Ενέργειες αναβάθμισης του ΠΠΙ της Σίφνου σε Κέντρο Υγείας, έρχονται σε αντίθεση με το καθεστώς της υποστελέχωσης, που εμφανίζουν Κ.Υ. στις υπόλοιπες Κυκλάδες

«Ζήτημα σύνθετο και πολύπλευρο»

Στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου της Σίφνου, σε Κέντρο Υγείας, πιέζουν ο Δήμος Σίφνου και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Συρμαλένιος, την ώρα που αρκετά Κ.Υ. των Κυκλάδων παλεύουν με την υποστελέχωση.

Την ανάγκη αναβάθμισης του ΠΠΙ της Σίφνου σε Κέντρο Υγείας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Συρμαλένιος, γεγονός, το οποίο διαπιστώθηκε μετά από συνάντηση του τοπικού βουλευτή, με φορείς του νησιού, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου. Όπως υποστηρίζει ο κ. Συρμαλένιος, θα επιδιώξει συνάντηση με την επικεφαλής της 2ης ΥΠΕ, προκειμένου να προωθηθεί το ζήτημα, το οποίο με ενέργειές του και ο Δήμος Σίφνου έχει επιδιώξει.

Παράλληλα, ωστόσο, αρκετές δομές υγείας στα νησιά και τις Κυκλάδες ειδικότερα, έρχονται αντιμέτωπες, με τη μάστιγα της υποστελέχωσης, κυρίως λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος, που παρουσιάζεται για τις θέσεις επικουρικών ιατρών, όπως στην περίπτωση της Πάρου, για το Κέντρο Υγείας της οποίας, είχε δεσμευτεί, τόσο ο αν. Υπουργός Υγείας, όσο και ο Πρωθυπουργός, ότι πρόκειται να καλυφθούν θέσεις μονίμων ιατρών.

Η αντίθεση αυτή, από τη μία πλευρά, να γίνονται εύλογες ενέργειες για αναβάθμιση των δομών υγείας σε νησιωτικές περιοχές, ενώ από την άλλη πλευρά, να διαφαίνεται μία τεράστια δυσκολία στη στελέχωσή τους, συνθέτουν το σκηνικό της κάλυψης των αναγκών υγείας στα νησιά.

Αρμοδιότητα της 2ης ΔΥΠΕ η αναβάθμιση του ΠΠΙ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Συρμαλένιου στη Σίφνο, των διαδοχικών συναντήσεών του με την πλειοψηφία των φορέων του νησιού, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα προβλήματα παροχής της δημόσιας υγείας, διαπιστώθηκε ότι απαιτείται συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας του Π.Ι. και ανάγκη μετεξέλιξής του σε Κέντρο Υγείας, γεγονός, που θα του εξασφαλίσει καλύτερες προϋποθέσεις για την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, αλλά και για την πλήρη λειτουργία του ακτινολογικού και του αιματολογικού εργαστηρίου, που αποτελούν παλαιότερες δωρεές προς το Π.Ι.

Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη επίσπευσης έλευσης του νέου ασθενοφόρου που επίσης αποτελεί δωρεά. Τέλος, επιβεβλημένη είναι και η άμεση επίλυση του ζητήματος της καθαριότητας, ζήτημα που και αυτό αντιμετωπίζεται χάρη στην ουσιαστική βοήθεια του Ιδρύματος Στήριξης του Π.Ι. που λειτουργεί εδώ και χρόνια στο νησί.

Σε επικοινωνία της εφημερίδας με τον βουλευτή, σχετικά με τα διαπιστωμένα προβλήματα στελέχωσης, ακόμη και τον ήδη υφιστάμενων Κέντρων Υγείας στις Κυκλάδες, ο κ. Συρμαλένιος τόνισε, πως «η μόνη λύση είναι τα κίνητρα», αναφερόμενος, τόσο σε αυτά που παρέχει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σε αγροτικούς και επικουρικούς ιατρούς, όσο και σε αυτό, ύψους 400 ευρώ, που παρέχει επιπλέον το Υπ. Υγείας, σε αγροτικούς ιατρούς, που επιλέγουν δομές σε άγονες περιοχές.

Όσο για το κατά πόσον είναι εφικτή η αναβάθμιση του ΠΠΙ της Σίφνου, ο βουλευτής σημείωσε, πως αυτό εξαρτάται από τις δυνατότητες της 2ης ΔΥΠΕ.

«Αρχικά, θα έχω μία συνάντηση, με την ηγεσία της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, προκειμένου να γίνει μία πρώτη συζήτηση, διότι υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως είναι τα αναλώσιμα, η καθαριότητα, το προσωπικό κ.α. Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλευρο και εξαρτάται από τις δυνατότητες της ΔΥΠΕ αυτή τη στιγμή. Δεν είναι δύσκολο, να αλλαχτεί ο Οργανισμός και να γίνει από ΠΠΙ Κέντρο Υγείας», επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας, πως με αυτό τον τρόπο, «θα έχει περισσότερες δυνατότητες στελέχωσης», καθώς «υπάρχουν αντίστοιχα, νησιά με μικρότερο πληθυσμό από τη Σίφνο, όπως είναι η Αμοργός ή η Ίος, που έχουν Κέντρα Υγείας».

Τέλος, ο κ. Συρμαλένιος αρνήθηκε να αρκεστεί σε ευχολόγια, εφόσον θα χρειαστεί η ολοκλήρωση των συναντήσεων με την ΔΥΠΕ, προκειμένου να εξαχθεί συμπέρασμα, θετικό ή αρνητικό, για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.

«Καλοδεχούμενη» η όποια πίεση

Σχολιάζοντας την υποστήριξη του αιτήματος του Δήμου Σίφνου, προς το Υπουργείο Υγείας, για την αναβάθμιση του ΠΠΙ, από τον τοπικό βουλευτή, ο Δήμαρχος Σίφνου, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης, σημείωσε πως πρόκειται για θετικό βήμα, λέγοντας, ότι «οποιαδήποτε πίεση, στην κατεύθυνση, του να γίνει αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου σε Κέντρο Υγείας, είναι καλοδεχούμενη».

Παράλληλα, ενημέρωσε, πως «υπάρχει Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας για Κέντρο Υγείας στη Σίφνο, ο οποίος έχει ψηφιστεί από το 2007-2008, από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), ωστόσο, χρειάζεται ακόμη απόφαση του Υπουργού Υγείας, προκειμένου να γίνει η αναβάθμισή του και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία κατασκευής του».

«Το κομμάτι της κατασκευής, το προχωρά ο Δήμος. Έχουμε βρει ήδη ένα χώρο, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή ιδιοκτησία Ιδρύματος, και βρισκόμαστε στο στάδιο της παραχώρησης, προκειμένου να αξιολογηθεί, αν το οικόπεδο αυτό είναι κατάλληλο για την κατασκευή Κέντρου Υγείας και αν πληροί της προϋποθέσεις, για να φιλοξενήσει ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας», εξήγησε, καταλήγοντας, πως εφόσον αυτές διαπιστωθούν, τότε ο Δήμος θα προχωρήσει στο κομμάτι των μελετών, είτε με ίδια μέσα, είτε με τη συνδρομή των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Δεσμεύσεις από επίσημα χείλη χωρίς αντίρκυσμα

Στον αντίποδα βρίσκεται το Κέντρο Υγείας της Πάρου, στο οποίο, σύμφωνα με τον Έπαρχο Πάρου, κ. Κωνσταντίνο Μπιζά, «οι ελάχιστοι μόνιμοι Ιατροί καθώς και οι αγροτικοί Ιατροί βρίσκονται στα ανθρωπίνως δυνατά όρια τους και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν ζωντανή την δωρεάν Δημόσια Υγεία».

Όπως ανέφερε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Μπιζάς, σε προηγούμενη συνάντηση με την επικεφαλής της 2ης ΔΥΠΕ, όπου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Κωβαίος και η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου, κ. Παναγάκη, η Διοικήτρια είχε αποσαφηνίσει, πως δεν προβλέπεται για τα Κέντρα Υγείας η προκήρυξη θέσεων για μόνιμους ιατρούς, παρά μόνον για επικουρικούς.

Κατόπιν, ωστόσο της «υφαρπαγής» του ασθενοφόρου – κινητής μονάδας, προκειμένου να μετακινηθεί στη Λέσβο, λόγω των αυξημένων αναγκών, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, ο αν. Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, με έγγραφό του, ενημέρωσε, ότι το Κέντρο Υγείας  της Πάρου πρόκειται να στελεχωθεί άμεσα, μεταξύ άλλων και με μόνιμους ιατρούς, θέσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και βρίσκονται στο στάδιο της προκήρυξης και αφορούν σε 1 Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο, 1 Παιδίατρο και 1 Ορθοπεδικό.

Στη στελέχωση των μόνιμων θέσεων αυτών, αναφέρθηκε, σύμφωνα με τον κ. Μπιζά και ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο νησί και εν μέσω συναντήσεών του με τοπικούς φορείς.

«Έκτοτε, έχουν βγει σχετικοί πίνακες, με μόνιμες θέσεις, αλλά η Πάρος δεν είναι μέσα, οπότε υπήρξαν πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν», επεσήμανε.

Όσον αφορά δε στο αν παίζει ρόλο η παροχή κινήτρων, για την αύξηση του ενδιαφέροντος για αυτές τις θέσεις, ο κ. Μπιζάς τόνισε, πως «δεν υπήρξε προκήρυξη. Προσφορά μπορεί να μην υπάρχει ίσως για τις θέσεις των επικουρικών, επειδή αφορά σε τριετή θητεία, αλλά σε ό,τι αφορά στις μόνιμες θέσεις, δεν υπήρξε καν προκήρυξη. Εμείς, αυτό που ζητούμε ουσιαστικά, είναι να υπάρξει προκήρυξη και για τις μόνιμες θέσεις. Αν αυτές δεν καλυφθούν, αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά να υπάρξει προκήρυξη, εφόσον υπήρξε δέσμευση».

Την ίδια στιγμή, όπως καταλήγει ο Έπαρχος «ανθούν τα ιδιωτικά ιατρεία απ’ έξω. Φυσικά και ο ιδιώτης πρέπει να κάνει τη δουλειά του, ωστόσο η ύπαρξη τόσων ιδιωτικών ιατρικών κέντρων, φανερώνει τις ελλείψεις, που παρουσιάζει η δημόσια υγεία τα τελευταία χρόνια. Μετά την κρίση και τα μνημόνια, ο κόσμος βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση και δεν μπορούν όλοι να καταφεύγουν στους ιδιώτες».