Τη χρηματοδότηση των έργων για την αποπεράτωση του Δημοτικού Σφαγείου Αμοργού, με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο, ενέκρινε η ΠΝΑΙ

«Ουσιαστική η παρέμβαση της Περιφέρειας»

Προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την αποπεράτωση του έργου του σφαγείου, αναμένεται να συνάψει ο Δήμος Αμοργού, μετά την έγκριση της σύμβασης τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με μεγάλη, σε συνάρτηση με τον πληθυσμό της, παραγωγή σε κρέας και συναφή κτηνοτροφικά προϊόντα, η Αμοργός είχε προχωρήσει στην κατασκευή υπερσύγχρονου σφαγείου, με σκοπό την διευκόλυνση των τοπικών παραγωγών, οι οποίοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν παράνομα σφαγεία, αλλά και να επωμίζονται τα έξοδα μεγάλης διαδικασίας για την επιθεώρηση και σφραγίδα των προϊόντων.

Ωστόσο, η αδυναμία του Δήμου Αμοργού να χρηματοδοτήσει τα συνοδά έργα, που θεωρούνται απαραίτητα για την αποπεράτωσή του, είχαν ως αποτέλεσμα την άρνηση αδειοδότησης του σφαγείου από τις αρμόδιες αρχές και την κατ’ επέκταση αδράνειά του.

Προκειμένου να λειτουργήσει η εγκατάσταση, ο Δήμος Αμοργού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναμένεται να υπογράψουν Προγραμματική Σύμβαση, με την οποία η ΠΝΑΙ αναλαμβάνει ουσιαστικά την χρηματοδότηση των υπολειπόμενων έργων.

Άμεση λειτουργία για προστασία των παραγωγών

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αμοργού, κ. Νικόλαο Φωστιέρη, «αυτό το σφαγείο το είχαμε κατασκευάσει εμείς στην προηγούμενη δημοτική θητεία μας. Είχε κοστίσει περίπου 1.500.000 ευρώ. Τότε, όμως, δεν μας είχαν ενημερώσει ως προς τα συνοδά έργα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν στην περίμετρο του σφαγείου, προκειμένου αυτό να έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτηθεί και να ξεκινήσει τη λειτουργία του».

Όπως εξήγησε, χρειάζονται έργα περίφραξης, καθώς επίσης και ένας τρόπος διαχωρισμού της καθαρής περιοχής από την ακάθαρτη. Πρέπει, δηλαδή, να κατασκευαστούν δύο πύλες, η μία απ’ όπου θα εισέρχονται τα ζώα και μία που θα βγαίνουν τα σφάγια καθαρά».

«Δεδομένου, ότι ο Δήμος Αμοργού δεν διέθετε τους απαραίτητους πόρους πλέον, κάναμε το αίτημά μας προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία δέχτηκε να μας βοηθήσει, με την προγραμματική σύμβαση, την οποία ενέκρινε την Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο και που προβλέπει, ότι η Περιφέρεια πρόκειται να βοηθήσει στην χρηματοδότηση και εμείς, εφόσον έχουμε έτοιμη τη μελέτη, να τη δημοπρατήσουμε. Στη συνέχεια, θα καλέσουμε την αρμόδια Επιτροπή, η οποία έχει καταγράψει και τις παρατηρήσεις, ώστε να επιθεωρήσει το έργο, έτσι ώστε να πάρουμε αριθμό αδείας και να πάψει αυτή η ταλαιπωρία των παραγωγών», διευκρίνισε επί της διαδικασίες ο κ. Φωστιέρης.

Ο Δήμαρχος Αμοργού επεσήμανε, ότι «πρόκειται για το καλύτερο και πιο σύγχρονο σφαγείο του Αιγαίου, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον εξοπλισμό του. Ωστόσο, επειδή λείπουν αυτές οι λεπτομέρειες, δεν μπορούμε τόσο καιρό να πάρουμε άδεια», συμπληρώνοντας, ότι υπάρχουν χώροι σφαγής, ωστόσο είναι παράνομοι, ενώ για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων, «τα σφάγια πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι τη Νάξο, για να επιθεωρηθούν και να σφραγιστούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά περισσότερα έξοδα για τους παραγωγούς».

Παράλληλα ο κ. Φωστιέρης σημείωσε, ότι ο Δήμος Αμοργού κάνει τις όποιες δυνατές προσπάθειες, «ώστε να προστατέψουμε τους παραγωγούς, διότι έρχονται οι μεγαλομανάβηδες και αγοράζουν τα σφάγια για ένα κομμάτι ψωμί». Υπογράμμισε, πως «επειδή προσωπικά γνωρίζω τον κόπο που έχει ένα κοπάδι, γι’ αυτό και ξεκίνησα την όλη διαδικασία», ενώ ανέφερε, ότι η πιστοποιημένη λειτουργία του, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ορθή λειτουργία και της μονάδας βιολογικής κτηνοτροφίας, η οποία υπάρχει στο νησί.

Τέλος, ο δήμαρχος ευχαρίστησε την Περιφέρεια, λέγοντας, πως «είναι ουσιαστική η παρέμβασή της, διότι όπως γνωρίζετε ο Δήμος Αμοργού είναι ένας μικρός δήμος χωρίς πολλά έσοδα, ούτως ώστε να μπορεί να διαθέτει τέτοιου είδους κονδύλια. Η Περιφέρεια μας βοήθησε σε μεγάλο βαθμό, τόσο η συμπολίτευση, όσο και η αντιπολίτευση, αλλά κυρίως ο Περιφερειάρχης, κ. Χατζημάρκος».

Χρηματοδότηση ύψους 80.000 ευρώ

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, την οποία ενέκρινε το Πειριφερειακό Συμβούλιο και αναμένεται να εγκρίνει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού, προκειμένου οι δύο επικεφαλής των φορέων να προχωρήσουν στην υπογραφή της, οι εργασίες που απαιτούνται να υλοποιηθούν ώστε να είναι δυνατή η Έκδοση Αδείας Λειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου, που βρίσκεται στη θέση Χλωροβούνια, αφορούν σε:

- Περίφραξη του Περιβάλλοντα Χώρου (Κατασκευή Αργολιθοδομής- Λιθοδομής και τοποθέτηση συρματοπλέγματος)

- Διαμόρφωση Περιβάλλοντα Χώρου (Ισοπέδωση και Σκυροδέτηση)

- Προμήθεια και Τοποθέτηση Μηχανολογικού Εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας του Σφαγείου (φυσούνα προσαρμογής φορτηγών & Βραχίονας μεταφόρτωσης, και παγίδα συγκράτησης Ζώων).

Όπως ορίζει η σύμβαση, από την πλευρά της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει μέχρι του ποσού των 80.000 ευρώ, τις εργασίες για την Αποπεράτωση του Σφαγείου, καθώς και να συμμετέχει με έναν εκπρόσωπο στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης.

Ως προϊστάμενη Αρχή του έργου, ο Δήμος Αμοργού αναλαμβάνει τη Σύνταξη και την Έγκριση της Τεχνικής μελέτης, τη διαδικασία Προετοιμασίας Φακέλου του έργου των συμβατικών τευχών και της Συγγραφής Υποχρεώσεων για την δημοπράτηση του έργου, τη μέριμνα για την λήψη όποιων Αδειοδοτήσεων/εγκρίσεων απαιτούνται, για την εκτέλεση του έργου, τη Δημοπράτηση του έργου, την επίβλεψη και παραλαβή του έργου, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, την καταβολή της όποιας συμπληρωματικής χρηματοδότησης απαιτηθεί, πέραν της χορηγούμενης από την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου βάσει της μελέτης, να μεριμνήσει ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εργαζομένων και πολιτών, στους χώρους εκτέλεσης των έργων, να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου και να αποστέλλει στην Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΝΑ όλες τις αποφάσεις για το εν λόγω έργο και τέλος, να συμμετέχει με δύο εκπρόσωπους στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.

Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης, ορίζεται σε 27 μήνες συνολικά, με δυνατότητα να παραταθεί έως και την ολοκλήρωση του έργου, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης και την έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων μερών.