Μαζική η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, αλλά σχετικά μικρή συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα νησιά των Κυκλάδων

Καθολικό απεργιακό «λουκέτο»

  • Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:10

Η μαζική αντίδραση στις αλλαγές του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, εκφράστηκε με μία γενικευμένη απεργιακή κινητοποίηση σε ολόκληρη τη χώρα, με τα νησιά των Κυκλάδων να μετέχουν σε αυτήν.

Οι επιστημονικοί, επαγγελματικοί και προαγωγικοί φορείς του συνόλου των νησιών των Κυκλάδων, μετείχαν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων και των επιχειρήσεων εστίασης να παραμένουν κλειστά, δίνοντας μία εικόνα νεκρής πόλης.

Αν και η εικόνα αυτή θα έπρεπε να αντισταθμιστεί από την παρουσία των απεργών στις απεργιακές συγκεντρώσεις, τα νησιά παρέμειναν πιστά στην χαμηλή συμμετοχή που κατά παράδοση εμφανίζουν σε ανάλογες δράσεις.

Πρωτοφανής συμμετοχή στην Άνδρο

Συμμετοχή και της Άνδρου στην απεργιακή κινητοποίηση, με το σύνολο των καταστημάτων της Χώρας να μένουν κλειστά, ενώ μικρότερη απεργιακή συμμετοχή καταγράφηκε στα διαμερίσματα του Γαυρίου και του Κορθίου.

Μπορεί να πρόκειται για μία αξιοσημείωτη κίνηση για το νησί, καθώς δεν έχει δώσει ανάλογα δείγματα μαζικότητας σε απεργίες, όμως αξιοσημείωτη ήταν η απουσία απεργιακής συγκέντρωσης στο νησί, με τους απεργούς να αρκούνται στην εργασιακή αποχή χωρίς να επιδεικνύουν καμία διάθεση αγωνιστικής παρουσίας.

Συγκέντρωση και ομιλίες στην Τήνο

Καθολική και στην Τήνο η συμμετοχή στην απεργία, με τον εμπορικό κόσμο του νησιού να μετέχει σύσσωμος στην κινητοποίηση, με το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων να διατηρεί κλειστές τις επιχειρήσεις του νησιού και να μην παρέχει υπηρείες.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο νησί, ομιλητές φορέων τόσο του εκπαιδευτικού, όσο και του αγροτικού κόσμου του νησιού, αναφέρθηκαν στις επώδυνες μεταβολές που θα επιφέρει η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις επιπτώσεις της στο επαγγελματικό μέλλον όλων.

Λειτούργησε η εστίαση στη Νάξο

Παρά το γεγονός, ότι η Νάξος, υπήρξε από τα πρώτα Κυκλαδονήσια, που εισήλθε στο κλίμα των κινητοποιήσεων, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού να πρωτοστατούν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, στη χτεσινή πανελλαδική απεργία, οι επιχειρήσεις υπηρεσιών μαζικής εστίασης, παρέμειναν ανοιχτές, “ξεφεύγοντας” από την απεργιακή κινητοποίηση των επιχειρηματιών σε όλη την επικράτεια.

Από την πλευρά του, πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, κ. Ευάγγελος Στρατούρης, σε ομιλία που πραγματοποίησε, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, τόνισε, πως «πρέπει η κυβέρνηση, αλλά και οι δανειστές, να αντιληφθούν ότι εκπροσωπούμε έναν κλάδο εξαντλημένο, υπό οικονομική επίθεση και στα όρια του οριστικού λουκέτου, ανίκανο να δεχτεί υπέρμετρη “ασφαλιστική φορολογία”», καθώς «και έναν κόσμο αγανακτισμένο», ενώ για τους επιχειρηματίες συντοπίτες του, οι οποίοι επέλεξαν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους την ημέρα των κινητοποιήσεων, ο κ. Στρατούρης επεφύλαξε ένα ευγενές και ξεχωριστό “δώρο”, ένα κόκκινο γαρύφαλλο για τον καθένα, σύμβολο των λαϊκών αγώνων.

Επιτυχημένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συμμετοχή των Ναξίων στην απεργιακή συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη πλατεία Μανδηλαρά, με το ΠΑΜΕ να παραμένει πιστό στην πραγματοποίηση δικής του ξεχωριστής διαμαρτυρίας, με σημείο συγκέντρωσης την κεντρική πλατεία της παραλίας και τελική κατάληξη την καθιερωμένη πραγματοποίηση πορείας από τους μετέχοντες στις συγκεντρώσεις, προς το Νοσοκομείο-Κ.Υ. Νάξου. Σημειώνεται, πως στην πορεία του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν η Ένωση Συνταξιούχων Νάξου, η Λαϊκή Επιτροπή Κωμιακής, Ξενοδοχοϋπάλληλοι και άλλοι.

Στην παράλληλη πορεία διαμαρτυρίας, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Μανδηλαρά, συμμετείχαν εργατικά Σωματεία, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου, ο Σύλλογος Λογιστών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, η ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου, η Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, άνεργοι, αλλά και μέλη επιστημονικών Σωματείων των Κυκλάδων, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, κλπ.

Αγωνιστικό «παρών» σε Μήλο και Σαντορίνη

Στον αγώνα των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενάντια στην ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, συμμετείχαν εκπρόσωποι επαγγελματικών σωματείων, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, άνεργοι, τόσο στη Μήλο, όσο και στη Σαντορίνη.

Η πλειονότητα των καταστημάτων σε όλα τα χωριά του νησιού της Μήλου παρέμειναν κλειστά, ενώ καθολική ήταν και η συμμετοχή των πολιτών στις κινητοποιήσεις.

Όσον αφορά στη Σαντορίνη, η διαμαρτυρία, που πραγματοποιήθηκε στα Φηρά, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες – για τα δεδομένα του νησιού πάντα – συγκεντρώσεις, με πολλούς εκπροσώπους φορέων, επαγγελματίες, εργαζομένους και άλλους πολίτες, να δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και να ακολουθούν την πορεία, μέχρι το Μπελλώνιο.

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, κ. Βαγγέλης Σιγάλας, υπογράμμισε, πως «ο αγρότης πλέον σηκώνει ανάστημα. Λέει “όχι” σε αυτή την αντιαγροτική πολιτική», ενώ συνεχίζοντας επεσήμανε, ότι «όλοι τους σήμερα μας κοροϊδεύουν. Αφού ψήφισαν το βάρβαρο αυτό μνημόνιο, οι “πρώτη φορά αριστερά”, οι ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, σήμερα έρχονται και “καμώνονται” δήθεν, ότι δεν θέλουν αυτά τα μέτρα. 222 βουλευτές ψήφισαν “ναι”, να περάσει αυτό το βάρβαρο μνημόνιο, το οποίο “πατά” πάνω στα προηγούμενα μνημόνια, τις συνέπειες των οποίων βλέπουμε καθημερινά στη ζωή μας.

Μικρή συμμετοχή στην Πάρο

Ελάχιστη ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πάρο, με λίγους πολίτες και εκπροσώπους φορέων να βγαίνουν στους δρόμους του νησιού. Όπως και σε αρκετές από τις κινητοποιήσεις, που έχουν κατά καιρούς προγραμματιστεί στο νησί, έτσι και στην διαμαρτυρία της Πέμπτης, η Πάρος εμφανίστηκε υποτονική σε σχέση με άλλα νησιά.

Ετικέτες: