Τον Σεπτέμβριο η κατάθεση αίτησης στη ΡΑΕ από τη Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου για τη λήψη άδειας παραγωγής του υβριδικού σταθμού στο νησί

Ενεργειακή αυτονομία Σίφνου

  • Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2016 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 16 Αυγ. 2016 - 17:30

Ολοταχώς προς την απόκτηση ενεργειακής αυτονομίας στη Σίφνο προχωρά η Συνεταιριστική Εταιρεία του νησιού, η οποία τον Σεπτέμβριο αναμένεται να καταθέσει αίτηση λήψης άδειας παραγωγής υβριδικού σταθμού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η σπουδαία προσπάθεια της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου, τα μέλη της οποίας πίστεψαν εξ αρχής στη δυνατότητα απόκτησης ενεργειακής αυτονομίας στο συγκεκριμένο νησί μέσα από την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αναπτυχθεί σημαντικά, με το στάδιο ωριμότητάς της να βρίσκεται πλέον στην αναζήτηση και κατοχύρωση της χρηματοδότησης, μετά από την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, με σκοπό και την άμεση κατάθεση της αίτησης για άδεια παραγωγής του σταθμού.

Σε νεότερη ενημέρωση που προχώρησε η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου παρουσιάζονται όλα τα στάδια μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου, κοστολογημένα αλλά και προσδιορισμένα χρονικά, προκειμένου ο στόχος να καταστεί - το συντομότερο δυνατόν – πραγματικότητα.

Κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμιστεί πως, η Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, προχωράει στην υλοποίηση του σχεδίου της, καθώς πρόκειται για ένα έργο που θα αφορά σε έναν υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος θα αποτελείται από ένα αιολικό πάρκο και ένα αναστρέψιμο υδροηλεκτρικό, δίνοντας τη δυνατότητα κάλυψης του συνόλου των αναγκών του νησιού σε επίπεδο ενέργειας. Οι εγκαταστάσεις θα γίνουν με βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του τουριστικού προϊόντος του νησιού, το οποίο και αναμένεται να αυξήσουν.

 

Το σχέδιο και το συνολικό πλάνο

Αναφορικά με το όραμα και το συνολικό πλάνο, στη νεότερη ενημέρωση που προέβη η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου, σημειώνεται πως, βασικός σκοπός είναι η ενεργειακή αυτονομία να επιτευχθεί μέσα από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα γίνεται από εγκαταστάσεις ΑΠΕ που θα ανήκουν στους κατοίκους και φίλους του νησιού, οι οποίοι θα είναι παραγωγοί και καταναλωτές ταυτόχρονα. Μέχρι σήμερα και προκειμένου να καταστεί το όραμα της ενεργειακής αυτονομίας της Σίφνου πραγματικότητα απαιτήθηκαν τα παρακάτω βήματα: α. Να δημιουργηθεί ένας ενεργειακός συνεταιρισμός πολιτών, β. Να βρεθεί το καταλληλότερο σχέδιο για την ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου και γ. Να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες για την αδειοδότηση. Σήμερα, κρίνεται επιπλέον απαραίτητο να βρεθεί χρηματοδότηση για το έργο, στάδιο που είναι σε εξέλιξη και τέλος να υλοποιηθεί το έργο.

Η εκκίνηση του έργου

Σχετικά με την εκκίνηση του έργου πρέπει να αναφερθεί πως, η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου διενήργησε ανοιχτή διαβούλευση για την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για την ενεργειακή αυτονομία του νησιού τον Φεβρουάριου του 2016, ενώ έναν μήνα μετά (Μάρτιος 2016) η γενική συνέλευση επέλεξε ομόφωνα ως βέλτιστη πρόταση, τη δημιουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης και ταυτόχρονα έδωσε εντολή στο ΔΣ για την έναρξη υλοποίησης του έργου. Πρέπει να υπενθυμιστεί πως, η σχετική μελέτη του έργου ανατέθηκε τον ίδιο μήνα και είχε εκπονηθεί στο σύνολό της εντός Ιουνίου.

Η συνέχεια μέχρι την ολοκλήρωση

Ήδη όπως προαναφέρθηκε η ΣΕΣ βρίσκεται σε στάδιο αναζήτησης της χρηματοδότησης, διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιούλιο και είναι σε εξέλιξη. Προσεχώς, η κατάθεση αίτησης προς τη ΡΑΕ για λήψη άδειας παραγωγής λογίζεται ως ένα μεγάλο βήμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ενώ, μετά την έκδοση της εν λόγω άδειας, θα ακολουθήσει νέα αίτηση αίτηση για την άδεια εγκατάστασης. Με την έγκριση αυτής θα ξεκινήσει και η κατασκευή του έργου, που αναμένεται να διαρκέσει 2 χρόνια. Μετά την ολοκλήρωσή του, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία λήψης άδειας λειτουργίας ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή, εισχωρώντας σταδιακά στο ηλεκτρικό δίκτυο της Σίφνου. Η διαδικασία αδειοδοτήσεων και κατασκευής του έργου, μέχρι την έναρξη λειτουργίας του, αναμένεται να διαρκέσει από 5 έως και 7 έτη.

Μικρό αιολικό πάρκο πέντε ανεμογεννητριών

Σύμφωνα με όσα περιγράφει η ΣΕΣ για το έργο και ειδικότερα για τον υβριδικό σταθμό αυτός θα αποτελείται από ένα μικρό αιολικό πάρκο 5 ανεμογεννητριών, μία στεγανοποιημένη τεχνητή λίμνη 1.000.000+ κυβικών μέτρων, σκαμμένη σε βραχώδη έκταση, κοντά στη θάλασσα, σε υψόμετρο 330 μέτρα, ένα υδροηλεκτρικό σταθμό με 4 υδροστρόβιλους και από ένα αντλιοστάσιο με 12 αντλίες.

Σχετικά με τη λειτουργία του, εξηγείται πως, το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες θα δίνεται παράλληλα στο δίκτυο και στις αντλίες που θα ανεβάζουν θαλασσινό νερό, γεμίζοντας την τεχνητή λίμνη. Το υδροηλεκτρικό έργο θα λειτουργεί μόνιμα, παρέχοντας σταθερότητα στο δίκτυο ενώ σε περίπτωση που η παραγωγή του ρεύματος από το αιολικό πάρκο δεν επαρκεί για την ασφαλή τροφοδοσία του δικτύου, το υδροηλεκτρικό έργο θα παράγει την υπολειπόμενη ενέργεια. Ακόμη και σε περίπτωση άπνοιας αρκετών ημερών, ο υδροηλεκτρικός σταθμός θα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα απροβλημάτιστα το νησί.

 

Οικονομικά στοιχεία βάση μελέτης

Η επένδυση, βάση μελέτης, είναι κερδοφόρα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της και θα συνεχίσει να είναι, καθώς η ζήτηση ενέργειας είναι εξασφαλισμένη όπως επισημαίνει η ΣΕΣ. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 37.000.000 ευρώ. Τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε 6.900.000 ευρώ, ενώ οι ετήσιες δαπάνες σε 3.200.000 (συντήρηση, ασφάλεια, μισθοδοσία, τέλη, φόροι, αποσβέσεις, τόκοι κλπ) 3.350.000 ευρώ (μέσος όρος 20 ετών). Έτσι, τα ετήσια κέρδη εκτιμώνται στο ανωτέρω ποσό. Υπογραμμίζεται μόνον πως, τα παραπάνω αναγραφόμενα ποσά ενδέχεται να τροποποιηθούν ανάλογα με τους όρους αδειοδότησης από τη ΡΑΕ, το ύψος της προβλεπόμενης επιχορήγησης και τους όρους δανειοδότησης του έργου.