Με ιστιοφόρο έφτασαν 38 μετανάστες στο κέντρο των Κυκλάδων

Αποβίβαση μεταναστών στη Μύκονο

Συνελήφθησαν οι διακινητές
  • Κυριακή, 21 Αυγούστου, 2016 - 22:00
  • /   Eνημέρωση: 22 Αυγ. 2016 - 21:30
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Ιστιοφόρο προσάραξε στη θαλάσσια περιοχή Φραγκιά της Μυκόνου, αποβιβάζοντας 38 μετανάστες.

Τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 19 Αυγούστου, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μυκόνου, για την ύπαρξη σκάφους αγνώστων λοιπών στοιχείων, στην παραλία Φραγκιά, στην οποία μετέβησαν, από ξηράς, στελέχη της Λιμενικής Αρχής, τα οποία διαπίστωσαν την ύπαρξη προσαραγμένου ιστιοφόρου σκάφους, με τριάντα οκτώ αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί στην ακτή.

Από τα 38 άτομα τα 23 ήταν άνδρες, 7 γυναίκες και 8 ανήλικα, η καταγωγή των οποίων ήταν των περισσοτέρων από Ιράκ και μερικών από το Αφγανιστάν και τη Σρι Λάνκα.

Άμεσα κινητοποιήθηκε ο Δήμος Μυκόνου, με την αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Ειρήνη Γρυπάρη, να αναλαμβάνει τον συντονισμό των ενεργειών για την φιλοξενία των μεταναστών και σε συνεργασία με την τοπική Λιμενική αρχή και την Αστυνομία, θέτοντας σε ετοιμότητα και το Κέντρο Υγείας, για την υποδοχή των 38 αλλοδαπών.

Και τα 38 άτομα, αφού αρχικώς συνοδεύτηκαν στο Λιμεναρχείο, στη συνέχεια προωθήθηκαν σε απομακρυσμένο αλλά ασφαλές σημείο του νησιού, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι όλοι ήταν καλά στην υγεία τους, ενώ παράλληλα Λιμενικό και Αστυνομία προχώρησαν στις απαιτούμενες διαδικασίες ταυτοποίησης τους.

Με ενέργειες του Δήμου εξασφαλίστηκε τροφή και τους παρασχέθηκαν κλινοσκεπάσματα για να καταλύσουν.

Όλες οι διαδικασίες έγιναν με μεγάλη διακριτικότητα, προσπαθώντας η υπόθεση να μην λάβει διαστάσεις, καθώς ζητούμενο των φορέων που επιλήφθηκαν της υπόθεσης, ήταν να μην θιγεί η τουριστική εικόνα του νησιού, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο που η επισκεψιμότητα της Μυκόνου είναι πολύ αυξημένη.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Αυγούστου, προωθήθηκαν τα πρώτα άτομα με το πλοίο της γραμμής από τη Μύκονο στον Πειραιά και από εκεί στη συνέχεια στα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, ενώ εχθές προωθήθηκαν ακόμα 14 άτομα.

Πιθανότατα αύριο θα αναχωρήσει από τη Μύκονο προς τον Πειραιά και η τελευταία ομάδα μεταναστών.

Να σημειωθεί ότι πέραν της καλής συνεργασίας που υπήρξε μεταξύ των αρχών, θετική ανταπόκριση υπήρξε και από επιχειρηματίες των οποίων ζητήθηκε η αρωγή όπως και η προσφορά της ομάδας των εθελοντών Μυκόνου.

Με σωστή διαχείριση της κατάστασης από το Λιμεναρχείο και την Αστυνομία και συντονισμένη ενέργεια των στελεχών των δύο Σωμάτων, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και οι δύο διακινητές, οι οποίοι ήταν Ουκρανοί, 34 ετών και οι δύο.

Το Λιμεναρχείο Μυκόνου αφού διενήργησε την προανάκριση, στη συνέχεια οδήγησε του δύο συλληφθέντες στον εισαγγελέα Σύρου.