Τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης, για το καλό του περιβάλλοντος και των πολιτών, αλλά και για τη διατήρηση των κυττάρων ΧΥΤΑ, ανέδειξαν οι δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου

«Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί»

Τις αξίες της πρακτικής της ανακύκλωσης, αλλά και τον προγραμματισμό τους για το άμεσο διάστημα, σε σχέση με την «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων, ανέλυσαν οι Δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου, κ.κ. Μάρκος Κωβαίος και Αναστάσιος Φαρούπος.

Το Σαββάτο 22 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο «Πάνδροσος»  στην  Παροικία, Hμερίδα Ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της δράσης ανακήρυξης του 2016 ως Έτος Ανακύκλωσης για τον Δήμο Πάρου.

Διοργανωτές της επιτυχημένης ημερίδας ήταν ο Δήμος Πάρου και ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πάρου-Αντιπάρου (ΣΥΔΙΣΑΠΑ) και τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ) και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης, η χημικός μηχανικός και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Αν. κ. Χριστίνα Ευθυμιάτου, η χημικός –ωκεανογράφος και ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ κ. Χριστίνα Ζέρη, η Εταιρία Πανελλαδικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών “ReBattery”, το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Παλαιών Ελαστικών “ECOELASTIKA Α.Ε.”, το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Φωτιστικών Λαμπτήρων & Μικροσυσκευών  (ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ) A. E. , το Συλλογικό Σύστημά Εναλλακτικής Διαχείρισης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών «ΑΦΗΣ»,  η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε., η Εταιρία Ανακύκλωσης Μαγειρικών Ελαίων “Ecoparos”, το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών A. E.  (ΣΥ. ΔΕ. ΣΥΣ.), το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών(Κ.Δ.Α.Υ.)  Πάρου και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου.

 

«Ανακυκλώσιμα τα περισσότερα απορρίμματα»

Σχολιάζοντας το πέρας της ημερίδας, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, τόνισε, πως «στόχος είναι να προσέξουμε όλοι μαζί το περιβάλλον. Το περιβάλλον είναι αυτό που μας τρέφει και έχουμε την υποχρέωση να το παραδώσουμε σε όσο καλύτερη κατάσταση μπορούμε στα παιδιά μας».

Όπως εξήγησε, «αυτή τη στιγμή, τα απορρίμματα που πετιούνται από τα περισσότερα νοικοκυριά, καταλύματα, ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια, είναι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανακυκλώσιμα», επισημαίνοντας, ότι «στόχος για την Πάρο είναι να «πιάσουμε» και το ευρωπαϊκό στάνταρ, αλλά αν είναι δυνατόν να συγκεντρώνουμε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά».

«Εδώ στο νησί μας έχει δημιουργηθεί ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), όπου πραγματοποιείται η διαλογή, καθώς πριν από περίπου ένα χρόνο, όλα τα ανακυκλώσιμα συσσωρεύονταν σε ένα χώρο ανεξέλεγκτα. Γεμίζαμε ένα βουνό με σακούλες και αλουμίνια κλπ. Με το νέο ΚΔΑΥ γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων, τα οποία αποστέλλονται σε ΚΔΑΥ της Αθήνας και ο Δήμος έχει και τις ανάλογες ανταποδώσεις», υπογράμμισε ο κ. Κωβαίος.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το Δήμαρχο Πάρου, το πιο σπουδαίο στοιχείο της αποδοχής από τους πολίτες της διαδικασίας ανακύκλωσης είναι, ότι «διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό, και δεν επιβαρύνουμε τόσο πολύ το κύτταρο του ΧΥΤΑ, που έχει, όπως είναι κατανοητό, μία ημερομηνία λήξεως. Μετά τον κορεσμό του, θα χρειαστεί η κατασκευή καινούριου κυττάρου, με τα κόστη να είναι τεράστια».

Όσον αφορά στην ημερίδα, ο κ. Κωβαίος ανέφερε, πως «ήρθαν άνθρωποι από όλους τους φορείς, βγάλαμε συμπεράσματα, ενώ είχαμε κι εμείς την ευκαιρία να γνωστοποιήσουμε τα στοιχεία που έχουμε, και σε αυτό το χρονο, που λειτουργεί αυτή η καμπάνια του Δήμου Πάρου, τι έχουμε πετύχει, όπως και τι έχουμε στόχο να πετύχουμε».

 

«Στην Αντίπαρο ξεκινήσαμε από το μηδέν»

Μια ιδιαίτερη ομιλία, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Αναστάσιος Φαρούπος, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, όπου απαντώντας στο ερώτημα “Τι είναι ανακύκλωση;”, τόνισε, πως «η ανακύκλωση για τα νησιά μας – και θα μιλήσω ειδικά για το νησί μου, την Αντίπαρο – είναι ένα στοίχημα. Ένα στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδηθεί. Είναι μονόδρομος για το μέλλον. Ένα μέλλον, που πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό για το περιβάλλον, με αειφόρο ανάπτυξη δηλαδή, αλλά και στον πολιτισμό, στην αξιοβίωτη ανάπτυξη, στοιχεία και τα δύο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, που περιέχονται στην ανακύκλωση».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Φαρούπος, «στην Αντίπαρο ξεκινήσαμε από το απόλυτο μηδέν. Η λέξη «ανακύκλωση» δεν υπήρχε σε καμία φάση στο νησί μας, ούτε σαν πολιτική έκφραση, ούτε σαν κοινωνική, επαγγελματική ή ατομική. Ούτε στα σχολεία γινόταν κάποια υποτυπώδης προσπάθεια ανακύκλωσης, ώστε τα παιδιά να αρχίσουν να αποκτούν σιγά-σιγά τη συνήθεια».

«Ξεκινήσαμε, υπογράφοντας συμβάσεις με τους φορείς και τις εταιρείες ανακύκλωσης, την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, την Εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευών, την ΑΦΗΣ κλπ, και μπήκαμε δυναμικά», ανέφερε, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να υπάρχουν και οι σχετικοί πόροι, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή», καθώς «σε ένα μικρό δήμο όπως ο δικός μας, που προσπαθεί καθημερινά να λύσει προβλήματα με ελάχιστους υπαλλήλους και μέσα, η ανακύκλωση ακούγεται και φαντάζει σαν πολυτέλεια. Λες και έχουμε λύσει όλα τα άλλα προβλήματα και μένει μόνο το θέμα της ανακύκλωσης».

«Ας είναι όμως, επειδή έχουμε τη θέληση και επειδή πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε για το καλό του Δήμου και των δημοτών μας. Θα πρέπει να αναφέρω, ότι στο διάστημα Μαΐου-Αυγούστου – δεν είναι λίγο, αλλά για εμάς είναι τεράστιο – ανακυκλώσαμε 27 τόνους χαρτί, 23 τόνους γυαλί και 32 τόνους τηγανέλαια», γνωστοποίησε κλείνοντας.