Μαζικές αντιδράσεις, ενάντια στην κατάργηση και συγχώνευση των Υποθηκοφυλακείων στις Κυκλάδες

«Ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω»

Σε κατάληψη του Υποθηκοφυλακείου Πάρου, προχωρούν οι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, που δραστηριοποιούνται στο νησί, αντιδρώντας στην μεταφορά του στην κεντρική δομή της Νάξου, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το νομοσχέδιο ια την αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Δεδομένου, ότι τα περισσότερα Υποθηκοφυλακεία των Κυκλάδων, είναι μη ειδικά και οι θέσεις των συμβολαιογράφων άμισθες, η κατάργηση και συγχώνευση των τοπικών τμημάτων, έφερε τη δικαιολογημένη οξύτατη αντίδραση, από το σύνολο των νησιωτικών φορέων, με αρκετούς αιρετούς να αποστέλλουν έγγραφα διαμαρτυρίας στα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και μικρούς και μεγάλους Δήμους, να προβαίνουν σε έκδοση ψηφισμάτων, κατά του τρόπου της αναδιάρθρωσης, καθώς αφενός η ύπαρξη ξεχωριστών δομών για κάθε νησί δεν ζημιώνει το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ αφετέρου, επιβαρύνει έτι περαιτέρω τους νησιώτες, οι οποίοι θα απαιτηθεί να καταβάλλουν χρήματα για τις μετακινήσεις τους, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τυπικές διαδικασίες, όπως αυτό έχει αποδειχτεί και από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις άλλων δομών, όπως τα υποκαταστήματα ΙΚΑ ή οι ΔΟΥ.

«Επισπεύδετε την ερήμωση των μικρών νησιών»

Πέραν των ψηφισμάτων, για την εξαίρεση από το νομοσχέδιο των νησιωτικών δομών, που ήδη έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα, και η Άνδρος, εξέδωσε τη δική της διαμαρτυρία, τονίζοντας, πως «η Άνδρος, είναι σχεδόν αποκομμένη από την Ερμούπολη, πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, στον οποίο διοικητικά ανήκουμε. Παραδόξως, δεν υπάρχει – ούτε υπήρξε στο παρελθόν- σταθερή και καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση άμεσα με τη Σύρο. Η μετάβαση απαιτεί στην καλύτερη των περιπτώσεων, δύο εργάσιμες ημέρες, αν δηλαδή δεν μεσολαβούν απαγορευτικά, απεργίες, αργίες κ.λπ».

Παράλληλα σημειώνεται, ότι «τα τελευταία χρόνια, εμείς που κατοικούμε μόνιμα και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στο νησί της Άνδρου υφιστάμεθα την σταδιακή και ολοένα αυξανόμενη απαξίωση των δυνατοτήτων της οικονομικής μας, κυρίως, επιβίωσης, μέσα από μία σειρά πρόσφατων νομοθετημάτων, τα οποία δίνουν την εντύπωση ενορχηστρωμένης και μεθοδικής στοχοποίησης και συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και κοινωνικής παρουσίας μας στο νησί».

Αντίστοιχα, ο Δήμος Αμοργού, σε επιστολή του, σημειώνει πως το Υποθηκοφυλακείο Αμοργού «λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1835 μέχρι και σήμερα, ενώ διαθέτει πλούτο ιστορικών, πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων συνυφασμένων με τη ζωή, την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά των κατοίκων της Αμοργού. Είναι ένα ανεκτίμητο ιστορικό ντοκουμέντο, το οποίο ανήκει στο φυσικό του περιβάλλον και επ’ ουδενί δε δύναται να μεταφερθεί αλλού».

Επιπλέον, επισημαίνοντας την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, που συνεπάγεται η εφαρμογή αυτού του νόμου, αναφέρεται πως «οι ελεύθεροι επαγγελματίες του νησιού μας, οι οποίοι ήδη στενάζουν επαγγελματικά και οικονομικά, όπως μηχανικοί, λογιστές, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, με το νομοσχέδιο αυτό οδηγούνται, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους σε εκτόπιση και διωγμό από τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους. Πρακτικά λοιπόν, επισπεύδετε την ερήμωση των μικρών νησιών του Αιγαίου!».

«Χτυπήματα απανωτά, κυνικά και βάρβαρα»

Όσον αφορά στην περίπτωση του άμισθου Υποθηκοφυλακείου Πάρου – Αντιπάρου, ο Έπαρχος, κ. Κων/νος Μπιζάς, σε σχόλιό του στη διαδικτυακή σελίδα διαβούλευσης του σ/ν, αναφέρει, πως «το άμισθο Υποθηκοφυλακείο Πάρου - Αντιπάρου λειτουργεί από το 1870, χωρίς να επιβαρύνει το Δημόσιο και αποδίδει σοβαρά έσοδα στο Ελληνικό Κράτος ενώ ταυτόχρονα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου», ενώ τόνισε, πως «το Σύνταγμα της πατρίδας μας αναφέρει την προστασία της νησιωτικότητας την οποία η Κυβέρνηση σας αγνοεί παντελώς και συνεχιζόμενα. Τα χτυπήματα είναι απανωτά, κυνικά και βάρβαρα (αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, μείωση των ενδοκυκλαδικών ακτοπλοϊκών  δρομολογίων, δραματική μείωση στην χρηματοδότηση των άγονων αεροπορικών γραμμών)», τονίζοντας, πως «έχετε συνταγματική υποχρέωση να στηρίζετε τους νησιώτες και όχι να τους καταδιώκετε όπως δυστυχώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια».

Παράλληλα, οι συμβολαιογράφοι και δικηγόροι του νησιού, σε μία αναλυτική επιστολή προς τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, ασκώντας μία διεισδυτική κριτική, χαρακτήρισαν τον σχεδιασμό «άστοχο και το λιγότερο ατυχή, σημειώνοντας, ότι «δεν είναι κατανοητό πώς θα συντελεσθεί η υπαγωγή σε ένα έμμισθο Υποθ/κείο Νάξου των 13 υφισταμένων Υποθ/κείων, ιδίως αυτών της Νάξου, Πάρου & Θήρας, με ανάγκη συνεχούς λειτουργίας, μεγάλο κύκλο εργασιών & αντίστοιχα μεγάλο αρχείο, οι ανάγκες των οποίων κατά τη δική μας εκτίμηση (ως των πλέον αρμοδίων), είναι αδύνατη από ένα Υποθ/κείο & έναν Υποθηκοφύλακα υπεύθυνο για όλες τις εγγραφές & όλα τα αντίγραφα», ρωτώντας επίσης «πού μπορεί να στεγαστεί μια τέτοια υπηρεσία με αρχεία χιλιάδων τόμων τη στιγμή που ακόμη & το Πρωτοδικείο & η Εισαγγελία Νάξου ασφυκτιούν σε λίγα μικρά δωμάτια ελλείψει κατάλληλου κτιρίου;».

Καταλήγοντας, οι νομικοί της Πάρου υπογράμμισαν, πως «δεν πρόκειται για βελτίωση των συνθηκών ζωής των νησιωτών αλλά για ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω, στη μειονεξία, την ανασφάλεια, στην αύξηση του κόστους ζωής».

«Τεράστιος παραλογισμός»

Μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη», ο δικηγόρος, κ. Κωνσταντίνος Φιφλής, ενημέρωσε για την απόφαση των συμβολαιογράφων και δικηγόρων, να προχωρήσουν σε κατάληψη του Υποθηκοφυλακείου Πάρου – Αντιπάρου, αντιστεκόμενοι στο σχέδιο κατάργησης και συγχώνευσής του με αυτό της Νάξου.

Όπως τόνισε, η διάρκεια της κατάληψης θα είναι συμβολική, από τις 9 έως τις 11 το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο, δεν θα είναι η τελευταία μορφή αντίδρασης.

«Αυτή είναι η πρώτη κίνηση. Έχουμε ξεκινήσει, στέλνοντας επιστολές στους Βουλευτές, έχουμε σχολιάσει και στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης, έχουμε κινητοποιήσει και τις δημοτικές αρχές. Ο Δήμαρχος Πάρου θα είναι επίσης μαζί μας αύριο. Ευελπιστούμε να φέρουμε αποτελέσματα», επεσήμανε.

Όπως υποστήριξε, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Σύρου και Νάξου τίθενται στο πλευρό των νησιών, που απαιτούν την εξαίρεση των δομών τους από το σ/ν, ενώ φέρνουν από κοινού το θέμα στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

«Πάνε να δημιουργηθούν δύο υπερ-δομές, οι οποίες ούτε εξοπλισμό έχουν, ούτε υποδομές, με υποστελέχωση, με κακή ποιότητα εξυπηρέτησης», σχολίασε, ενώ σχετικά με την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση τόνισε, ότι «πρακτικά, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Για να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο, απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, το οποίο απαγορεύεται να είναι ηλεκτρονικό, καθώς υπάρχουν οι υπογραφές των συμβαλλομένων, του συμβολαιογράφου». Επίσης, οι τίτλοι ιδιοκτησίας, μπορεί να χρονολογούνται ακόμη και από τον 19ο αιώνα, γεγονός, που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση. «Είναι τεράστιες οι βάσεις δεδομένων. Μιλάμε για εκατομμύρια συμβόλαια».

«Κάθε Υποθηκοφυλακείο κρατά την ιστορία του τόπου. Ποιοι ήταν οι μεγαλογαιοκτήμονες, πώς ήταν τότε διαμορφωμένοι οι Δήμοι», επισημαίνοντας ότι μία επικείμενη μεταφορά αυτών των στοιχείων, θα φέρει αποδιοργάνωση και υποβάθμιση.

Τέλος, υποστήριξε, πως η απόφαση λήφθηκε «χωρίς να υπάρχει κάποια δυσλειτουργία ή οικονομική αιμορραγία, ενώ ούτε μνημονιακή υποχρέωση είναι», χαρακτηρίζοντάς τη «μία τουφεκιά στον αέρα». «Θα μας φέρει αναστάτωση μεγάλη, είναι τεράστιος παραλογισμός».