Ενστάσεις, ως προς την παραχώρηση ακινήτου του Δήμου Τήνου, για στέγαση Γραφείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εξέφρασε η ελάσσων μειοψηφία και ανησυχίες για υποκατάσταση του κράτους από τους ΟΤΑ

Προβληματισμός για τις απαιτήσεις προς το Δήμο

Πρώτιστο μέλημα η εξυπηρέτηση των δημοτών, επιμένει η δημοτική αρχή

Το ζήτημα της εξεύρεσης χώρου, για τη στέγαση του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης, που υποκαθιστά το κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Τήνο, συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τήνου.

Δεδομένου, ότι το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επιχειρεί να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις δαπάνες, προκειμένου, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου, το ΙΚΑ έχει προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις υποκαταστημάτων του σε όλη την επικράτεια, όπως επίσης και στη νησιωτική χώρα, καθιστώντας τις συναλλαγές των πολιτών δύσκολες, χρονοβόρες και δαπανηρές.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Τήνου, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μέσω σχετικού εγγράφου, αιτηθεί στο Δήμο Τήνου την εξεύρεση κατάλληλου χώρου, για τη στέγαση Γραφείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ωστόσο, από την πλευρά του Δήμου, έχει γνωστοποιηθεί η έλλειψη κατάλληλων χώρων, για την εγκατάστασή του.

Με νέο έγγραφό του, ο Διοικητής του ΙΚΑ, επαναφέρει το αίτημά του, με μία εκβιαστική, όπως επισημάνθηκε από την ελάσσονα αντιπολίτευση, διατύπωση, ως προς την ανάγκη παραχώρησης χώρου, από πλευρά του Δήμου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ενισχύεται ο κίνδυνος, σχετικά με την απόσυρση κάθε υπηρεσίας του Ιδρύματος από το νησί.

Παραχώρηση του π. Δημαρχείου

Κατά την τοποθέτησή του, σχετικά με το θέμα της εξέτασης του αιτήματος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για παραχώρηση χώρου με σκοπό την λειτουργία Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης στον Δήμο Τήνου, ο Δήμαρχος, κ. Σίμος Ορφανός, σημείωσε, πως «το ΙΚΑ έχει επανέλθει και ζητά χώρο».

Δίνοντας ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Ορφανός υπενθύμισε, ότι «είχαμε πάρει παλιότερα, τον Ιούνιο του 2014, ως Δήμος μία απόφαση, η οποία έλεγε, ότι επειδή δεν υπήρχε ελεύθερο δημοτικό κτίριο, να παραχωρήσουμε ένα χώρο, στο πρώην Δημαρχείο στην Ξινάρα. Βέβαια, το ΙΚΑ επανέρχεται, διότι ζητά να κλείσει το θέμα, με έγγραφό του, προκειμένου να λάβει απόφαση, αν θα διατηρήσει το τοπικό Υποκατάστημα εδώ ή όχι, λέγοντάς μας, ότι δεν εξυπηρετείται στο πρώην Δημαρχείο της Ξινάρας και μας καλεί να επανεξετάσουμε το αίτημα, ευελπιστώντας, να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».

Προχωρώντας στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος ανέφερε τα παρακάτω:

«Η πρόταση είναι η εξής και την κάνω, αφού έχω έρθει και σε μία επαφή μαζί τους, να τους παραχωρήσουμε το παλιότερο Δημαρχείο, στην οδό Ευαγγελιστρίας. Βεβαίως, τους εξήγησα, ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές, για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ και με ενημέρωσαν, πως διορθώνεται, με την κάθοδο του εκάστοτε υπαλλήλου, για την εξυπηρέτηση όποιου πολίτη δεν μπορεί να ανέβει τις σκάλες. Παράλληλα, να ισχύσει και το προηγούμενο σκέλος της απόφασής μας, που έλεγε, ότι ως προς το σκέλος της υλικοτεχνικής υποστήριξης, γραφεία, εκτυπωτής, καθώς και ως προς τη δυνατότητα κάλυψης των πάγιων λειτουργικών δαπανών του εν λόγω Γραφείου […], θα ζητηθεί έγκριση από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως προς τη νομιμότητα αναλήψεως σχετικών δαπανών, τις οποίες μου είπαν, ότι θα καλύψουν εκείνοι, ωστόσο θεωρώ, πως πρέπει να μπει στην απόφασή μας, για παν ενδεχόμενο».

Υποκατάσταση του κράτους από το Δήμο

Τοποθέτηση επί του ζητήματος, ζήτησε από το Προεδρείο και έκανε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Πέτρος Κουσουνάδης, ο οποιος επεσήμανε, πως, κατά την άποψή του, πρόκειται για «ένα θέμα, το οποίο το περνάμε πολύ αψήφιστα».

Όπως εξήγησε, «διαβάζοντας το έγγραφο του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ουσιαστικά, ένωσα να λέει, ότι “αν δεν μας δώσετε χώρο, φεύγει το ΙΚΑ”. Αυτό, το ότι θα πρέπει, δηλαδή, ο Δήμος να αναλάβει να στεγάσει μία κρατική υπηρεσία, δεν είναι απλό. Στο τέλος, τι θα μπορούσε να γίνει; Να πληρώνουμε τον υπάλληλό τους; Θέλω να πω, ότι αυτά τα πράγματα, δεν θα έπρεπε να τα περνάμε έτσι, δεν θα έπρεπε καν να τα σχολιάζουμε», τονίζοντας, πως, όπως ακριβώς στην περίπτωση του Υποθηκοφυλακείου, ο Δήμος θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία για άσκηση πιέσεων.

«Δεν είναι δυνατόν, αυτές οι πολιτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται κατά γράμμα και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίες ορίζουν ότι γίνονται περικοπές, διότι ο Δημόσιος τομέας πρέπει να συρρικνωθεί, να οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα», υποστήριξε, διερωτώμενος, «πώς ακριβώς, εμείς, ως Δήμος, έχουμε σκοπό να αντιδράσουμε σε αυτές τις πολιτικές; Ή επιλέγουμε πού θα αντιδρούμε και πού δε θα αντιδρούμε;».

Προς απάντηση στα ερωτήματα του κ. Κουσουνάδη, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ιωάννης Σιώτος, ο οποίος σημείωσε, πως «πιστεύω, ότι και ο κ. Δήμαρχος και η δημοτική αρχή, δεν θίγουν αυτά τα ζητήματα ελαφρά τη καρδία. Υπάρχουν βασικοί ενδοιασμοί. Συμφωνούμε εν πολλοίς με τα αίτιά σας, αλλά βασική μας προτεραιότητα, είναι η ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών και δημοτών του νησιού. Γι’ αυτό καταφεύγουμε στη λύση αυτή», ενώ επανέλαβε, ότι «το δεδομένο είναι αυτό, ότι προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε, όχι δουλοπρεπώς, όχι σαν ραγιάδες, τις ανάγκες των δημοτών, παρέχουμε έναν χώρο, χωρίς τίποτε άλλο».

Το θέμα έκλεισε με την ψηφοφορία, κατά την οποία η εισήγηση του Δημάρχου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τον κ. Κουσουνάδη να αιτιολογεί, ότι «ψηφίζω αρνητικά, όχι με τη σκέψη, ότι δεν θα εξυπηρετηθούν οι πολίτες, αλλά με τη σκέψη, ότι δεν πρέπει να υποκαθιστούμε το κράτος», ενώ στην απάντηση, πως ο Δήμος έχει ήδη αναγκαστεί να υποκαταστήσει το κράτος σε πλείστους άλλους τομείς, έγειρε το ερώτημα, «ως πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση;».

Ετικέτες: