Προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, η βασική ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ και του Δημάρχου Πάρου

“Άνοιξαν” δημοτικά ζητήματα

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πάρου, ο Γιώργος Πατούλης

Το σύνολο των ζητημάτων και προβλημάτων που απασχολούν έντονα την Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα τους Δήμους με φόντο ένα εξαιρετικά “στενό” οικονομικό πλαίσιο εντός του οποίου καλείται να κινηθεί ο κάθε Δήμος σε όλη την Ελλάδα, αποτέλεσαν τη βασική ατζέντα της συζήτησης ανάμεσα στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη και τον Δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο.

Ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε το νησί της Πάρου πριν από λίγες ημέρες και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει αναλυτικά με τον Κυκλαδίτη Δήμαρχο, καθώς επίσης και να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Πέραν των γενικών θεμάτων που αποτέλεσαν το περιεχόμενο της συζήτησης ανάμεσα στα δύο πρόσωπα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημερώθηκε και για τοπικά θέματα της Πάρου.

 

Αξιέπαινες οι ενέργειες για τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου

Από τα σοβαρά θέματα που συζήτησαν οι δύο αυτοδιοικητικοί ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου Πάρου, γεγονός που ανοίγει τον ορίζοντα του νησιού σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης, εξυπηρέτησης των κατοίκων αλλά και μεταφοράς των ασθενών. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πατούλης συνεχάρη τον δήμαρχο για τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν στο νησί σχετικά με την υλοποίηση του έργου του αεροδρομίου, μέσω και της εξασφάλισης χορηγιών. “Η λειτουργία του αεροδρομίου στην Πάρο δεν συμβάλλει μόνον στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά εξασφαλίζει και ταχύτερες αεροδιακομιδές ασθενών” σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τονίζοντας παρακάτω πως το Κυκλαδονήσι είναι ένας ιδανικός και ιδιαίτερος προορισμός.

 

ΦΠΑ και ΥΠΕΣΔΑ

Σε γενικότερο επίπεδο τέθηκαν επί τάπητος θέματα που προβληματίζουν αλλά κι ανησυχούν την πλευρά της Αυτοδιοίκησης. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, υπήρξε ειδική μνεία στην αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά (σήμερα 24%), με τον κ. Πατούλη να διατυπώνει για ακόμη μία φορά τη θέση πως, η σχετική κυβερνητική απόφαση αποτελεί ξεκάθαρα και κατηγορηματικά μία “αντιαναπτυξιακή απόφαση”. Ο ίδιος δε, πρόσθεσε πως, παρά τις καταγγελίες και τις έντονες διαμαρτυρίες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η φωνή της Αυτοδιοίκησης δεν εισακούσθηκε. Στη συνέχεια, συζητήθηκε και το θέμα της κατάρτισης του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΣΔΑ, στο οποίο περιεχόμενο του οποίου αναμένεται να υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για σημαντικά θέματα της Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο του διαλόγου τονίσθηκε πως, καταγράφεται η ανάγκη να υπάρχει γενικός γραμματέας και σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων.

 

ΚΥΑ για παραλίες και υποχρηματοδότηση

Τόσο ο κ. Πατούλης, όσο και ο κ. Κωβαίος σημείωσαν ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τις παραλίες και τους αιγιαλούς. Σύμφωνα με όσα υπενθυμίστηκαν, το σχετικό αποτέλεσμα προέκυψε μετά από συστηματικές επαφές και πρωτοβουλίες του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη.

Κατόπιν αυτού του θέματος, άνοιξε η συζήτηση και ο διάλογος για τον “πονοκέφαλο” των μειωμένων πόρων που περιέρχονται στα ταμεία των Δήμων. Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις υψηλές μειώσεις που έχουν υποστεί οι Δήμοι, στις καθυστερήσεις απόδοσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), καθώς και στη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Επιπλέον, εκφράστηκε και ο προβληματισμός επαναπροσδιορισμού των συντελεστών βαρύτητας για τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την κατανομή των πόρων σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας.

 

ΕΝΦΙΑ και υποστελέχωση Δήμων

Από το συνολικό πλάνο της συζήτησης, δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και σε όσα υποχρεώνονται να πληρώνουν οι Δήμοι. Βάσει της επίσημης ενημέρωσης της ΚΕΔΕ, η υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταβάλει ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται σχετικά με την αδυναμία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, προκαλούν επιπλέον ανησυχία στους Δήμους. Με φόντο τα προαναφερθέντα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίσθηκε πως, “είναι οξύμωρο να επιβάλλεται ένας τέτοιος φόρος στην Αυτοδιοίκηση, όταν το δημόσιο έχει εξασφαλίσει την απαλλαγή του, όχι μόνο από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και από την επιβολή δημοτικών τελών”.

Στο προσκήνιο της συζήτησης, ήρθε και το μεγάλο θέμα της υποστελέχωσης των Δήμων και ιδιαίτερα των νησιώτικων Δήμων, όπου και το πρόβλημα παρουσιάζεται έντονα. Η έλλειψη προσωπικού στους Δήμους καθώς, και η ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να μπορεί η Αυτοδιοίκηση να προσλαμβάνει πολίτες για να καλύψει τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της, κατέστη σαφές και από τους δύο αιρετούς πως, “αποτελεί άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα”.

 

Ενέργεια και Υγεία

Εκτός του συνόλου των ανωτέρω θεμάτων που αναπτύχθηκαν κατά την παραμονή του Γιώργου Πατούλη στην Πάρο, συζητήθηκαν αναλυτικά ανάμεσα στον ίδιο και τον Δήμαρχο, Μάρκο Κωβαίο και ζητήματα που σχετίζονται με τα πεδία της ενέργειας και της υγείας. Δεδομένου ότι κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε αναφορά στα αιολικά πάρκα, για τα οποία ως γνωστόν αποφασίζουν μόνον τα Υπουργεία χωρίς να συνυπολογίζουν την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πατούλης υποστήριξε κατηγορηματικά πως, “Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει πώς λειτουργούν οι σχετικές διαδικασίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο”.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στο κομμάτι της Υγείας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως, στην Πάρο επιβάλλεται να υπάρξει η αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με φόντο τις σημαντικές ανάγκες κατοίκων κι επισκεπτών, αλλά παράλληλα, να αναπτυχθεί μέριμνα και για τις χρηματοδοτήσεις. Όπως τόνισε ο ίδιος, η καλύτερη λειτουργία των συστημάτων τηλεϊατρικής θα σημάνει την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στο νησιώτικο περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, ότι εξασφαλίζεται “η μείωση των αεροδιακομιδών καθώς και η μεγαλύτερη ασφάλεια στους ασθενείς, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο”.