Επιστολή του Δήμου Πάρου προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και τις αρμόδιες Αρχές, για τα φαινόμενα συμφόρησης οδικού δικτύου και λιμένα, από την ταυτόχρονη προσέγγιση πολλών πλοίων

«Η πρώτη εικόνα αποτελεί δυσφήμιση»

Επιστολή, προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, τη Δ/νση Θαλασσίων Συγκοινωνιών, καθώς και την 6η Περιφερειακή Διοίκηση της ΕΛΣ-ΑΚΤ και το οικείο Λιμεναρχείο, απέστειλε ο Δήμαρχος Πάρου, σχετικά με το ζήτημα της συμφόρησης του λιμένα, κατά την προσέγγιση μεγάλου αριθμού πλοίων.

Το θέμα του τεράστιου κυκλοφοριακού προβλήματος, που δημιουργείται, σχεδόν σε κάθε καλοκαιρινή τουριστική περίοδο στο λιμάνι της Παροικιάς, κατά τη διάρκεια της παράλληλης κατάπλευσης περισσότερων από δύο επιβατηγών πλοίων, επαναφέρει, προς το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς και τις αρμόδιες Αρχές, ο Δήμος της Πάρου, ενόψει της έναρξης και της φετινής σεζόν.

Δυσχερής και επικίνδυνη η απομάκρυνση επιβατών

Σύμφωνα με την τελευταία επιστολή του δημάρχου Πάρου, κ. Μάρκου Κωβαίου, και σε συνέχεια δύο προηγούμενων σχετικών εγγράφων, με τα οποία είχε επισημανθεί και στο παρελθόν, το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται στο λιμάνι της Παροικίας Πάρου με την ταυτόχρονη προσέγγιση δύο πλοίων χωρητικότητας 2.000 με 2.500 επιβατών και συγχρόνως πλοίου μεταφοράς καυσίμων και κρουαζιεροπλοίου, σε έναν οικισμό των 5.500 κατοίκων, καθώς οι δυνατότητες του οδικού δικτύου είναι περιορισμένες, ο δήμαρχος τονίζει, πως «η πιθανή είσοδος τεσσάρων Ε/Γ ή Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, μπορεί σύμφωνα με το σχετικό του Λιμεναρχείου Πάρου, να είναι επιτρεπτή από την κατάσταση του λιμένα, όμως καθιστά εξαιρετικά δυσχερή και επικίνδυνη την απομάκρυνση των επιβατών και των οχημάτων τους από τον ευρύτερο χώρο του λιμανιού με αποτέλεσμα η πρώτη εικόνα του επισκέπτη για το νησί να αποτελεί δυσφήμιση, διότι μέχρι την απομάκρυνσή του από το κέντρο του οικισμού, η οποία γίνεται με καθυστέρηση, υφίσταται μεγάλη ταλαιπωρία».

Στη σχετική επιστολή, σημειώνεται, πως «ο Δήμος Πάρου έχει στηρίξει την τουριστική προβολή του νησιού στην έξωθεν καλή μαρτυρία και στην καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά, όμως η ρύθμιση της προσέγγισης των πλοίων θα πρέπει να γίνεται, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν».

Κλείνοντας ο κ. Κωβαίος υπογραμμίζει προς τους υπεύθυνους φορείς, ότι «με γνώμονα την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, ενόψει και της θερινής περιόδου, που η κίνηση είναι αυξημένη και λαμβάνοντας υπόψη την υποστελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου, επανερχόμαστε στο αίτημά μας να μην συμπίπτουν οι ώρες εισόδου στο λιμάνι δύο μεγάλων επιβατικών πλοίων και να μην υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία κρουαζιεροπλοίου και εμπορικού πλοίου, με κατάλληλη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο λιμάνι της Παροικίας.

Δυσκολία στη διαχείριση, παρά τις δυνατότητες

Όπως διευκρινίζει ο δήμαρχος Πάρου, σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», παρά το γεγονός, πως το Λιμεναρχείο Πάρου, σύμφωνα πάντα με τη δυναμικότητα του λιμένα, έχει επιτρέψει τον ταυτόχρονο κατάπλου τεσσάρων επιβατηγών πλοίων στο λιμένα της Παροικιάς, από πρακτικής άποψης, η διαχείριση της προσέλευσης είναι αδύνατη, χωρίς την πρόκληση σημαντικής ταλαιπωρίας για τους επιβάτες και κυκλοφοριακής παράλυσης στο οδικό δίκτυο.

«Τυχαίνει πολλές φορές να μπαίνουν τέσσερα πλοία στο λιμάνι. Το λιμάνι της Παροικιάς έχει αυτή τη δυνατότητα, ωστόσο ο κόσμος, ο οποίος βγαίνει από τα πλοία, υπόκειται σε μαρτύριο», τονίζει.

Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα της – πολλές φορές – άναρχης στάθμευσης των ενοικιαζομένων οχημάτων, τα οποία αφενός καταλαμβάνουν χώρους, που προορίζονται, για Ι.Χ., ενώ αφετέρου, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρακωλύουν επιπλέον την κυκλοφορία, καθώς βρίσκονται σταθμευμένα σε απόσταση «αναπνοής» από την είσοδο του λιμένα.

Από την πλευρά του Δήμου, έχει γίνει προσπάθεια, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση, για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων για τη στάθμευσή τους, σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι, ωστόσο η έλλειψη συλλογικού οργάνου των επιχειρηματιών ενοικίασης οχημάτων, καθιστά τον οργανωμένο διάλογο δύσκολη υπόθεση, εφόσον δεν υπάρχει εκπροσώπηση του συνόλου, αλλά μεμονωμένες, διαφορετικές αντιλήψεις και προτάσεις.

Παράλληλα, ακόμη ένα ζήτημα, που επιδεινώνει τις συνθήκες επιβίβασης και αποβίβασης των ταξιδιωτών, στην περίπτωση που περισσότερα από ένα επιβατηγά βρίσκονται στο λιμάνι, είναι και αυτό της υποστελέχωσης του Αστυνομικού Σταθμού της Πάρου. Όπως έχει σε προηγούμενα ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφερθεί, το Αστυνομικό Τμήμα της Νάουσας, έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, λόγω μη εύρεσης κατάλληλου χώρου στέγασης, με τον εναπομείναντα – υποστελεχωμένο – Αστυνομικό Σταθμό, να καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού. Κατά συνέπεια, η αστυνομική δύναμη, σε αρκετές περιπτώσεις δεν επαρκεί, ώστε να υπάρχει επίβλεψη, για τη σωστή τήρηση των κανόνων του ΚΟΚ, κατά τις ώρες αιχμής. Για την επίλυση του ζητήματος αυτού, ο Δήμος Πάρου έχει προχωρήσει και σε σχετικό αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο, για την στελέχωση του Α.Σ. Παροικιάς.

Σχετικά με το κατά πόσον μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο συντονισμό των δρομολογίων, δεδομένου, ότι αυτά έχουν ήδη προγραμματιστεί και πολλά εξ’ αυτών ήδη εκτελούνται, ο κ. Κωβαίος τόνισε, πως «εμείς οφείλουμε να προασπίσουμε το νησί και να εκφράσουμε την άποψή μας. Επιπλέον, πρόκειται για ένα θέμα, που αφορά κα τις δύο πλευρές. Εκείνους αφορά το να “αδειάσει” το λιμάνι και ο κόσμος να μην ταλαιπωρείται, κι εμάς μας αφορά το νησί. Πρέπει να υπάρξει σωστή αστυνόμευση και σωστός συντονισμός, όλων των ενδιαφερομένων φορέων».

Σύμφωνα με το δήμαρχο Πάρου, προχωρά η εκπόνηση, από το Λιμενικό Ταμείο Πάρου, μελετών, για το παραλιακό μέτωπο της Παροικιάς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία θα επιχειρήσει να λύσει μερικά από τα προβλήματα.

Παρ’ όλα αυτά, η σωστή τήρηση των κανόνων, αλλά και ο σεβασμός σε πεζούς και οδηγούς, αφορούν ζητήματα, που καμία μελέτη, κανένας κανονισμός και κανένας νόμος, δεν μπορεί να λύσει, εφόσον δεν υπάρξει ανάλογη συμμόρφωση των πολιτών. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η εικόνα, που παρουσιάζει το κέντρο της πόλης, με το κυκλοφοριακό κομφούζιο και την άναρχη οδική συμπεριφορά, να αφαιρεί από την – κατά τ’ άλλα απαράμιλλη – γοητεία του οικισμού της Παροικιάς στα μάτια του επισκέπτη.