Βολές της ΚΕΠΟΜ, για μετάθεση ευθυνών της Αυτοδιοίκησης στην κυβέρνηση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα αντιμετώπισης των καταστάσεων από τη δημοτική αρχή

«Ζήτημα ικανότητας διαχείρισης»

  • Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 22 Δεκ. 2016 - 3:00

Σκληρή κριτική προς το Δήμαρχο Μυκόνου και τη δημοτική αρχή, σχετικά με τις ευθύνες για τις υποδομές και τα μείζονα ζητήματα του νησιού, ασκεί η δημοτική παράταξη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου (ΚΕΠΟΜ).

Προσφάτως, ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, είχε με έγγραφό του, που είχε κοινοποιηθεί μεταξύ άλλων και στον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος στις ελλείψεις που παρουσιάζουν οι δημόσιες υποδομές στο νησί. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ΚΕΠΟΜ, κ. Άννα Καμμή, η δημοτική αρχή σκόπιμα αναφέρεται στις ευθύνες τις κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθεί η κριτική για τις δικές της ευθύνες.

Υποδομές εκπαίδευσης

Όπως σημειώνει η κ. Καμμή, «δείχνει o κ. Κουκάς να αγνοεί παντελώς πού τελειώνουν οι αρμοδιότητες του κράτους και πού ξεκινούν οι δικές του ευθύνες. Υπάρχουν αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ας μην τις απεμπολούμε αγνοώντας τις σκόπιμα», αναφέροντας, ότι «στην ανακοίνωση –ανάμεσα σε άλλα και τις παρατηρήσεις του Δημάρχου σχετικά με τα «υπερκορεσμένα σχολεία» του νησιού και σχετικά με την «έλλειψη κλειστού γυμναστηρίου» στο νησί γεγονός που υποχρεώνει τους μαθητές μας να μετακινούνται σε γειτονικά νησιά για τους αθλητικούς τους αγώνες».

Σχετικά με τις υποδομές της εκπαίδευσης στο νησί, η ΚΕΠΟΜ τονίζει, πως συνεχίζει να αγνοεί στοιχειωδώς ο Δήμαρχος του νησιού, «ότι η ευθύνη για την ανέγερση νέων σχολείων και για επισκευή των ήδη υφισταμένων σχολικών μονάδων “βαραίνει” πρώτιστα και βασικά τις τοπικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση».

Αναφέρει δε, ότι «οι Σύλλογοι Γονέων του νησιού και το τοπικό σωματείο καθηγητών, η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων επανειλημμένως έχουν επισημάνει το θέμα της ανεπάρκειας και ακαταλληλότητας των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το αντιθεσμικό πλαίσιο (χωρίς διαγωνισμό!) κάτω από το οποίο νοικιάζεται κάθε χρόνο το κτίριο της Φτελιάς για τις ανάγκες του ΕΠΑΛ Μυκόνου. Μετά από πολλές ανακοινώσεις και καταγγελίες του σωματείου των καθηγητών μόλις φέτος ο Δήμος “κίνησε” τη σωστή διαδικασία για την αναζήτηση νέου κτιρίου για το νέο Γυμνάσιο ή οικοπέδου στην περιοχή της Άνω Μεράς, ύστερα από δυόμισι περίπου χρόνια στα “ηνία” του Δήμου ενώ ακόμα δεν έχει κάνει καμία κίνηση για το ζήτημα του ΕΠΑΛ, τη στιγμή που οι εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου σχολείου κρίνονται ιδιαίτερα ακατάλληλες από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου».

Σχετικά με το Κλειστό Γυμναστήριο

Όπως αναφέρει η δημοτική παράταξη της μειοψηφίας, «ο κ. Δήμαρχος αναφέρεται στην έλλειψη κλειστού γυμναστηρίου στο νησί, ζήτημα που αφορά επίσης τυπικά και θεσμικά πρώτιστα την ίδια τη Δημοτική Αρχή. Δυόμισι χρόνια πέρασαν από την εκλογή της σημερινής παράταξης που διοικεί τον Δήμο μας, αλλά καμία κίνηση δεν έχει γίνει για τη συνέχιση των εργασιών στο κλειστό γυμναστήριο στη περιοχή της Άνω Μεράς».

Επισημαίνεται, ότι ο κ. Κουκάς «ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα επικαλούμενος για άλλη μια φορά την έλλειψη υπαλλήλων στην υπηρεσία της πολεοδομίας του νησιού. Θεωρεί ότι ξεχάσαμε πως ακόμα κι όταν υπήρχε προϊστάμενος στην τοπική πολεοδομία καμία κίνηση για τη συνέχιση του έργου του “κλειστού” δεν είχε γίνει. Τα ίδια έργα ολοκληρώθηκαν ήδη σε άλλα κοντινά νησιά των Κυκλάδων, όπως η Τήνος και η Πάρος, κάτω από τις ίδιες δύσκολες συνθήκες».

Δημόσια Υγεία και η χαμένη λύση του στεγαστικού

«Εάν ήταν πράγματι υπερασπιστής της και εφόσον δηλώνει υπεράνω πολιτικών και κομματικών παρατάξεων θα έπρεπε να έχει πρωτοστατήσει σε μια συλλογική διαμαρτυρία με απαίτηση την ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχονται και δεν επαρκούν παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει το λιγοστό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΚΥ», σχολιάζει για το Δήμαρχο η κ. Καμμή.

Σχετικά με το πρόβλημα της στέγασης η ΚΕΠΟΜ τονίζει ότι οξύνεται συνεχώς μετά την απελευθέρωση των αδειοδοτήσεων των τουριστικών κατοικιών.

«Ο κ. Κουκάς αναφέρεται συχνά σε αυτό αλλά ξεχνά να αναφέρει τις δικές του ευθύνες. Τι έκανε ο κ. Δήμαρχος από το Φθινόπωρο του 2014 όταν ενημερώθηκε για την ευκαιρία να αγοράσει ο Δήμος κατασχεμένο από τράπεζα ξενοδοχείο στην Άνω Μερά; Ήταν μια καλή ευκαιρία που θα μπορούσε να στεγάσει σχεδόν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους του νησιού με χαμηλό ενοίκιο. Στις συχνές επαφές μας για αυτό το ζήτημα, η απάντηση από επίσημα δημοτικά χείλη ήταν ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν επαρκεί. Δυστυχώς καμιά δυναμική κινητοποίηση και παρέμβαση στο υπουργείο δεν ακολούθησε, με αποτέλεσμα να χαθεί μια μοναδική ευκαιρία για την λύση του στεγαστικού».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΚΕΠΟΜ, από τον Υπουργό Εσωτερικών για το ίδιο ζήτημα, υπήρξε ενθαρρυντική υπόσχεση όσο αφορά το νομικό πλαίσιο όμως το ακίνητο είχε ήδη πουληθεί σε μεγαλοεπιχειρηματία του νησιού.

Τονίζοντας, πως ο Δήμαρχος «δυστυχώς δεν ασχολείται με τα προβλήματα επί της ουσίας», η επικεφαλής της ΚΕΠΟΜ κλείνει, σημειώνοντας, ότι «οι ελλείψεις και οι ευθύνες του κράτους και της κεντρικής διοίκησης απέναντι στο νησί της Μυκόνου, σε πολλούς και νευραλγικούς τομείς των δημόσιων υπηρεσιών, είναι σοβαρές, αδιαμφισβήτητες και αδιαπραγμάτευτες. Ωστόσο το γεγονός ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος του νησιού αγνοεί τις δικές του ευθύνες, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους κατοίκους του νησιού και στην τοπική κοινωνία επιτείνει και οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ικανότητας διαχείρισης και αντιμετώπισης της κατάστασης από την σημερινή δημοτική αρχή».