Συνέντευξη του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου, Αντώνη Κωβαίου για τα έργα υποδομής, τους στόχους και τη συνεχή τουριστική ανάπτυξη του νησιού

Ο επίγειος παράδεισος των Κυκλάδων

Για τη συνεχή τουριστική άνοδο του Κουφονησίου, που έχει καταστεί με τα χρόνια επίγειος “παράδεισος” για χιλιάδες επισκέπτες που αναζητούν πνευματική και σωματική χαλάρωση, καταγάλανα νερά και μία αβίαστη «καλημέρα» από ανθρώπους φιλόξενους, πρόσχαρους και καλοσυνάτους, μίλησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, Αντώνης Κωβαίος.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης αποστολής του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου στο ανατολικό νησί των Κυκλάδων, η «Κοινή Γνώμη» συνάντησε τον κ. Κωβαίο, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στα σημαντικά έργα υποδομής που έχουν υλοποιηθεί από το 2011 έως και σήμερα, καθώς και στις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρονται πλέον στους νεαρούς Κουφονησιώτες.

Τέλος, παρουσίασε τους μελλοντικούς στόχους της Δημοτικής Κοινότητας με βασική προτεραιότητα τη δημιουργία υποδομών στο χώρο του λιμανιού για την εξυπηρέτηση των σκαφών που το προσεγγίζουν σε καθημερινή βάση και κατά συνέπεια την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Ποιες είναι οι «τονωτικές ενέσεις» που χρειάζεται το νησί για τη βελτίωση και τη συνέχιση της τροχιάς ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια τόσο σε τουριστικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο;

«Στόχος μας είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης και τον μήνα Μάιο μέσα από μορφές θεματικού τουρισμού. Επισκέψεις ομάδων καγιάκ, αλλά και γάμοι που πραγματοποιούνται στο νησί αποτελούν δράσεις που τονώνουν την τοπική οικονομία και επεκτείνουν την τουριστική περίοδο. Παρόλα αυτά, είμαστε πολύ τυχεροί που το Κουφονήσι διαθέτει ένα τουριστικό λιμάνι, το οποίο προσελκύει καθημερινά περίπου σαράντα σκάφη. Επιθυμία μας είναι να δημιουργηθούν σε αυτό υποδομές που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, όπως wc, ντουζιέρες, βοηθητικοί χώροι και αναψυκτήριο. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημά μας που έχουμε απευθύνει προς τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Είχαμε ξεκινήσει το 2012 την απευθείας ανάθεση σε μελετητικό γραφείο. Έκτοτε όμως η τεχνική υπηρεσία του Δήμου δεν έχει δώσει καμία βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που πρέπει να επιληφθούν, διότι το λιμάνι και η μαρίνα μας δέχεται πάρα πολύ κόσμο, που χρειάζεται να εξυπηρετηθεί».

Τα περισσότερα νησιά αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικά προβλήματα στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Το Κουφονήσι είναι ένα από τα «θύματα» της πολυπλοκότητας του νησιωτικού χώρου;

«Ιατρικά το νησί μας βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο. Στο ιατρείο μας, υπηρετούν σήμερα ένας αγροτικός ιατρός και ένας νοσηλευτής. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κατασκευάστηκε το νέο κτίριο που θα στεγάσει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο μας. Πρόσφατα μάλιστα παραλάβαμε και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που ήταν απαραίτητος για τη λειτουργία του. Επιπλέον, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να έχουμε μόνιμο ειδικευμένο ιατρό, παρέχοντας, μεταξύ άλλων και κατάλυμα, για να αποτελέσει ένα κίνητρο. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει δυσάρεστες καταστάσεις στο νησί. Τα σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται με πλωτό μέσο στα γειτονικά νοσοκομεία».

Πόσοι μαθητές υπάρχουν σήμερα στο νησί και τι γίνεται στην περίπτωση που οι τελειόφοιτοι του Λυκείου επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά;

«Υπάρχουν συνολικά 50 παιδιά, που φοιτούν από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο. Παρά τα κενά εκπαιδευτικών, δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Για κάποια χρόνια με παρέμβαση της Διευθύντριας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ουρανίας Γαμβρουλή είχαμε καταφέρει τη λειτουργία του σχολικού κτιρίου του Κουφονησίου ως εξεταστικού κέντρου για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Φέτος, δυστυχώς για διάφορους λόγους αυτό δεν ήταν εφικτό με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να μεταβούν υποχρεωτικά στο γειτονικό νησί της Νάξου. Μένουν εκεί για όλο το διάστημα των εξετάσεων ή έρχονται το σαββατοκύριακο, καθώς εξυπηρετεί η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Δεν μας έχει γίνει κάποιο αίτημα να στηρίξουμε τη μετακίνηση των παιδιών. Είναι μια προσωπική πρωτοβουλία των ίδιων και των οικογενειών τους».

Ποιοι είναι οι στόχοι της Δημοτικής Κοινότητας που έχουν επιτευχθεί από την ανάληψη την καθηκόντων σας το 2011 μέχρι και σήμερα;

«Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και αφού μετατράπηκε σε σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, έχουμε προμηθευτεί ειδικά οχήματα για τη μεταφορά τους στο Δήμο της Νάξου. Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει αφαλάτωση δυναμικότητας 600 κυβικών, ενώ ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί ομαλά. Αποκαταστάθηκαν επίσης οι σπηλαιώσεις και οι καθιζήσεις που είχαν προκληθεί στο παρελθόν στον κεντρικό λιμένα Κουφονησίων. Πλέον, έχει δημιουργηθεί ένας χώρος 4.000 τ.μ. περίπου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και των επισκεπτών και των κατοίκων και δίνει μια ανάσα στον τουρισμό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε στο έργο αυτό να εντάξουμε επιπλέον 245.000 ευρώ για την πλήρη αποκατάστασή του σε κομμάτια που δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη και παράλληλα τοποθετήσαμε μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου υποδομές για την τοποθέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για το φωτισμό του λιμανιού. Μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε εξέλιξη οι κερκίδες των θεατών και οι βοηθητικοί χώροι στο γηπεδάκι 5x5. Είναι μια εξαιρετική αθλητική υποδομή που θα μας δώσει τη δυνατότητα από κάτω να φιλοξενήσουμε το γυμναστήριο που μας έχει δωρίσει η Ομάδα Αιγαίου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έναν χώρο που θα μετατραπεί σε αρχαιολογική συλλογή και παράλληλα θα δημιουργηθεί μία αίθουσα πολιτισμού για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων και λοιπών δράσεων. Τέλος, προωθούμε έναν περιφερειακό δρόμο, 1.250 μέτρων που έχει ανάγκη το νησί μας. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και βρισκόμαστε στο στάδιο των απαλλοτριώσεων. Ο δρόμος αυτός θα δώσει τη δυνατότητα να αποσυμφορηθεί ο οικισμός και να μείνει αναλλοίωτος από τα αυτοκίνητα και οχήματα, που θέλουμε να περιορίσουμε».

Πόσους κατοίκους διαθέτει το Κουφονήσι και πώς είναι η ζωή τον χειμώνα;

«Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 447. Οι συνθήκες είναι καλές και οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία. Ένα μικρό ποσοστό ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και ένα σημαντικό ποσοστό με τις οικοδομικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια του χρόνου, γίνονται κάποιες εκδηλώσεις με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουφουνησίων Κέρος που κάνει μία εξαιρετική δουλειά και στηρίζει και την προσπάθεια της Δημοτικής Κοινότητας. Υπάρχουν καταστήματα και καφετέριες και νομίζω ότι το νησί μπορεί να κρατήσει πλέον τους νέους στον τόπο τους».

Το Κουφονήσι αποτελεί και έναν αγαπημένο προορισμό κοινωνικών φορέων και οργανώσεων, όπως η Ομάδα Αιγαίου που το περιλαμβάνει στο ετήσιο πρόγραμμά της.

«Πράγματι. Η Ομάδα Αιγαίου στηρίζει τα ακριτικά, απομονωμένα νησιά, δίνει σημαντικά κίνητρα και συμβάλλει στο βιοτικό επίπεδο των νησιωτών. Ιδιαίτερα εδώ στα Κουφονήσια έχει δημιουργήσει σημαντικά έργα υποδομής όπως είναι η παιδική χαρά, το γυμναστήριο και η βιβλιοθήκη. Πρόσφατα μας προμήθευσε με ένα όχημα πολλαπλών χρήσεων που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει και ασθενείς, δημιούργησε ένα πολυγήπεδο μπάσκετ-βόλει, καθώς και μία αίθουσα θεάτρου και παιδαγωγικών δραστηριοτήτων στο Δημοτικό Σχολείο. Κάθε χρόνο μας παρέχουν ιατροτεχνολογικό, εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό εξοπλισμό και προσφέρουν σημαντικές ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους που έχουν μέγιστη ανάγκη. Άρα, η Ομάδα Αιγαίου, μέσα από το πολύτιμο έργο της, αναβαθμίζει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο του νησιού μας. Γι’ αυτό και πέρυσι η Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων τους ανακήρυξε επίτιμους δημότες».