Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Τήνου προς το Υπ. Περιβάλλοντος, σχετικά με την απαγόρευση της δημοπράτησης και παραχώρησης τμημάτων αιγιαλού σε περιοχές Natura

Σεβασμός στο περιβάλλον… μέσω παραχώρησης

Επιστολή, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός, καθώς δεν έχει δοθεί άδεια προκειμένου να παραχωρηθούν τμήματα, που τελούν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας, δεδομένου ότι είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα Natura 2000.

Σε μία πρωτοφανή διαμαρτυρία, σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές, φαίνεται να προχωρά ο Δήμαρχος της Τήνου, ο οποίος με σχετικό έγγραφό του, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες αυτού, που κοινοποιήθηκε επίσης στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως και στους τοπικούς βουλευτές, κ.κ. Νίκο Συρμαλένιο, Αντώνη Συρίγο, Νίκο Μανιό και Γιάννη Βρούτση, εκφράζει «μεγάλη δυσαρέσκεια», καθώς από το, υπαγόμενο στο Υπουργείο Οικονομικών, Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας της Σύρου δεν δόθηκε η δυνατότητα παραχώρησης από το Δήμο, τμημάτων παραλίας, που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα, από το πρόγραμμα Natura 2000.

“Αδικαιολόγητη η απαγόρευση

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Τήνου στην επιστολή του αναφέρει, πως «σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 78/26-4-2016 ΦΕΚ, δόθηκε παράταση ισχύος της με αριθμ. ΔΔΠ0005159/586β εξ/7-4-2015 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών όσον αφορά στην παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και βάσει αυτού, έγιναν από μέρους μας όλες οι νόμιμες απαιτούμενες διαδικασίες ούτως ώστε και φέτος να δημοπρατηθούν οι παραλίες του νησιού μας».

Προχωρώντας στο προκείμενο, ο κ. Ορφανός υποστηρίζει, ότι «μεγάλη όμως δυσαρέσκεια προκάλεσε το έγγραφο του Αυτοτελούς Γραφείου δημόσιας Περιουσίας Σύρου του Υπουργείου Οικονομικών  όσον αφορά την παραχώρηση τμημάτων που τελούν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας  (Natura 2000), σύμφωνα με το οποίο απαγορεύτηκε η παραχώρηση των εν λόγω τμημάτων, ήτοι στις περιοχές Κολυμπήθρα, Αποθήκες και Λειβάδα, καθώς δεν έχει εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών, ως απαιτείται».

Αναλύοντας τις συνέπειες αυτής της απαγόρευσης για το Δήμο, ο Δήμαρχος επισημαίνει, ότι «βρεθήκαμε μπροστά σε αδιέξοδο και ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνουμε, τόσο ως χώρα, αλλά και ο καθένας μας προσωπικά».

Ο κ. Ορφανός υπενθυμίζει στην επιστολή του επίσης, ότι «βασική πηγή εσόδων για τις νησιωτικές περιοχές είναι ο τουρισμός, του οποίου η διατήρηση, αλλά και η προσέλκυσή του, είναι προτεραιότητα για εμάς. Δυστυχώς όμως τον τελευταίο καιρό τα πλήγματα που δεχόμαστε είναι απανωτά, με αποκορύφωμα αυτό της αύξησης του Φ.Π.Α. και τώρα με την αδικαιολόγητη για εμάς απαγόρευση εκμίσθωσης των ανωτέρω αναφερόμενων παραλιακών τμημάτων». 

“Ουδέποτε έχουν παραβιαστεί οι όροι σε περιοχές Natura”

Σε μία προσπάθεια να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις προκύπτουν, σχετικά με την ενδεχόμενη καταπάτηση αυτών των περιοχών, ο κ. Ορφανός αναφέρει, ότι «ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση όλων μας, συλλογική και ατομική,  καθώς αυτό καθορίζει την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής. Ουδέποτε έχουν παραβιαστεί οι περιβαλλοντικοί όροι που διέπουν τα δίκτυα natura 2000 όσα χρόνια παραχωρούνται οι εν λόγω παραλίες. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι μέσα από τη γνωριμία και την καθημερινή επαφή του ανθρώπου με τα ιδιαίτερα τοπία του νησιού μας γεννάται η ανάγκη διατήρησης και διασφάλισης του φυσικού πλούτου που τόσο απλόχερα μας έχει παραχωρηθεί».

Τέλος, ο Δήμαρχος της Τήνου αιτείται από τους αρμόδιους, να δείξουν σεβασμό στις αλληλένδετες αξίες “περιβάλλον” και “άνθρωπος”, εγκρίνοντας τη δημοπράτηση των προστατευόμενων περιοχών. Όπως αναφέρει αναλυτικά, «παρακαλώ, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας, να προβείτε στις απαιτούμενες από μέρους σας ενέργειες, προκειμένου να μας δοθεί η έγκριση για τη δημοπράτηση των παραλιών, που τελούν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας (natura 2000), δείχνοντας τον σεβασμό που αρμόζει στις αλληλένδετες αξίες, περιβάλλον και άνθρωπος».

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (3944/2015), η συλλήβδην παραχώρηση του αιγιαλού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινόχρηστο χαρακτήρα του παράκτιου οικοσυστήματος ως δημόσιου αγαθού και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αλλοίωσης των παραλιών λόγω της υπερεκμετάλλευσης, ενώ όσον αφορά στις προστατευόμενες περιοχές, με τη σύμφωνη γνώμη του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Τσιρώνη, έχει δοθεί η δυνατότητα «παραχώρησης χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης του συνόλου των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και τελούν σε καθεστώς ειδικής προστασίας», γεγονός, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πλειάδα περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες, μάλιστα, παραθέτοντας όλο το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, κάνουν λόγο για σημαντική υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών, λόγω της υπερεκμετάλλευσης.

 

Ετικέτες: