Ευρύτατη η αποδοχή της πρωτοβουλίας του προέδρου του Δ.Σ. Δήμου Τήνου, προκειμένου να καθιερωθεί ο θεσμός του «Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων» για μαθητές της Β’βάθμιας εκπαίδευσης

Οι έφηβοι… συνεδριάζουν

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, η προετοιμασία και καθιέρωση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων Τήνου, με τη συμμετοχή μαθητών από τις μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Την ομόφωνη έγκρισή τους, προκειμένου οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να εισέλθουν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία ανάλογη, αυτής του επίσημου και ανώτατου δημοτικού οργάνου, έδωσαν οι σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας, κατά την τελευταία συνεδρίαση του σώματος.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Ιωάννης Σιώτος, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για την καθιέρωση αυτού του θεσμού, κατόπιν της θετικής έγκρισης του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, κ. Χρήστου Μιχαλόπουλου, καθώς και των θετικότατων σχολίων του επί της ιδέας, χαρακτηρίζοντάς την «αξιέπαινη» και τονίζοντας, πως «θεωρούμε ότι η ενέργειά σας αυτή είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική, για τη δραστηριοποίηση των εφήβων σε θέματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση της κοινωνίας που ζουν και γι’ αυτό θα πρέπει να προβληθεί ιδιαίτερα και να τύχει της ανάλογης αποδοχής από τους νέους».

Δημιουργία ενεργών πολιτών

Όπως σημείωσε ο κ. Σιώτος στην εισήγησή του, γενικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με το ρόλο και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου του τόπου, η ανάδειξη της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών στην σύγχρονη κοινωνία, αλλά και οι αξίες της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε συμπεριφορές που προάγουν το ρόλο του υπεύθυνου και ενεργού πολίτη, να ενισχύσει τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών, να αναπτύξει τη κριτική σκέψη των μαθητών, να δώσει ευκαιρία για βιωματική εμπειρία του τρόπου λειτουργίας των θεσμών και των οργάνων στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στους μαθητές του Γυμνασίου Τήνου καθώς και στους μαθητές του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου Τήνου.

Όπως επεσήμανε, θα ζητηθεί από κάθε σχολείο το ενδιαφέρον των μαθητών να εκδηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα και απ’ αυτούς θα κληρωθούν 21 μαθητές, ήτοι επτά από κάθε σχολείο με σκοπό να διαμορφωθούν τρεις ομάδες εργασίας – προβληματισμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, οι μαθητές που επιθυμούν να λάβουν μέρος θα κληθούν να συγγράψουν ένα κείμενο (500- 600 λέξεων) βασισμένο στην θεματική που θα δοθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή ή αν δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη θεματική, ένα κείμενο με ελεύθερο θέμα.

Οι συμμετέχοντες θα εργασθούν πάνω σε διάφορα ζητήματα –προβλήματα του νησιού της Τήνου, που θα τεθούν από την αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος. Η Συντονιστική Επιτροπή θα αξιολογήσει τα κατατεθέντα κείμενα και θα προχωρήσει στην επιλογή των καταλληλότερων και συγκεκριμένα τριών από καθεμία από τις ανωτέρω σχολικές μονάδες. Αυτονόητα, είναι απαραίτητη η συναίνεση των κηδεμόνων των μαθητών για την συμμετοχή τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ., εκτός σχολικού ωραρίου, κατά το τρέχον σχολικό έτος και θα κρατηθούν πρακτικά, τα οποία θα εκδοθούν σε ηλεκτρονική μορφή. Η δραστηριότητα αυτή θα βιντεοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί από τα περιφερειακά τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ στους μαθητές και μαθήτριες που θα συμμετάσχουν θα δοθούν αναμνηστικά.

Τη γενική εποπτεία του προγράμματος θα έχει ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Σιώτος σε συνεργασία με την ειδική συντονιστική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται, από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και το Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.κ. Σιώτο, Γκίζη και Κουσουνάδη, αντίστοιχα, καθώς επίσης και από τους Διευθυντές των σχολείων.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Σιώτος σημείωσε, πως «ευελπιστούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων να καθιερωθεί ως θεσμός και να διεξάγεται εφεξής, κάθε σχολική χρονιά, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των εφήβων, στον τρόπο λειτουργίας των τοπικών αρχών και την ενημέρωσή τους, σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν, για τη συμμετοχή τους, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε τοπικό επίπεδο».

«Όχι σε συγκεκριμένες γραμμές και πλαίσια»

Από τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Πέτρο Κουσουνάδη, προτάθηκε η θεματολογία να μην υπαγορευτεί από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, θέτοντας ζήτημα «χειραγώγησης» και τονίζοντας, ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τα παιδιά να μπουν σε συγκεκριμένες γραμμές και πλαίσια», με τον κ. Σιώτο, να εξηγεί, ότι δεν υπάρχει θέμα χειραγώγησης των τοποθετήσεων των μαθητών, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει κάποιος υποτυπώδης έλεγχος.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ., η συντονιστική επιτροπή, οι άνθρωποι που θα επιμεληθούν τη θεματολογία, θα είναι στην ουσία οι διευθυντές των σχολείων, ενώ τα μέλη του Συμβουλίου, θα αναλάβουν ρόλο, κυρίως, οργανωτικό. Ζήτησε ανοχή, καθώς πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια, προκειμένου να δοκιμαστεί στην πράξη, να εντοπιστούν οι όποιες «δυσκαμψίες» και να βελτιώνεται σε ετήσια βάση, εφόσον καθιερωθεί.

Τέλος, ο κ. Κουσουνάδης πρότεινε να μην περιορίζεται το δικαίωμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων στη μία φορά ανά σχολικό έτος, με τον κ. Σιώτο να διευκρινίζει, πως από τις σχετικές αποφάσεις δεν τίθεται περιορισμός.

Ένσταση αναφορικά με το εύρος συμμετοχής

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, υπογραμμίζοντας εξαρχής, πως η παράταξή του στηρίζει και θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το θεσμό, καθώς θα εισάγει τα νέα παιδιά στη διαδικασία συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, εξέφρασε δύο ενδοιασμούς.

Ο πρώτος προβληματισμός, αφορά στις δυσκολίες, που μπορεί να προκύψουν, από τη συμμετοχή στην ίδια ομάδα εργασίας παιδιών από το Γυμνάσιο και από το Λύκειο, σημειώνοντας ότι ενδέχεται ο τρόπος σκέψης των μεγαλύτερων ηλικιακά παιδιών να διαφέρει από αυτόν των μικρότερων.

Στη δεύτερη ένστασή του, ο κ. Κροντηράς έκρινε αντιδημοκρατική την πρόταση, η οποία αναφέρθηκε νωρίτερα, σχετικά με τη συμμετοχή παιδιών μόνο μέσα από τα 15μελή σχολικά συμβούλια, προτείνοντας να υπάρχουν συμμετοχές από το σύνολο των μαθητών. Σε αυτό, ο κ. Σιώτος αποσαφήνισε, πως η πρόταση, η οποία σημειωτέον προήλθε από τους ίδιους τους καθηγητές, δεν είναι θέσφατο και δύναται να συμπεριληφθεί το σύνολο των μαθητών.

 

 

Ετικέτες: