Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Έπαρχος Θήρας, σε σχέση με την παύση των εργασιών από τον ανάδοχο, στο έργο κατασκευής της περιφερειακής οδού Αεροδρομίου – Οίας

Ανησυχία λόγω επικίνδυνων εκκρεμοτήτων

Επιστολή, προς τους βουλευτές των Κυκλάδων απέστειλε η Έπαρχος Θήρας, κ. Θεώνη Λειβαδάρου, σχετικά με την διακοπή των εργασιών για τον νέο περιφερειακό δρόμο Αεροδρομίου – Οίας, με ευθύνη του αναδόχου.

Τον έντονο προβληματισμό της εκφράζει η Έπαρχος Θήρας, σε ό,τι αφορά στην ξαφνική διακοπή των εργασιών, για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου Αεροδρομίου - Οίας, καθώς αφενός έχουν διαφανεί έντονα οικονομικά προβλήματα, από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ», ενώ αφετέρου, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην υποστήριξη των οικιών και τουριστικών μονάδων της περιοχής, λόγω του αποσταθεροποιημένου εδάφους, που προκάλεσαν οι εργασίες, οι οποίες αν δεν συνεχιστούν, θα αφήσουν κενά στο υπέδαφος, θέτοντας σε κίνδυνο κτίρια.

Έκδηλη ανησυχία για περιουσίες

Στην επιστολή της, προς τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Συρμαλένιο, Συρίγο και Μανιό, αλλά και προς τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Βρούτση, η κ. Λειβαδάρου αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί Κύριοι,

Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την ολοκλήρωση του νέου Περιφερειακού δρόμου Αεροδρομίου –Οίας στη νήσο Θήρα επιθυμώ να σας αναφέρω τα ακόλουθα:

Το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-14, και ο σκοπός είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών της Σαντορίνης. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται στο νησί ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χρονίζει καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί.

Αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανέθεσε στην εταιρεία «Εγνατία ΑΕ» την κατασκευή του έργου, η οποία με τη σειρά της, ανέθεσε στη εταιρεία «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ», την υλοποίηση του έργου.

Ο νέος δρόμος, έχουμε την ελπίδα ότι θα δώσει λύση σε μεγάλο βαθμό, όμως διαπιστώνουμε δυστυχώς, ότι οι εργασίες ολοκλήρωσης έχουν σταματήσει.

Επισημαίνω, ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία (σχεδόν σε καθημερινή βάση) με τους υπευθύνους της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ», παίρνω τη διαβεβαίωση ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, αλλά μέχρι στιγμής ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο. Επιπλέον, στο Επαρχείο μας, καταφθάνουν μηνύματα τοπικών εργολάβων, που χρησιμοποιούνται από την «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ», ότι τους οφείλονται μεγάλα ποσά.

Με δεδομένο ότι πλησιάζει η χειμερινή περίοδος, και δεν διαφαίνεται να επιλύεται το πρόβλημα άμεσα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν παρακείμενες ιδιοκτησίες σε περίπτωση πιθανής δυνατής νεροποντής, παρακαλώ όπως μεριμνήσετε ανάλογα, προκειμένου να συνεχιστεί άμεσα το έργο και να αποφευχθούν οι όποιες δυσάρεστες συνέπειες.

Με την ελπίδα ότι θα ασχοληθείτε με το θέμα άμεσα καθώς επείγει»

Μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες

Σε επικοινωνία της εφημερίδας με την Έπαρχο, η κ. Λειβαδάρου επανέλαβε, πως «έχουν σταματήσει οι εργασίες από τον εργολάβο για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, περίπου τριών εβδομάδων. Μιλώ καθημερινά σχεδόν με τους εκπροσώπους της «ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.», οι οποίοι με διαβεβαιώνουν κάθε φορά, πως τα έργα ξεκινούν. Τα έργα δεν ξεκίνησαν ποτέ, έφτασε ο κόμπος στο χτένι».

Όπως εξηγεί, σε μία δυνατή νεροποντή, κινδυνεύουν σπίτια και ξενοδοχεία. «Έχουν γίνει απαλλοτριώσεις στο δρόμο, και όπως καταλαβαίνει κανείς, βρίσκονται όλα στον “αέρα” αυτή τη στιγμή», σημειώνει, ενώ εξηγεί, ότι μέχρι στιγμής, «σε κάποια σημεία έχει πέσει άσφαλτος, σε κάποια άλλα, όμως, όχι. Ακόμη σε μερικά σημεία είναι χωματόδρομος. Σε κάποια σημεία κόβεται ο δρόμος, αλλού συνεχίζει, είναι άσφαλτος, μετά γίνεται χωματόδρομος, μετά υπάρχει λακκούβα, μετά ξανά δρόμος, κλπ».

«Πρόκειται για έναν νέο περιφερειακό δρόμο. Δεν τίθεται ζήτημα για την παρακώλυση της κυκλοφορίας των οδηγών και οχημάτων. Έχει χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 και τώρα συνεχίζεται. Η μελέτη δεν έγινε τώρα, είχε ολοκληρωθεί επί της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής», αποσαφήνισε, ενώ επεσήμανε για άλλη μία φορά, ότι «το γεγονός, ότι έχουν σταματήσει οι εργασίες, σημαίνει, πως αν δε βελτιωθούν άμεσα κάποια πράγματα, σε μία δυνατή βροχή, τα σπίτια και τα ξενοδοχεία, που βρίσκονται πάνω στον Περιφερειακό, θα καταλήξουν στη θάλασσα, διότι υπογείως υπάρχει κενό στο υπέδαφος, λόγω των απαλλοτριώσεων. Πρέπει να γίνουν σταθεροποιητικές εργασίες».

Αυτές όμως, σύμφωνα με την κ. Λειβαδάρου, «είναι δύσκολο να ξεκινήσουν, διότι υπάρχουν μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες, από την πλευρά της εταιρείας, απέναντι στους τοπικούς εργολάβους, τους οποίους έχει “προσλάβει”, ουσιαστικά η ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ, προκειμένου να προχωρήσουν το έργο. Υπάρχουν ακάλυπτες επιταγές, οικονομικές εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα, οι τοπικοί εργολάβοι, να αρνούνται να συνεχίσουν τις εργασίες, αν δεν τους δοθούν τα νόμιμα απαιτητά κονδύλια. Μόνο για έναν εκ των εργολάβων, του οποίου την περίπτωση γνωρίζω, υπάρχουν περισσότερες από 300.000 ευρώ σε ακάλυπτες επιταγές».

Όσον αφορά στην πιθανότητα οριστικής διακοπής των εργασιών, λόγω των οικονομικών προβλημάτων του αναδόχου, η κ. Λειβαδάρου κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς, «το παρακολουθεί στενά ο Περιφερειάρχης και ήδη, όπως με έχει ενημερώσει, έχει προβεί σε κατάλληλες ενέργειες, για εξασφάλιση 6.000.000 ευρώ για τον περιφερειακό δρόμο αεροδρομίου».

Το κυριότερο ζήτημα, όπως τόνισε για ακόμη μία φορά, είναι, ότι «στην περίπτωση που δηλώσει αδυναμία ο εργολάβος, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα και κίνδυνο σοβαρών καταστροφών. Κάποιος που δεν το ζει, που δεν είναι εδώ και δεν το βιώνει δεν μπορεί να καταλάβει. Ο κόσμος εδώ όμως, έχει βγει και διαμαρτύρεται έντονα και συνεχώς, καθώς ανησυχεί για τις περιουσίες του», κάνοντας λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο κινδύνου για ανθρώπινες ζωές.

Κλείνοντας, η κ. Λειβαδάρου τόνισε, πως εκτός από την γραπτή παρέμβασή της προς τους βουλευτές Κυκλάδων, έχει προχωρήσει σε διαδικασίες, προκειμένου το ζήτημα να τεθεί και ως ερώτημα στη Βουλή, προς τον αρμόδιο Υπουργό.