Επίσκεψη εργασίας του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ στην Κέα

20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα της Τζιας

  • Παρασκευή, 1 Απριλίου, 2016 - 06:20

Την πεποίθησή του ότι το νησί της Κέας θα μπορούσε να γίνει ένα διεθνούς φήμης καταδυτικό κέντρο, χάρη στους μοναδικούς υποθαλάσσιους θησαυρούς της εξέφρασε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησής του με τον Δήμαρχο, Γιάννη Ευαγγέλου.

“Μιλάμε για το ναυάγιο του «Βρετανικού», το δίδυμο αδελφάκι του «Τιτανικού», που βυθίστηκε πριν από 100 χρόνια στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, από Γερμανικό Υποβρύχιο, προφανώς νάρκη του, μιλάμε επίσης για το «Πατρίς» που είχε τη μορφή ποταμόπλοιου και βυθίστηκε το 1868 έξω από τον Κούνδουρο, μιλάμε για ένα Γιούνκερ, γερμανικό πολεμικό αεροπλάνο και δεν ξέρω πόσα ακόμα μικρότερα ναυάγια στη γύρω περιοχή.

Είναι ένα πραγματοποιήσιμο φιλόδοξο σχέδιο του Δήμου Κέας, για το οποίο θα πρέπει να συντονιστούν το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Ναυτιλίας, με τη βοήθεια και άλλων εμπλεκομένων δημοσίων Υπηρεσιών.

Ήδη από την πλευρά μου θα αρχίσει ο συντονισμός αυτής της προσπάθειας, όπως συνεννοήθηκαν με το Δήμαρχο του νησιού, συμβούλους του και φορείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης μέλη Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου και με τους επικεφαλής τοπικών φορέων όπως αγροτοκτηνοτρόφων, ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και της τοπικής κοινωφελούς επιχείρησης.

Οι προτεραιότητες του Δήμου

Τα θέματα που τέθηκαν υπ’ όψιν για επίλυση στον Τέρενς Κουίκ ήταν η ταυτοποίηση των «εξοχικών» που ενοικιάζονται «μαύρα» ως τουριστικά καταλύματα, η έγκριση, από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, της αγοράς ασθενοφόρου με χρήματα που δόθηκαν ως δωρεά στον Δήμο και η στελέχωση του Κέντρου Υγείας με παιδίατρο.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε επίσης στη λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας και τους χειμερινούς μήνες με ένταξη λεωφορείου στο Πρόγραμμα Καρλάφτης των άγονων γραμμών, στην απλούστευση της αδειοδότησης για να λειτουργήσουν οι παραδοσιακοί πέτρινοι στάβλοι αιγοπροβάτων και στη μετεγκατάσταση του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσαν να λείψουν η αδειοδότηση για τη βόσκηση αιγοπροβάτων σε συγκεκριμένη ζώνη της Μακρονήσου από τις κτηνοτροφικές οικογένειες που «επιχειρούν» εκεί τις τελευταίες δεκαετίες και μακριά από τα στρατόπεδα εξορίας, τους συνυφασμένους με την ιστορικότητα του νησιού και η δικαιοδοσία επανίδρυσης αυτόνομου Λιμενικού Ταμείου.

“Νησί που αναπτύσσεται προσεκτικά και μελετημένα”

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος συνοδευόταν από στέλεχος τη Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Σύλβια Γαλλιροπούλου, ξεναγήθηκε στις σημαντικότερες περιοχές του νησιού, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με επαγγελματίες και με κατοίκους.

«Η Τζια είναι ένα από εκείνα τα νησιά που αναπτύσσονται με προσεκτικούς και με πολύ μελετημένους ρυθμούς. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που «χάνονται» μέσα στον περιβάλλοντα χώρο καταλύματα και σπίτια, κτισμένα με ξερολιθιά, μέσα σε αμυγδαλεώνες, βελανιδιές», σχολίασε ο Τέρενς Κουίκ επιστρέφοντας στο Λαύριο απ’ όπου γίνεται και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αττικής με την Κέα.