Σε μία αρένα διαρκούς ανταλλαγής κατηγοριών, μεταξύ της πρώην και της νυν δημοτικής αρχής, για τα χρόνια ζητήματα του νησιού, τείνει να μετατραπεί το Δημοτικό Συμβούλιο

Αέναος κύκλος επίρριψης ευθυνών

Με αρκετά υψηλούς τόνους, τόσο από συμβούλους της μειοψηφίας, όσο και της πλειοψηφίας και ιδιαίτερα στα θέματα, τα οποία αφορούσαν στην διαχείριση και εναπόθεση των απορριμμάτων, διεξήχθη το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου.

Με εκατέρωθεν κατηγορίες και οξυμένα πνεύματα συζητήθηκαν τα θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως, που «άγγιζαν» το ευαίσθητο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Τήνου, ένα χρόνιο πρόβλημα, που απασχολεί έντονα και θίγεται σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς αρκετές από τις προσωρινές λύσεις, καταλήγουν σε αδιέξοδο, αφού έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, ενώ δεν υπάρχει εν ενεργεία ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ. Παράλληλα, η λύση του δεματοποιητή δείχνει να δυσκολεύει την κατάσταση, αντί να την εξομαλύνει, δεδομένου, ότι δεν υπάρχει καμία σύμβαση για τη μεταφορά των δεμάτων σε κάποια συμβατή και νόμιμη εγκατάσταση, με αποτέλεσμα αυτά να συσσωρεύονται διαρκώς.

Οι διενέξεις, μεταξύ των μελών της πλειοψηφούσας παράταξης και των μελών της πρώην δημοτικής αρχής και νυν μειοψηφίας του Δήμου Τήνου, αποτελούν συχνό φαινόμενο, κατά τη συζήτηση των σχετικών ζητημάτων, με τις δύο παρατάξεις να ανταλλάσσουν κατηγορίες, σχετικά με τις ευθύνες για το σοβαρό αυτό πρόβλημα του νησιού, πολλές φορές με ειρωνικούς τόνους ή ευθείες βολές.

Συζήτηση μετά το πέρας της προθεσμίας

Οι τόνοι ανέβηκαν ήδη από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, κατά την ενημέρωση του Δημάρχου προς το Σώμα, όταν ο δήμαρχος, κ. Σίμος Ορφανός, ενημέρωσε για την παραλαβή υπουργικού εγγράφου στις 6 Απριλίου, με 30 ημέρες προθεσμία, στο οποίο ζητούνταν, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, η κατάθεση προτάσεων, σχετικά με τη μελέτη μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής σε περιοχές έως 2.000 κατοίκων, ένα «ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος. Όπως υποστήριξε, δεν υπήρχε χρόνος για την εισαγωγή του θέματος σε δημοτικό συμβούλιο, ούτε για διαβούλευση με τους αρμόδιους μηχανικούς του Δήμου και για το λόγο αυτό, δόθηκε η εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες, προκειμένου να συντάξουν απαντητικό έγγραφο με προτάσεις, οι οποίες όμως θα οριστικοποιούνταν κατόπιν της σχετικής απόφασης ΔΣ.

Εξ’ αυτού ορμώμενος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, διαφώνησε κάθετα με τη λογική του δημάρχου, τονίζοντας πως το ΔΣ δεν μπορεί να απεμπολεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, κατηγορώντας το δήμαρχο για μονομερείς ενέργειες εν αγνοία του ΔΣ, εφόσον δεν είχε λάβει γνώση για το έγγραφο του υπουργείου, παρά μόνο 5 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας. Τόσο ο κ. Κροντηράς, όσο και ο σύμβουλος του Κοινού Τηνίων, Πέτρος Κουσουνάδης, ρώτησαν το δήμαρχο, για τους λόγους, που δεν συνεκλήθη έκτακτη συνεδρίαση για τη συζήτηση του θέματος εντός προθεσμίας, ο οποίος απάντησε πως δεν υπήρχαν διαθέσιμες ημερομηνίες, ενώ τόνισε πως το έγγραφο των τεχνικών υπηρεσιών, σαφέστατα δεν υποκαθιστά τη γνωμοδότηση του ΔΣ, η οποία θα προκύψει σε επόμενη συνεδρίαση, με τον κ. Κροντηρά, σε υψηλούς τόνους να απαντά «κακώς πράξατε» και τη μετέπειτα συζήτηση να κυμαίνεται σε ίδιο κλίμα.

Εκατέρωθεν επίρριψη ευθυνών για τις κυρώσεις

Ένταση ωστόσο δημιουργήθηκε μεταξύ πλειοψηφίας και μείζονος μειοψηφίας, με αφορμή την αναφορά του κ. Κροντηρά, κατά την τοποθέτησή του, στις διοικητικές κυρώσεις, που καλείται να πληρώσει ο Δήμος Τήνου, για αρκετές παραβάσεις των διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, οι οποίες διαπιστώθηκαν έπειτα από αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίες σε ένα ιδιόκτητο οικόπεδο στην περιοχή Δυο Καμίνια, που χρησιμοποιείται για την εναπόθεση αγροτικών απορριμμάτων, ως και την παράδοσή τους στον Αγροτικό Συνεταιρισμό, καθώς και στο χώρο, που χρησιμοποιείται για την εναπόθεση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στη θέση Κοσίνι.

Σε ελαφρώς ειρωνικό τόνο, ο Δήμαρχος συνεχάρη τον κ. Κροντηρά, που γίνεται υπερασπιστής των περιβαλλοντικών ζητημάτων και της τήρησης των τυπικών ζητημάτων, ενώ τόνισε, πως όταν ανέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή, δεν υπήρχε κανένας νόμιμος χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων για τη συμμόρφωση του Δήμου με την κείμενη νομοθεσία. Παράλληλα, υπενθύμισε, πως επί θητείας της π. δημοτικής αρχής του κ. Κροντηρά, τα πρόστιμα για αντίστοιχες περιβαλλοντικές παραβάσεις ήταν υπερδιπλάσια, σημειώνοντας, πως «μέχρι να μαζέψουμε τα πρόστιμα, που πληρώσατε εσείς στη θητεία σας, θα πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 10 χρόνια ως δημοτική αρχή» και διεμήνυσε πως η επιδίωξή του είναι η εξεύρεση των περισσότερο «επιεικών» λύσεων, από άποψη κυρώσεων, οι οποίες έως και την εξεύρεση κατάλληλων χώρων δεν θα σταματήσουν.

Επίσης, επεσήμανε, πως κατά το ίδιο διάστημα, ο π. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, είχε αναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο, πως έστω και με αυτή την πρακτική δόθηκε λύση στην εναπόθεση των απορριμμάτων.

Ασέβεια στο θεσμό από ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο

Ειρωνικές στιχομυθίες και οξείς τόνοι υπήρξαν και κατά την τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας κ. Ζαλώνη, σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης των υδάτων, στην περιοχή Κοσίνι, όπου είναι εγκατεστημένος ο δεματοποιητής, ένα ζήτημα, το οποίο δεν είναι σημερινό, καθώς έχει γίνει αναφορά ήδη από τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Ζαλώνης, μιλώντας για πολιτική ανεπάρκεια της πλειοψηφίας, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για μη κάλυψη του ζητήματος. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε έργα, που είχε υλοποιήσει η π. δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας πως υποβαθμίζονται από την νυν πολιτική ηγεσία, κατηγορώντας τη για έλλειψη γνώσης εμπειρίας σκέψης και απόφασης, αλλά και για επίρριψη λάσπης προς την προηγούμενη αρχή.

Ο κ. Ορφανός απάντησε, λέγοντας πως πρόκειται για τοποθέτηση προεκλογικής περιόδου, ενώ σήκωσε τους τόνους, με τη φράση «πρέπει να νιώθετε πολύ μεγάλες τύψεις για τις πράξεις και ενέργειές σας, για να ασχολείστε συνεχώς με τα ίδια και τα ίδια και ειδικά με το Κοσίνι». Ακολούθησαν φωνασκίες από μερίδα των συμβούλων, αλλά και του δημάρχου, με αποκορύφωμα την ιδιαίτερη ένταση, που υπήρξε μεταξύ του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, κ. Σανταμούρη, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Σιώτο, με τον κ. Σανταμούρη να μη δέχεται απάντηση του κ. Σιώτου και ωρυόμενος, να επιδεικνύει απαράδεκτη συμπεριφορά, καταφεύγοντας σε προσωπικές ύβρεις, που μόνο σεβασμό στο θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου δεν δείχνουν.

«Κατάντημα του Δημοτικού Συμβουλίου»

Ανακοίνωση αγανάκτησης, σχετικά με την κατάσταση, μεταξύ των συμβούλων, που επικράτησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέδωσε η παράταξη της μειοψηφίας Κοινό Τηνίων, αναφέροντας, πως «για μια ακόμα φορά, επικράτησε χάος. Εγκλίσεις, φωνές, ειρωνείες, ύβρεις, γελάκια, υπονοούμενα, καταγγελίες, σκοπιμότητες. Για μια ακόμα φορά οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, αποδείχτηκαν κατώτεροι των θέσεων που κατέχουν. Η προσπάθειά τους να εντυπωσιάσουν σε ένα λόγο κενού περιεχομένου. Ο πολιτικός βερμπαλισμός στο μεγαλείο του. Δυστυχώς την κατάντια μας θα την δείξουν και στην τηλεόραση, για να γίνουμε και εκτός Τήνου ρεζίλι. Λες και προέρχονται από παρθενογένεση. Λες και πέσανε σήμερα από τον ουρανό. Λες και δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που εδώ και δεκαετίες και από διάφορες και διαφορετικές θέσεις, διαφεντεύουν το χώρο της αυτοδιοίκησης στην Τήνο. Κουνούν το δάκτυλο ο ένας στον άλλο για το ποιος φταίει περισσότερο, ποιος έχει κάνει το περισσότερο κακό. Η παράταξή μας ντρέπεται για λογαριασμό τους. Ντρέπεται το κατάντημα του δημοτικού συμβουλίου».

Ετικέτες: