Ανοικτή επιστολή έντονης διαμαρτυρίας όλων των Δημάρχων των Κυκλάδων, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Αντιπεριφερειάρχη, καθώς και διαμαρτυρία του ίδιου του Περιφερειάρχη, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, για τη συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ

"Απαιτούμε να γίνονται σεβαστά τα αναφαίρετα δικαιώματα του κάθε νησιώτη"

  • Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2016 - 16:44

Κοινή, ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, απέστειλαν οι Δήμαρχοι και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Λεονταρίτης, λόγω των τεράστιων ζητημάτων που προκύπτουν από την απεργία διαρκείας της ΠΝΟ, στην οποία κοινοποιείται επίσης η επιστολή, ζητώντας τις σχετικές ενέργειες του επικεφαλής του Υπουργείου, προκειμένου να λυθεί ο αποκλεισμός, που μόνο επιζήμιος, μπορεί να καταστεί για τα νησιά.

Στην επιστολή προς τον Υπουργό αναφέρεται:

"Μετά και τη σημερινή απόφαση της Π.Ν.Ο. για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, εκτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και τονίζοντας συνάμα την αναγκαιότητα οι νησιώτες να σταματήσουν πλέον να είναι «όμηροι» κάθε φορά που πραγματοποιείται ναυτεργατική κινητοποίηση, σας γνωρίζουμε ότι η συνεχιζόμενη για έβδομη ημέρα απεργία της Π.Ν.Ο., έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους κατοίκους της νησιωτικής μας περιοχής.

Ως τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεννόηση και συνεργασία με  επαγγελματικούς και παραγωγικούς  φορείς των Κυκλάδων διαπιστώσαμε σοβαρά προβλήματα έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων. Η αδυναμία μετακίνησης από και προς την Αθήνα, ο αναγκαστικός περιορισμός στα νησιά, ειδικά σε αυτά που δεν διαθέτουν άλλο μέσο μεταφοράς παρά μόνο το πλοίο, δημιουργεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα τόσο σε επαγγελματίες όσο σε παραγωγούς αλλά πρωτίστως στους νησιώτες που πρέπει να μετακινηθούν για ιατρικούς λόγους.

Στον εκτεταμένο νησιωτικό χώρο που η χώρα μας διαθέτει, το ζήτημα της απρόσκοπτης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών, αλλά και το δικαίωμα των νησιωτών να ασκούν ανεμπόδιστα τις συνταγματικές τους ελευθερίες, πρέπει να διασφαλιστούν όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σεβόμαστε απόλυτα τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα, είμαστε και θα παραμείνουμε δίπλα τους σε κάθε δίκαιη διεκδίκησή τους, παράλληλα όμως απαιτούμε να γίνονται σεβαστά τα αντίστοιχα αναφαίρετα δικαιώματα του κάθε νησιώτη.

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιτρέψτε μας να επισημάνουμε για πολλοστή φορά ότι το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της απεργίας δεν μπορεί να αφήνει τους νησιώτες – στην κυριολεξία – στο έλεος του Θεού.

Δεν θα επιχειρήσουμε την αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων που σας είναι ήδη γνωστή.

Ζητούμε όμως την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την εξεύρεση λύσης, ώστε τόσο στον παρόντα χρόνο όσο και στο μέλλον οι νησιώτες να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους κατοίκους της υπόλοιπης χώρας, κάτι που είναι αυτονόητο για ένα κράτος δικαίου το οποίο οφείλει να παρέχει τα εχέγγυα για την ίση μεταχείριση των πολιτών του."

Την επιστολή υπογράφουν:

  • Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης
  • Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, κ. Γεώργιος Μαραγκός
  • Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος
  • Δήμαρχος Αμοργού, κ. Νικόλαος Φωστιέρης
  • Δήμαρχος Ανάφης, κ. Ιάκωβος Ρούσσος
  • Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσιος Σουσούδης
  • Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Αναστάσιος Φαρούπος
  • Δήμαρχος Θήρας, κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος
  • Δήμαρχος Ιητών, κ. Μιχάλης Πετρόπουλος
  • Δήμαρχος Κέας, κ. Γιάννης Ευαγγέλου
  • Δήμαρχος Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης
  • Δήμαρχος Κύθνου, κ. Σταμάτιος Γαρδέρης
  • Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης
  • Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς
  • Δήμαρχος Νάξυ και Μικρών Κυκλάδων, κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης
  • Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος
  • Δήμαρχος Σερίφου, κ. Αντώνιος Αντωνάκης
  • Δήμαρχος Σικίνου, κ. Βασίλειος Μαράκης
  • Δήμαρχος Σίφνου, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης
  • Δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός
  • Δήμαρχος Φολεγάνδρου, κ. Ελευθέριος Βενιός

Επιστολή προς τον Υπουργό, ωστόσο, απέστειλε εκ μέρους του συνόλου των νησιών του Νότιου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, από τον οποίο ζητά να αξιοποιήσει το σύνολο των δυνατοτήτων που ο νόμος παρέχει, προκειμένου να προστατεύσει τα νησιά, το πιο ευαίσθητο κομμάτι της χώρας, από τις επιπτώσεις της συνέχισης της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. 

Στην επιστολή του ο κ. Χατζημάρκος αναφέρει:

"Η απόφαση περί  συνέχισης, για ένα επιπλέον 48ωρο και μέχρι τα ξημερώματα της προσεχούς Κυριακής, της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για το σύνολο των κατοίκων των νησιών.

Το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου στην απεργία είναι σεβαστό, αλλά αυτό δεν μπορεί να ασκείται με τρόπο που να παραβιάζει δικαιώματα άλλων κοινωνικών ομάδων και κυρίως να χρησιμοποιεί ως ομήρους ολόκληρες νησιωτικές κοινωνίες.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη μεγαλύτερη νησιωτική Περιφέρεια της χώρας, ο συνεχιζόμενος ακτοπλοϊκός αποκλεισμός των νησιών, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την οικονομία αλλά και το σύνολο των κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων όλων των νησιωτών.

Οι νησιώτες μας, οι οποίοι, το τελευταίο διάστημα, έχουν υποστεί και αυτοί σφοδρή φορολογική επιδρομή, με ανυπολόγιστες γι αυτούς συνέπειες, ουδέποτε έστρεψαν τη δική τους αιτιολογημένη οργή εναντίον οιασδήποτε κοινωνικής ή επαγγελματικής ομάδας ή οιουδήποτε συμπατριώτη τους.

Επειδή, επιτέλους, η συνέχιση της ζωής στη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να είναι στην διακριτική ευχέρεια οιασδήποτε ομάδας, σας ζητούμε να προστατεύσετε το πιο ευαίσθητο κομμάτι της χώρας, αξιοποιώντας το σύνολο των δυνατοτήτων που ο νόμος σας δίνει.

 

Ετικέτες: