Ενημέρωση του Δήμου Πάρου, αναφορικά με τους “άδειους” φακέλους πρότασης, που υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προς χρηματοδότηση δύο βρεφονηπιακών σταθμών

Πρόταση τώρα, μελέτες στο μέλλον

Διευκρινήσεις, επί των δημοσιευμάτων, τα οποία αναφέρθηκαν στην απόρριψη από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου της πρότασής του, για κατασκευή δύο βρεφονηπιακών σταθμών, λόγω άδειων φακέλων, δίνει ο Δήμος Πάρου.

Προς ενημέρωση των πολιτών, ο Δήμος προβαίνει σε γνωστοποίηση των ενεργειών του, περί κατάθεσης πρότασης σε σχετική πρόσκληση, προκειμένου να λάβει τη χρηματοδότηση, ύψους 1.000.000, από το Ε.Π. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την κατασκευή εγκαταστάσεων δύο βρεφονηπιακών σταθμών, στα Μάρμαρα και την Παροικιά, καθώς και τους λόγους, για τους οποίους απορρίφθηκε, αφού από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης διαπιστώθηκε, πως απουσίαζε ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών μελετών.

Μη διάψευση των γραφομένων

Χωρίς να αναφέρεται σε κανένα σημείο της σχετικής ανακοίνωσης του Δήμου Πάρου, πως η δημοσιοποίηση του θέματος, η οποία έγινε και μέσω της «Κοινής Γνώμης», περιείχε ψεύδη ή ανακρίβειες, καθώς, τουλάχιστον στην περίπτωση της εφημερίδας, η σχετική δημοσίευση βασίστηκε στο περιεχόμενο της σχετικής απόφασης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο του Δι@ύγεια και υπογράφεται από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, κ. Χατζημάρκο.

Ωστόσο, μέσω της ενημέρωσης του Δήμου, καθίσταται σαφές, πως όντως, οι φάκελοι των έργων δεν ήταν ώριμοι προς κατάθεση, καθώς οι περισσότερες μελέτες, θα εκπονηθούν και θα ολοκληρωθούν, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Πάρου σημειώνεται, πως στις 24 Αυγούστου 2016 ανακοινώθηκε ότι μπορούν να υποβληθούν προτάσεις για «Δημιουργία και αναβάθμιση υποδομών πρόνοιας» έως τις 07/11/2016.  Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι Υπηρεσίες του Δήμου εκπόνησαν και διεκπεραίωσαν τα παρακάτω: 

Για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Μαρμάρων υποβλήθηκαν τα εξής :

•             Οι απαιτούμενες αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του Δήμου Πάρου

•             Τα απαιτούμενα εγχειρίδια διαδικασιών

•             Τα απαιτούμενα έγγραφα που αποδεικνύουν την επιχειρησιακή και διαχειριστική ικανότητα

•             Συμβολαιογραφική απόκτηση πράξης γης

•             Έκθεση προσβασιμότητας Α.Μ.Ε.Α.

•             Αρχιτεκτονική μελέτη (σε επίπεδο οριστικής μελέτης)

•             Στατική Μελέτη (σε επίπεδο οριστικής μελέτης)

•             Η/Μ μελέτες ((σε επίπεδο οριστικής μελέτης)

•             Μελέτη παθητικής Πυρασφάλειας (σε επίπεδο οριστικής μελέτης)

•             Αναλυτικές προμετρήσεις – τεχνική έκθεση – Προϋπολογισμός

«Ο λόγος για τον οποίο δεν υποβλήθηκαν οι μελέτες σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής», σύμφωνα με το Δήμο, «είναι το γεγονός ότι τα παραπάνω θα εκπονηθούν μετά την έγκριση των αρχιτεκτονικών από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, οπότε να τροποποιηθούν καταλλήλως με τις τυχόν παρατηρήσεις του. Στο τεχνικό δελτίο πράξης αναφέρθηκε ότι τα παραπάνω θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου 2017, ημερομηνία μέχρι την οποία ούτως ή άλλως δε θα μπορούσε να γίνει καμία περαιτέρω ενέργεια εξαιτίας των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών για έγκριση της ένταξης του έργου στον προϋπολογισμό του Δήμου. Μέχρι την παραπάνω ημερομηνία θεωρούμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις».

Για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Παροικίας αναφέρθηκε στο Τεχνικό Δελτίο Πράξης, ότι το κτίριο που προτείνεται προς κατασκευή και θα εξυπηρετεί ίδιο αριθμό βρεφών και νηπίων με τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Μαρμάρων, οπότε οι προδιαγραφές είναι ίδιες και η κατασκευή θα είναι παρόμοια και γι’ αυτό τον λόγο και δεν εστάλησαν οι συγκεκριμένες μελέτες ξεχωριστά, σημειώνει ο Δήμος Πάρου, διευκρινίζοντας, πως η παραπάνω λύση (της παρόμοιας κατασκευής) «έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις πανελλαδικά για εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού».

Επισημαίνεται από το Δήμο, ότι οι παραπάνω μελέτες, ενέργειες καθώς και η υποβολή των παραπάνω έγιναν από τις Υπηρεσίες του Δήμου Πάρου με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο (συμβούλων, μελετητών κλπ.), ενώ η ανακοίνωση κλείνει με τη δέσμευση, πως «ο Δήμος Πάρου θα συνεχίσει να διεκδικεί την ένταξη σε προγράμματα που αφορούν έργα ζωτικής σημασίας για το νησί».

 

 

Ετικέτες: