Πρώτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα με βασικά θέματα τη διαχείριση απορριμμάτων και τη νέα προγραμματική περίοδο

«Βαριά» ατζέντα και τη νέα χρονιά

Παρά το ευχάριστο κλίμα της πρώτης συνεδρίασης των μελών της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα για το έτος 2016 με τις ευχές να επικεντρώνονται σε ένα καλύτερο μέλλον για τα νησιά, ωστόσο όπως αποδείχθηκε, η ατζέντα των δημάρχων είναι εξίσου «βαριά» όπως και την προηγούμενη χρονιά.

Μεγάλα ζητήματα τα οποία απασχολούν μικρούς αλλά και μεγάλους Δήμους των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου αποτελούν τα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων μέσω της εκπόνησης των τοπικών σχεδίων, αλλά και η νέα προγραμματική περίοδος, για την οποία θα απαιτηθεί κυριολεκτικά «αγώνας δρόμου» προκειμένου να αξιοποιηθεί ακόμη και το τελευταίο πολύτιμο ευρώ.

Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος αλλά και αρμόδιοι της Περιφέρειας ώστε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των αιρετών προσώπων για τα τρέχοντα «καυτά» θέματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, με μεγάλο τυχερό τον Δήμο Άνδρου, καθώς το φλουρί έτυχε στον δήμαρχο, Θεοδόση Σουσούδη.

ΠΕΣΔΑ και ανάληψη εκπόνησης τοπικών σχεδίων από την Περιφέρεια

Μεγάλος «βραχνάς» για την Αυτοδιοίκηση συνολικά έχει αποτελέσει η εκπόνηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με τους περισσότερους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου να μην έχουν καταφέρει ακόμη – δυστυχώς και λόγω αντικειμενικών δυσκολιών – το αυτονόητο, δηλαδή τη σύνταξη των δικών τους σχεδίων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε αναλυτικά η μελέτη αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) από τους αρμόδιους μελετητές ώστε να λάβουν γνώση οι αιρετοί. Θλιβερή διαπίστωση κατά τη συζήτηση υπήρξε το γεγονός πως, μόλις 10 Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου έχουν εκπονήσει και ολοκληρώσει τοπικό σχέδιο διαχείρισης, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα, πως, θα πρέπει η ίδια η Περιφέρεια να μεριμνήσει για την εκπόνηση των υπολοίπων. Καθώς, περί τους 24 Δήμους ακόμη δεν έχουν καταθέσει το δικό τους πλάνο, αποφασίστηκε πως για τους περισσότερους εξ αυτών, θα προβεί η Περιφερειακή Αρχή σε κατάλληλες ενέργειες για την εκπόνησή τους (ανάθεση σε μελετητή). Στόχος, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε και ο δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης σε τηλεφωνική επικοινωνία είναι τα ολοκληρωμένα σχέδια για κάθε νησί να είναι έτοιμα έως και το Πάσχα. Μάλιστα, όπως σημείωσε κατηγορηματικά, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα μας και ως εκ τούτου και στα νησιά που ανήκουν στην «ομπρέλα» της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, τα οποία, αν μετακυλήσουν στους Δήμους, θα αποβούν καταστροφικά στο μέγιστο βαθμό για τα νησιά. Αξίζει να σημειωθεί μόνον, πως εκ του συνόλου των 24 νησιών που δεν διαθέτουν ακόμη τοπικό σχέδιο, υπάρχουν ελάχιστα στον αριθμό που βαδίζουν προς το τέλος των διαδικασιών, όπως μεταξύ αυτών και ο Δήμος Άνδρου.

Ενημέρωση και προβληματισμός για έργα ΕΣΠΑ

Εκτενούς ενημέρωσης όμως, έτυχαν οι δήμαρχοι και για τα έργα του ΕΣΠΑ, με τον προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Νοτίου Αιγαίου, Αντώνη Βουτσίνο να μιλά αναλυτικά. Πρωτίστως, υπήρξαν διευκρινίσεις σχετικά με τα ανεκτέλεστα έργα του 2015, για τα οποία διαβεβαίωσε τους δημάρχους πως, διασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους, τονίζοντάς τους δε, πως, στο εξής και για τη νέα προγραμματική περίοδο θα υπάρχει στενή συνεργασία και ενημέρωση για τα προγράμματα που «ανοίγουν». Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία μεταξύ άλλων τομέων όπως αναφέρθηκε, με τους Δήμους να πρέπει να προετοιμάζονται κατάλληλα. Ο προβληματισμός ωστόσο, παραμένει έντονος σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, καθώς το Νότιο Αιγαίο είναι γνωστό πως, εντάσσεται στον «κύκλο» των πλούσιων Περιφερειών, μία αδικία όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί από το σύνολο των παρατάξεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά κι ένα γεγονός, για το οποίο έχει καταστήσει σαφές ο Γιώργος Χατζημάρκος, πως με στοιχεία κι επιστημονική τεκμηρίωση θα επιδιωχθεί να αλλάξει σε εθνικό αλλά κι ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφορικά με το θέμα ένταξης έργων στο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020), στην ίδια συνεδρίαση, η ανησυχία που αποτυπώθηκε από τους αιρετούς κυρίως των μικρών νησιών είναι πως, δεν έχουν στελεχωμένες υπηρεσίες για να ωριμάσουν πολλά εξ αυτών, με αποτέλεσμα να εκφράζουν το αίσθημα αδικίας που μοιραία «εισπράττουν». Κάποιοι εξ αυτών δε, σε συνεχείς αναφορές τους και προς την εφημερίδα, έχουν διατυπώσει την άποψη πως, οι συνθήκες επί της ουσίας κατηγοριοποιούν τα νησιά αναλόγως των δυνατοτήτων τους, με τα μικρότερα και περισσότερο υποστελεχωμένα να μοιάζουν με «φτωχό συγγενή». Θα πρέπει να αναφερθεί τέλος, πως πολλοί μικροί Δήμοι δε, αναγκάζονται να αναθέτουν την ωρίμανση μελετών κι έργων σε εξωτερικούς συνεργάτες, κάτι που μεταφράζεται και σε κόστος για τα νησιά.

Ετικέτες: