Οργανωμένες προσπάθειες αξιοποίησης κι ανάδειξης της ενάλιας “κληρονομιάς” στο όμορφο Κυκλαδονήσι

“100 χρόνια ναυάγια της Κέας”

Τον αναξιοποίητο – μέχρι σήμερα - ενάλιο πλούτο στα νερά της Κέας επιδιώκει να “φέρει στο φως” ο αρμόδιος Δήμος προκειμένου να προβληθεί μέσω της ιστορίας των σημαντικών ναυαγίων του, ώστε να αναπτύξει παράλληλα και τον καταδυτικό τουρισμό.

Πρόσφατα σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή, ο δήμαρχος Ιωάννης Ευαγγέλου μίλησε αναλυτικά για την συγκεκριμένη προσπάθεια που καταβάλλεται εκ μέρους του νησιού και σε συνεργασία με τις άμεσα εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή μάλιστα, τον προγραμματισμό και την πραγματοποίηση ενός πλούσιου τριημέρου εκδηλώσεων στο νησί τους προσεχείς μήνες με τίτλο “100 χρόνια ναυάγια της Κέας”.

“Πυξίδα” το ναυάγιο του Βρεταννικού

Ειδικότερα, ο ίδιος ο κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις με βασικό θέμα τα ναυάγια της Κέας, οι οποίες και θα λάβουν χώρα από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου του 2016 στο Κυκλαδονήσι, ώστε ο Δήμος να κάνει πράξη έναν από τους σημαντικούς στόχους του, που σχετίζεται με την προβολή της ενάλιας “κληρονομιάς”.

Αναφερόμενος στο γεγονός του θλιβερού ναυαγίου του Βρεταννικού, ο δήμαρχος σημείωσε αρχικά πως, “Η συγκεκριμένη ιστορία είναι πάρα πολύ σημαντική όχι μόνον για τη Τζιά αλλά για όλη την Ελλάδα. Μιλάμε καταρχάς για τον Βρεταννικό, το οποίο ήταν αδελφό πλοίο του Τιτανικού, που γύρω από αυτό έχει “πλεχτεί” μία τεράστια ιστορία από το ίδιο το γεγονός, κάτι το οποίο πλέον τώρα εμείς προσπαθούμε και με αυτή την εκδήλωση – η οποία είναι και το εφαλτήριο αν θέλετε μίας γενικότερης σημαντικής δράσης που έχουμε προγραμματίσει -, να αναδείξουμε το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε στην Ελλάδα και στα νερά της Τζιάς ένα τέτοιο ενάλιο εύρημα”. Πρόσθεσε δε, πως, σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι “αυτό να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ώστε να αναδείξουμε το ίδιο το γεγονός σαν γεγονός, αλλά ακόμη και για να αξιοποιήσουμε αυτό το ναυάγιο το οποίο για κάποιους αποτελεί ένα όνειρο ώστε κάποτε να το επισκεφθούν”. Υπενθύμισε δε, πως, στα νερά της Κέας δεν υπάρχει μόνον ο Βρεταννικός, αλλά υφίστανται “κι άλλα σημαντικά ναυάγια, τα οποία πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουν σοβαρό ενδιαφέρον για επισκέπτες, όχι μόνον γι αυτούς που θα μπορούν να το επισκεφθούν κάνοντας την δική τους κατάδυση, αλλά και για κάποιους άλλους που σκοπεύουν να το γνωρίσουν με άλλον τρόπο αφού δεν μπορούν να καταδυθούν”.

Αναλύοντας περισσότερο τον προγραμματισμό του, μίλησε και για τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται ώστε να δημιουργηθεί ένα εκθετήριο - ερευνητικό κέντρο με τη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και ένα μουσείο σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών, στα οποία θα μπορούν να φιλοξενηθούν σχετικές εκθέσεις και υλικό για όλους τους επισκέπτες.

“Διαθέτουμε στα νερά μας ένα πολύ σημαντικό ναυάγιο που για κάποιους είναι – όπως λένε - το Έβερεστ της θάλασσας” σχολίασε, αναφερόμενος τέλος και “σε ένα ακόμη στολίδι του νησιού, το Αρχαίο Θέατρο της Καρθαίας, του οποίου η ανασκαφή ολοκληρώθηκε και θα παρουσιαστεί σε συναυλία που θα διοργανωθεί στο νησί με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη”.

Γνωριμία με την ιστορία και ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού

Στην ίδια εκπομπή μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού τον δήμαρχο πλαισίωσαν δύο ακόμη πρόσωπα που συντάσσονται με τη γενικότερη προσπάθεια. Πιο αναλυτικά και όπως ενημέρωση η Δημοτική Αρχή, “ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κέας (ΣΦΚ, Βύρων Ρηγινός, αφού προσέφερε στη δημοσιογράφο το ημερολόγιο του ΣΦΚ με τα ναυάγια, εξήγησε πως συνολικά τα ναυάγια της Κέας είναι έξι και πως φέτος κλείνουμε 100 χρόνια από τα δύο σημαντικότατα ναυάγια του «HMHS Britannic» και του «S/S Burdigala». Η ιδέα για τις φετινές εκδηλώσεις δημιουργήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι σε μία πολύ επιτυχημένη εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν όλα τα ναυάγια της Κέας. Το τριήμερο εκδηλώσεων πλαισιώνουν σπουδαίοι διεθνείς ομιλητές, ανάμεσα τους πιθανά και ο Pierre-Yves Cousteau, καθώς μία οργανωτική ομάδα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία αλλά και καταδυτικές δράσεις ώστε οι επισκέπτες να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες”.

Ακολούθως, ο Υπεύθυνος Marketing της διοργάνωσης, Γιάννης Τζαβελάκος εξήγησε την τεχνογνωσία και τις υποδομές που απαιτήθηκαν ώστε να υπάρχει αξιόλογο φωτογραφικό υλικό και βίντεο των ναυαγίων. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για την ανάδειξη του πλούτου αυτού και ειδικότερα του Βρεταννικού που θεωρείται το όνειρο κάθε δύτη. Μίλησε επίσης για την ανάγκη ενός πιο ευέλικτου θεσμικού πλαισίου που θα δώσει τη δυνατότητα στους λάτρεις των ναυαγίων να δουν από κοντά τα διάσημα αυτά ναυάγια και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού της χώρας μας.

Τέλος, ο κ. Ρηγινός μίλησε και για τον σκοπό της εκδήλωσης που αφορά στη δημιουργία προγράμματος υποτροφιών για τους αριστεύοντες μαθητές του Λυκείου Κέας, σε μνήμη το Άγγλου δύτη Carl Spencer που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της αποστολής του National Geographic στο Βρεταννικό το 2009.