 162.142 ευρώ.

Επειδή στο Δήμο έχει παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των καταλόγων των δημοτικών τελών από το 2011 και μετά, προβλέπεται ποσό για την ανάθεση σε ανάδοχο της εργασίας κατάρτισης βεβαιωτικών καταλόγων παρελθόντων ετών, που θα συνεπικουρήσει τους υπαλλήλους του Δήμου, λόγω του τεράστιου όγκου του έργου.

Τέλος, είναι η πρώτη φορά έχουν εξοφληθεί οι αντιμισθίες αιρετών και τα έξοδα κίνησης των Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.


Σχόλια

cmansolas Κυρ, 27 Δεκ. 2015 - 12:20

Καλημέρα σας, Προφανώς το ανωτέρω άρθρο δεν είναι ρεπορτάζ, αλλά Δελτίο Τύπου του Δήμου. Την Επιβεβαίωσή σας παρακαλώ! Σας ευχαριστώ! Προς ενημέρωσή σας υπάρχει εκτενής σχολιασμός από τον ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ όπως το έχει δημοσιεύσει στην Ηλεκτονική Εφημερίδα "Εν Άνδρω" http://www.enandro.gr/index.php/2014-07-08-16-03-59/1972-23-12