Με προσφυγή στο ΣτΕ κατά της αντισυνταγματικότητας του νόμου για το ΦΠΑ των νησιών

Ρήτρα νησιωτικότητας και ΦΠΑ

Πρόταση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη

Άμεση η σχέση της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ των νησιών με τη νησιωτικότητα, όπως σαφώς διατύπωσε στην τοποθέτηση του στην ημερίδα για την ακτοπλοΐα που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης.

Καθώς η αγωνία για την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών των νησιών, τέθηκε από πολλούς ομιλητές, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το συγκεκριμένο θέμα από τον κ. Γιαννέλλη, ο οποίος έκρινε πως δίνεται μία αισιόδοξη προοπτική, η οποία μπορεί να υπάρξει μέσω προσφυγών, που δύνανται να οδηγήσουν ακόμα και στην ακύρωση του νόμου.

Κατόπιν της καταγραφής των θέσεων περί των ακτοπλοϊκών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τους ομιλητές της ημερίδας και με συνεχείς αναφορές των περισσότερων νησιωτικών εκπροσώπων στην μεταβολή του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών, ο κ. Γιαννέλης κατά την τοποθέτηση του επεσήμανε τα δύο βασικά σημεία του νησιωτικού ενδιαφέροντος, δηλαδή την εφαρμογή της ρήτρας της νησιωτικότητας που συναρτάται άμεσα με τους νησιωτικούς φορολογικούς συντελεστές.

Εφαρμογή της ρήτρας της νησιωτικότητας

Στην έναρξη της τοποθέτησης του Γενικός Γραμματέας, υπήρξε η παραδοχή εκ μέρους του πως κατά την πολύχρονη ενασχόληση του με την πολιτική έχει πειστεί ακράδαντα ότι «η πολιτεία διαχρονικά δεν έχει πράξει το καθήκον της απέναντι στον νησιώτη πολίτη. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο και σας το λέω με 30 περίπου χρόνια εμπειρία στην πολιτική».

Έφερε ως παράδειγμα τον αγώνα που είχε δοθεί στο παρελθόν για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, λέγοντας ότι ο αγώνας αυτός έγινε για «να καταφέρουμε επιτέλους να καταλάβουν οι ευρωπαίοι τι σημαίνει νησιωτικότητα».

Κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές σε παραδείγματα είπε πως «Δυστυχώς τότε που έτρεχαν τα πακέτα Ντελόρ και τα άλλα χρηματοδοτικά πακέτα, εμείς κρατούσα με ομπρέλες και δεν ακταφέραμε το μεταφορικό ισοδύναμο να το κάνουμε πράξη, σε αντίθεση με τους Γάλλους που την Κορσική την πέρασαν στη νησιωτικότητα. Δεν τα καταφέραμε τότε όμως ποτέ δεν είναι αργά».

Σημειώνοντας ότι η προσπάθεια συνεχίζεται είπε πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των μικρών νησιών και των επιμελητηρίων «για να κάνουμε μία καινούρια προσπάθεια».

Ο αγώνας που είχε ξεκινήσει τότε κατάφερε «να περάσει μέσα στο σύνταγμα η νησιωτικότητα ως μία υποσημείωση στο άρθρο 101» και μετά από χρόνια έγινε νόμος του κράτους «ο νόμος 4150/2013 προβλέπει την ρήτρα της νησιωτικότητας, που είναι υποχρεωμένο το κράτος να την εφαρμόσει, διότι οι νησιώτες αντιμετωπίζονται άνισα».

Εξήγησε επ’ αυτού ότι «η ισότητα του κράτους προς όλους τους πολίτες αδικεί τους νησιώτες, οι οποίοι αντιμετωπίζονται άνισα» και σημείωσε ότι «αυτό τον νόμο τον έβγαλα από τα συρτάρια, και λέω τον έβγαλα διότι εδώ και ένα χρόνο έχει έρθει στην επιφάνεια, συγκροτήθηκε το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής και ήδη υπάρχει στον πρωθυπουργό επιστολή μου για να συνέλθει το συμβούλιο, στο οποίο προΐσταται ο πρωθυπουργός και είναι αυτό που χαράσσει την πολιτικής της κυβέρνησης στη νησιωτική χώρα».

Το συμβούλιο αυτό, στο οποίο μετέχουν Επιμελητήρια, Δήμοι κ.λ.π. της νησιωτικής χώρας, όπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας, «είναι θέμα χρόνου να συγκληθεί και εκεί θα πούμε στον πρωθυπουργό ότι ακούστηκαν αυτές οι προτάσεις, τι θα κάνετε τώρα».

Αντισυνταγματικό ο νόμος για το ΦΠΑ

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου παρουσίασε ως ισχυρό όπλο των νησιωτικών κοινωνιών το δικαίωμα τους να ασκήσουν προσφυγή ζητώντας την ακύρωση του νόμου που αυξάνει τον νησιωτικό φορολογικό συντελεστή στο 24%, μία προσφυγή που μπορεί να γίνει είτε από μεμονωμένους πολίτες είτε από συλλογικούς ή αυτοδιοικητικούς φορείς.

Αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ, τόνισε πως «ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός» και συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει η απορία πως παρά την αντισυνταγματικότητα του ψηφίστηκε από τη Βουλή, καθώς όπως είπε «σας διαβεβαιώ πως κάθε τόσο ερχόμαστε στα δικαστήρια ακυρώνοντας νόμους της Βουλής ως αντισυνταγματικούς».

Καθώς ο Γενικός Γραμματέας διαθέτει νομική γνώση, διατύπωσε τη συγκεκριμένη άποψη, επικαλούμενος πλήθος παραδειγμάτων για ακυρώσεις νόμων που επιτεύχθηκαν μέσω προσφυγών, όπως μπορεί να συμβεί και με την περίπτωση της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, που μπορεί μέσω των δικαστικών αποφάσεων να υπάρξει επαναφορά του πρότερου φορολογικού καθεστώτος.

Για το θέμα του ΦΠΑ, εξέφρασε την «κρυφή ελπίδα», όπως χαρακτηριστικά είπε, «επειδή είναι αντισυνταγματικός ο νόμος, μία απλή προσβολή από έναν απλό πολίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να το κάνει, είμαι βέβαιος ότι θα καταπέσει ο νόμος αυτός».

Για την σημασία του αποτελέσματος μίας τέτοιας ενέργειας, εξήγησε ότι αυτό θα λειτουργήσει ως ισχυρό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «αυτό βοηθάει την κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ, να τον φέρει εκεί που ήταν και να τον κατεβάσει ακόμα πιο κάτω».

Σημείωσε δε με νόημα, δίνοντας την πολιτική παράμετρο αυτής της επιβολής του μέτρου, ότι αυτό ελήφθη προς εξυπηρέτηση των γερμανικών συμφερόντων, καθώς σε αυτά ανήκει το σύνολο των τουριστικών επενδύσεων στα παράλια της Τουρκίας, σε όλο το μήκος του Αιγαίου.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «μην αναρωτιέται κανείς γιατί οι ευρωπαίοι επέβαλλαν να ψηφιστεί το 24%. Είναι πάρα πολύ απλό. Κοντά στο νου και η γνώση. Όλα τα παράλια από το Β. Αιγαίο μέχρι το Ν. Αιγαίο, τα ξενοδοχεία είναι όλα γερμανικών συμφερόντων. Σας το θέτω ως δεδομένο, εάν αυτό σημαίνει κάτι».