Μεγάλη ένταση, με ανταλλαγή χαρακτηρισμών, επικράτησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, κατά τη συζήτηση θεμάτων, που αφορούσαν στη διαχείριση των απορριμμάτων

«Φαρ ουέστ» για τα απορρίμματα

Εν μέσω διαπληκτισμών, καυγάδων, και καφενειακού τύπου εκφράσεις και ανταλλαγές πυρών, ανάμεσα σε πλειοψηφία και μειοψηφία, εγκρίθηκε η υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης, για την κατασκευή ΧΥΤΥ και μονάδας κομποστοποίησης, αλλά και τις δράσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου.

Η συζήτηση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων ξεκίνησε νωρίς, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, καθώς ο π. δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Κροντηράς, και ενώ η έγκριση ή μη των θεμάτων περί υποβολής προτάσεων, θα συζητούνταν στην πρώτη και δεύτερη θέση των θεμάτων ημερησίας διατάξεως, έθεσε ως ερώτημα, προσκομίζοντας διευκρινιστικό απαντητικό έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, το τι μέλλει γενέσθαι, με την εναπόθεση στερεών αποβλήτων, εκ μέρους του Δήμου, σε μη αδειοδοτημένους χώρους, αλλά και την ως εκ τούτου συνεχή επιβολή προστίμων, εις βάρος του.

Οι τόνοι ανέβηκαν γρήγορα, δυναμιτίζοντας την ατμόσφαιρα, ενώ κατά τη συζήτηση των ημερησίας διατάξεως μείζονων θεμάτων, δημοτικοί σύμβουλοι και Δήμαρχος, παρεκτράπηκαν αρκετές φορές, με την αίθουσα συνεδριάσεων, να θυμίζει καφενείο.

Άνοιγμα νέων ΧΥΤΑ

Στην ερώτησή του ο κ. Κροντηράς και βάσει των διευκρινήσεων από την Δ/νση ΠΕΧΩ της ΠΝΑι, επεσήμανε, πως τόσο για την περιοχή της Αγ. Μαρίνας (Ανεμογεννήτρια), όσο και για την περιοχή Κοσίνι, όπου λειτουργεί ο δεματοποιητής, έως και την κατασκευή του ΧΥΤΥ, έχει υπάρξει πλήθος καταγγελιών, με το Δήμο να δέχεται την επιβολή διοικητικών προστίμων, με αποφάσεις των υπηρεσιών και στελεχών της Περιφέρειας, λόγω παραβίασης της κοινής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ παράλληλα από τον Συνήγορο του Πολίτη, έχει υπάρξει καταγγελία και για την ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων και στις παρυφές της πόλης, πλησίον του Κέντρου Υγείας Τήνου. Χαρακτηριστικά σημείωσε, πως ενώ ο Δήμος επιχειρεί την αποκατάσταση τριών ΧΑΔΑ, ταυτόχρονα δημιουργεί τρεις νέους.

Απαντώντας, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός, αναγνώρισε το έργο των υπηρεσιών της Περιφέρειας, λέγοντας, πως «καλά κάνουν και κάνουν τη δουλειά τους και κάνουν ελέγχους», ωστόσο αντιπαρέθεσε ενώπιων του Σώματος, τα θετικά σχόλια πολιτών και επισκεπτών του νησιού, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όσον αφορά στην καθαριότητα της πόλης.

Σε ερώτηση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Πέτρου Κουσουνάδη, σε τι εξυπηρετεί η αντιπαραβολή της καθαριότητας της πόλης με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο Δήμαρχος σημείωσε, πως σε κάθε άλλη περίπτωση, τα παντός είδους στερεά απόβλητα, «θα ήταν στους δρόμους, μέσα στην πόλη, στους κάδους, έξω από τις πόρτες μας, στα χωριά», υπερασπιζόμενος τη συγκεκριμένη διαχείριση, παρά τα όποια πρόστιμα.

Σε τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Σανταμούρης επεσήμανε πως ο π. δήμαρχος γνωρίζει την κατάσταση και ότι δεν υπάρχει άλλη νομιμοποιημένη οδός, για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Καθυστέρηση παρά τα στενά περιθώρια

Περνώντας στα ζητήματα, περί υποβολής προτάσεων για την κατασκευή ΧΥΤΥ και μονάδας κομποστοποίησης, αλλά και για τις δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο, για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ο Δήμαρχος παρέθεσε αναλυτικά το περιεχόμενο και τον προϋπολογισμό των δύο προτάσεων, ενώ υποστήριξε, πως ο λόγος, που η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), για την κατασκευή του ΧΥΤΥ, είχε εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αλλά είχε απορριφθεί από τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος, καθώς θεωρούνταν μη επικαιροποιημένη η ορνιθολογική μελέτη, που απαιτούνταν, δεδομένου, ότι η θέση που έχει επιλεγεί, βρίσκεται πλησίον περιοχής Natura.

Ο Δήμος, σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, κατέθεσε αίτημα θεραπείας, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε, καθώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για θεραπεία υπουργικής απόφασης. Όπως αναφέρθηκε, ο Δήμαρχος έχει δώσει εντολή για επανέκδοση της ΑΕΠΟ, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 4-5 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της νέας ορνιθολογικής μελέτης.

Ο κ. Κροντηράς κατηγόρησε για μειωμένα αντανακλαστικά τη δημοτική αρχή, λέγοντας πως η ΑΕΠΟ απορρίφθηκε, καθώς ο Δήμος έχασε την προθεσμία κατάθεσης αιτήματος θεραπείας, ενώ κατηγόρησε το Δήμαρχο, ότι επέμεινε στην εκδοχή της προσφυγής κατά της απόφασης στο ΣτΕ, ενώ θα μπορούσε, εφόσον υπήρχε σχετική γνωμοδότηση από την ΑΔΑ, αλλά και το ίδιο το Υπουργείο, στην επανέκδοση της ΑΕΠΟ, χωρίς να χαθούν από τη διαδικασία 8 πολύτιμοι μήνες, τονίζοντας πως η Τήνος αποτελεί ουραγό των Κυκλάδων στο θέμα αυτό, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στη νυν δημοτική αρχή, λόγω των καθυστερήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, η προθεσμία χάθηκε καθώς ήταν ακόμη σε εξέλιξη η νέα ορνιθολογική μελέτη, ενώ με πρωτοφανούς ύφους εκφράσεις, κατηγόρησε τον κ. Κροντηρά ότι επέδειξε έλλειψη σθένους, να ολοκληρώσει το έργο του ΧΥΤΥ επί θητείας του.

Παράλληλα, τόνισε, πως ενώ υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «τρέχει» και δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια, ενώ υπάρχει η δέσμευση από επίσημα χείλη, πως αν το έργο ενταχτεί, θα υπάρξει η δυνατότητα παράλληλης ολοκλήρωσης της ΑΕΠΟ.

Επαναφορά του ζητήματος της θέσης

Δεδομένων των συζητήσεων περί επανέγκρισης της ΑΕΠΟ, αναζωπυρώθηκαν εκ μέρους του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ζαλώνη, οι συζητήσεις περί επανεξέτασης της θέσης του ΧΥΤΥ, καθώς η εγγύτητά του στην περιοχή NATURA, ενέχει τον κίνδυνο να απορριφθεί εκ νέου η πρόταση του έργου.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ι. Σιώτος, παρέδωσε τη θέση του σε αναπληρωτή, προκειμένου να τοποθετηθεί ως δημοτικός σύμβουλος, τονίζοντας πως «δεν ανέχομαι η μείζον μειοψηφία να ασκεί μικροπολιτική», εφόσον ήταν εκείνη, που συναίνεσε, επί θητείας της, με την άποψη του μελετητή, για βέλτιστη θέση την περιοχή Κοσίνι. Ταυτόχρονα, σημείωσε, πως αναγνωρίζεται πλήρως και δεν αποκρύπτεται το γεγονός, ότι η θέση βρίσκεται δίπλα σε περιοχή NATURA και γι’ αυτό έχουν ληφθεί και όλα τα απαραίτητα μέτρα και εγκρίσεις.

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αλληλοκατηγοριών, μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, ανταλλαγές χαρακτηρισμών και ένταση στην αίθουσα, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος, προκειμένου να προχωρήσει το Σώμα στην ψήφιση του θέματος, σημειώνοντας, πως το νησί πρέπει να αποκτήσει ΧΥΤΥ και κάθε άλλη συζήτηση δεν ωφελεί, ενώ σχετικά με την επανεξέταση της θέσης, εξήγησε, πως μία τέτοια διαδικασία θα σήμαινε επιπλέον 3-4 χρόνια, καθώς η ΑΕΠΟ, για την ήδη επιλεχθείσα θέση θα επικαιροποιηθεί και δεν θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο «Κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης Δήμου Τήνου» και η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο «Δράσεις για την ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων Δήμου Τήνου», στο πλαίσιο της πρόσκλησης 14.6i.26-27.1 (A/A ΟΠΣ: 1465) «Δράσεις για την ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων» του άξονα προτεραιότητας 14 – Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Σώμα, με μόνο τον δημ. Σύμβουλο κ. Ζαλώνη, να δηλώνει «παρών».

Ετικέτες: