Ο Δήμος Άνδρου ζητά εκτάσεις με εγκαταλειμμένες αναβαθμίδες

  • Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2016 - 06:21

Εκτάσεις γης με αναβαθμίδες (αιμασιές) που είχαν καλλιεργηθεί στο παρελθόν αλλά πλέον έχουν εγκαταλειφθεί αναζητά ο Δήμος Άνδρου, στο πλαίσιο πρότασης LIFE που θα κατατεθεί και στο οποίο θα συμμετέχει. Η συγκεκριμένη πρόταση, που γίνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και άλλους φορείς, αφορά στην επανακαλλιέργεια εγκαταλειμμένων αναβαθμίδων για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιοκτήτες χωραφιών με εγκαταλελειμμένες αναβαθμίδες

Ο Δήμος Άνδρου θα συμμετάσχει σε πρόταση προγράμματος LIFE για την επανακαλλιέργεια εγκαταλειμμένων αναβαθμίδων για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Το έργο αυτό θα προβεί στην επιδεικτική μεγάλης κλίμακας αποκατάσταση – επαναχρησιμοποίηση – επανακαλλιέργεια εγκαταλειμμένων αναβαθμίδων στην Άνδρο, ως πράσινων υποδομών που μπορούν να εξομαλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (α) στο φυσικό περιβάλλον, (β) στα νησιωτικά οικοσυστήματα και (γ) στο πολιτισμικό τοπίο του ευρύτερου Αιγαίου, μέσω της εφαρμογής της συμμετοχικής επιστασίας γης, συμβάλλοντας στην βιώσιμη ανάπτυξη της Άνδρου και προάγοντας την οικολογική αξία της περιοχής. Στο έργο θα συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πράσινο Ταμείο, ο Δήμος Άνδρου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθήνας και η Τράπεζα Σπόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει συντήρηση των αναβαθμίδων και καλλιέργειά τους με τοπικές ποικιλίες σιτηρών, κτηνοτροφικών φυτών, οσπρίων, αμπελιών και κηπευτικών σε συνεργασία με την Τράπεζα Σπόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εφαρμόζοντας σχετικά σύγχρονα μέσα, με σεβασμό στη φύση, στο τοπίο και στον τοπικό πολιτισμό.
Μέσω του έργου θα παραχθούν υψηλής προστιθέμενης αξίας τοπικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις τοπικές βιοκλιματικές συνθήκες, ικανά να καταστήσουν μελλοντικά οικονομικά βιώσιμη την επανακαλλιέργεια, τα οποία θα πιστοποιηθούν εξασφαλίζοντας την εντοπιότητα των προϊόντων και αποδίδοντας αναγνωρίσιμη ταυτότητα στα προϊόντα των αναβαθμίδων. Με τα έσοδα από την πιλοτική αυτή εφαρμογή θα αγοραστούν σπόροι που θα διανεμηθούν στους αγρότες που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την παραγωγή βιώσιμων τοπικών προϊόντων με καλλιέργεια δικών τους εκτάσεων.

Για το σκοπό αυτό, ζητείται από τους ιδιοκτήτες η παραχώρηση της χρήσης γης εκτάσεών τους, για περίοδο 5-10 ετών, προκειμένου να συντηρηθεί και καλλιεργηθεί για τους σκοπούς του έργου, λαμβάνοντας υπόψη τη διατήρηση της φύσης και του τοπίου, την εφαρμογή ορθών πρακτικών διαχείρισης της γης και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Η παραχώρηση θα γίνει με συμφωνητικά που θα διασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης. Επί του παρόντος, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα συμπληρώσουν επιστολή υποστήριξης του προγράμματος και πρόθεσης συνεργασίας με αυτό εφόσον εγκριθεί, δηλώνοντας επί χάρτου την συγκεκριμένη έκταση και το εμβαδόν της.

Η τελική επιλογή των εκτάσεων που θα αξιοποιηθούν από το πρόγραμμα θα γίνει μετά την έγκρισή του, με βάση τις ανάγκες και τους στόχους του.