Παρεμβάσεις της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Τήνου, σχετικά με την καθυστέρηση στη δειγματοληψία του νερού, αλλά και για το επίπεδο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

«Ο καυγάς για το “πάπλωμα”»

  • Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:23

Το ζήτημα της ποιότητας νερού, καθώς κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ο Δήμος Τήνου δεν προέβη σε δειγματοληψίες και αξιολόγηση, έθεσε εντός του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και προς τους πολίτες, η δημοτική παράταξη «Κοινό Τηνίων».

Το θέμα έφερε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, του Δήμου Τήνου, κ. Πέτρος Κουσουνάδης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, σημειώνοντας, πως αν και είχε ζητήσει τα αποτελέσματα των μηνιαίων αναλύσεων για την ποιότητα του νερού στο νησί, κατά τους θερινούς μήνες, δεν έλαβε ποτέ απάντηση, ενώ στις διευκρινήσεις τους ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης αφενός, αρκέστηκε να ενημερώσει, πως οι έλεγχοι οφείλουν να πραγματοποιούνται κάθε μήνα, ενώ ο Δήμαρχος αφετέρου, αντιπαρήλθε του θέματος.

Παράλληλα, το Κοινό Τηνίων, θέτει το ζήτημα του επιπέδου των συνεδριάσεων, καθώς πλειοψηφία και μείζων αντιπολίτευση, αναλώνονται σε «πινγκ-πονγκ» ευθυνών, χωρίς να συζητούν επί της ουσίας τα θέματα, γεγονός, που σχολιάζεται ιδιαίτερα αρνητικά.

Τρεις μήνες χωρίς δειγματοληψία(;)

Σύμφωνα με τον κ. Κουσουνάδη, κατά την ερώτησή του στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 25 Αυγούστου, αν και η ποσότητα του νερού, φέτος το καλοκαίρι στην Τήνο, υπήρξε αρκούντως ικανοποιητική, μείζον ζήτημα, αποτελεί η ποιότητα νερού. Φέρνοντας το παράδειγμα οικισμού του νησιού, όπου επί αρκετές ημέρες κάτοικοι, επιχειρηματίες και επισκέπτες, έγιναν μάρτυρες τρεχούμενης… λάσπης από τις βρύσες, με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους καθ’ ύλην αρμόδιους, να σπεύδουν στην επίλυση του θέματος, το οποίο ωστόσο, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, έχει παρατηρηθεί πολλές φορές, εδώ και τρία περίπου χρόνια, ο κ. Κουσουνάδης ζήτησε από τον Αντιδήμαρχο Ύδρευσης, τα αποτελέσματα των αναλύσεων για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς το τελευταίο αποτέλεσμα, που ο ίδιος είχε στα χέρια του, ήταν από τον Μάιο του 2016. Παράλληλα, τόνισε, πως παρά τις συνεχείς οχλήσεις του προς την υπηρεσία, δεν του έχουν ακόμη παραδοθεί.

«Αναλύσεις από πότε έχουμε να πάρουμε στα χέρια μας για τα νερά στην Τήνο; Και γιατί καθυστερούν; Εγώ τουλάχιστον τις έχω ζητήσει – αν θυμάμαι καλά, η τελευταία που έχω είναι από το Μάιο. Τι έγινε μέσα στο καλοκαίρι; Δεν έχουμε καθόλου αναλύσεις και γιατί αυτό;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, κατά την ίδια συνεδρίαση, «οι αναλύσεις γίνονται κάθε μήνα. Φυσικά, πριν 10 μέρες, πάλι, πήραμε ξανά δείγματα, όπως γινόταν και από πάρα πολλά χρόνια, κάθε μήνα γίνονται. Πηγαίνουν στα αναλυτικά εργαστήρια μέσα και επιστρέφουν».

Όπως ενημερώνει ωστόσο το Κοινό Τηνίων, όπως προκύπτει από την επίσημη απάντηση του Δημάρχου σε αίτηση προς την υπηρεσία ύδρευσης, από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο, δηλαδή, για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, δεν στάλθηκε κανένα δείγμα νερού για ανάλυση, ενώ δημοσιεύεται και το σχετικό απαντητικό έγγραφο, γεγονός, που εγείρει ερωτήματα, σχετικά με την καθυστέρηση στη δειγματοληψία και την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού, που κατανάλωναν επί τρεις μήνες, κάτοικοι και επισκέπτες, δεδομένου, ότι με την αυξημένη κατανάλωση, λόγω επισκεψιμότητας, είναι σύνηθες το φαινόμενο υποβάθμισης της ποιότητας.

Αλληλοκατηγορίες αντί συζήτηση ουσίας

Ταυτόχρονα, από την ελάσσονα αντιπολίτευση, αρνητικά σχολιάζεται το γεγονός, των «κοκορομαχιών», μεταξύ πρώην και νυν δημοτικής αρχής, για τον καταλογισμό ευθυνών, σε μείζονα ζητήματα, χωρίς να θίγεται η ουσία των θεμάτων.

«Ανέβηκε στο site του δήμου, το video (Α' μέρος, Β' μέρος) από την τελευταία συνεδρίαση, της 16ης Σεπτέμβρη, του δημοτικού συμβουλίου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Εκεί, μπορεί κανείς να δει πως αντιμετωπίζουν οι δύο παρατάξεις τα δημοτικά συμβούλια».

Όπως διευκρινίζεται, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, «τα δυο πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης, είχαν να κάνουν με την επανυποβολή πρότασης για την διαχείριση των απορριμμάτων και τη χρηματοδότηση της κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), ένα πρωτεύων θέμα, το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μας, που απασχολεί την Τήνο. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος περιμέναμε να έχει την ανάλογη αντιμετώπιση από τους εκλεγμένους άρχοντες που για χρόνια διοικούν την Τήνο, από διάφορες θέσεις της αυτοδιοίκησης, και που σε αυτούς οφείλεται είτε λιγότερο είτε περισσότερο το πρόβλημα».

«Φευ όμως! Σίμος και Κροντηράς, Κροντηράς και Σίμος ασχολήθηκαν με τις ώρες, ποιος από τους δυο, επέλεξε ή θα επιλέξει ή έχει επιλέξει (κλίθηκε το ρήμα “επιλέγω” σε όλους τους χρόνους, τα πρόσωπα, τις κλίσεις κλπ) την θέση που θα πάει ο ΧΥΤΥ», επισημαίνεται. «Προσπάθησαν απεγνωσμένα και οι δύο, μαζί με τους δημοτικούς τους συμβούλους, να μας πείσουν ότι ο άλλος πήρε ή θα πάρει την απόφαση για την χωροθέτηση και εκείνοι “νίπτουν τας χείρας τους”. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο, όπως και την προηγούμενη φορά, όπως σε όλα τα μεγάλα έργα, να ασχοληθούν με το αν η πρόταση είναι η πιο συμφέρουσα για τον δήμο, αν τα κριτήρια επιλογής είναι τα σωστά και άλλα, αν, αν, αν…».

«Ο καυγάς για το “πάπλωμα”, δηλαδή. Βλέπε οι ψηφοφόροι του Αγαπιού και ποιος θα τους προσαρτήσει στο σακούλι του», σχολιάζεται, τέλος

Υπενθυμίζεται, πως το Κοινό Τηνίων ψήφισε την εκ νέου κατάθεση της πρότασης, εκφράζοντας παράλληλα και την απορία του αν θα προβλεφθούν λάθη ή και παραλήψεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά στην απόρριψή της. Επίσης έθεσε το ερώτημα, αν τώρα που η πρόταση κατατίθεται από την αρχή μπορεί να αλλάξει η θέση καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι έχουν γίνει λάθη στην βαθμολόγηση των θέσεων της παλιάς μελέτης.

Ετικέτες: