Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ο προϋπολογισμός για το νέο οικονομικό έτος, ο οποίος επικεντρώνεται λιγότερο σε επενδύσεις και έργα και περισσότερο σε λειτουργικά ζητήματα

Λιτότητα και αναξιοποίητοι ευρωπαϊκοί πόροι

Τον ετήσιο οικονομικό προγραμματισμό για τη λειτουργία του Δήμου, που λόγω των συνθηκών, εμφανίζεται ακόμη περισσότερο λιτός από άλλες χρονιές, κλήθηκε να εγκρίνει το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου.

Επισημαίνοντας προς όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, που σαφώς δεν ικανοποιεί την πολιτική βούληση ούτε και της Δημοτικής Αρχής, αλλά επιχειρεί να διατηρήσει το Δήμο Τήνο λειτουργικό, μέσα στο νέο έτος, λόγω των δραματικών περικοπών στους κρατικούς πόρους για τους ΟΤΑ, ο Δήμαρχος Τήνου και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Σίμος Ορφανός, παρουσίασε, με τη συνδρομή της υπαλλήλου του Τμήματος Προϋπολογισμού και Λογιστηρίου του Δήμου, κ. Σταματίας Μιχελή, τον οικονομικό προγραμματισμό για το 2017.

«Φτωχός» προϋπολογισμός εξαιτίας δημοσιονομικών περικοπών

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος στην εισήγησή του, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση έγκρισης του προϋπολογισμού, η οποία είναι η κατ’ έτος κορυφαία συνεδρίαση του ισχυρότερου δημοτικού οργάνου, το Σώμα καλείται να κάνει αυτή τη συζήτηση, εν μέσω μίας παρατεταμένης και μεγάλης οικονομικής κρίσης.

«Η φτωχοποίηση, μέρα με τη μέρα, αυξάνει, δημιουργώντας έντονα φαινόμενα κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Ελπίζαμε και ευχόμασταν τα πράγματα να είναι καλύτερα, αλλά δυστυχώς δεν είναι», ανέφερε ο κ. Ορφανός, τονίζοντας, ότι «το 2017 θα είναι έτος κρίσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς σε συνέχεια προηγούμενων ετών, έχουμε σημαντικές περικοπές πόρων».

Όσον αφορά δε στις κανονιστικές και ρυθμιστικές αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων, σημείωσε, ότι «έρχονται με ρυθμούς καταιγίδας και αλλάζουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα», εξηγώντας, ότι «εν πολλοίς, το νομοθετικό πλαίσιο που τις διέπει είναι ασαφές και ημιτελές απαιτώντας νέες ερμηνευτικές εγκυκλίους, με αποτέλεσμα πολύμηνες καθυστερήσεις στον προγραμματισμό και στις δράσεις του Δήμου μας».

Παράλληλα, σύμφωνα με το Δήμαρχο, «τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ακόμη δεν έχουν ανοίξει, όπου και ευελπιστούμε για την πραγματοποίηση κάποιων σημαντικών έργων για το νησί μας, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας δεν διαθέτει επαρκείς πόρους».

Όπως ανέφερε, ο προϋπολογισμός, ως το εργαλείο λειτουργίας του Δήμου, «αποτυπώνει πέραν των ανελαστικών δαπανών και το σχεδιασμένο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, καθώς και την προσπάθειά μας για κοινωνική μέριμνα. Δεν αποτυπώνει στο σύνολο τους τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής, γιατί οι συγκεκριμένοι πόροι που διαθέτουμε και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, δεν το επιτρέπει», αποσαφήνισε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «παρά ταύτα, υλοποιούμε στον υπέρτατο επιτρεπόμενο βαθμό και αφού καθορίσουμε ανάγκες και προτεραιότητες, τόσο το τεχνικό μας πρόγραμμα, όσο και τις υπηρεσίες, προμήθειες και μελέτες, που εξυπηρετούν και βελτιώνουν την καθημερινότητα και τις ανάγκες των συμπολιτών μας».

Όπως σημείωσε ο κ. Ορφανός κλείνοντας, «θα θέλαμε να έχουμε έναν  «πλούσιο» προϋπολογισμό, όμως οι πόροι μας γενικά, όπως προείπα, είναι πολύ συγκεκριμένοι. Έχουμε επιφορτιστεί, όπως όλοι οι Δήμοι, με αυξημένες αρμοδιότητες, χωρίς του αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, αλλά και χωρίς το απαιτούμενο έμψυχο δυναμικό», λέγοντας, ότι ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε και συντάχθηκε βάσει των δεδομένων συνθηκών, αλλά και του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

«Μίζερος» οικονομικός προγραμματισμός και υπερβολικές απευθείας αναθέσεις

Στη συνέχεια, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου διατύπωσαν ερωτήματα σε σχέση με διάφορους Κωδικούς Αριθμούς, είτε εσόδων είτε εξόδων, διευκρινήσεις που ανέλαβε να δώσει η υπάλληλος του αρμοδίου Τμήματος του Δήμου Τήνου, κ. Μιχελή.

Σημαντικές ενστάσεις της μειοψηφίας, υπήρξαν στον τρόπο, που επιλέγει η Δημοτική Αρχή να πραγματοποιεί τις αναθέσεις σε ιδιώτες, ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «μίζερο», επισημαίνοντας, παρά τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος στην εισήγησή του, ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, κ.κ. Κροντηράς, Ξενόπουλος και Αμοιραλής, αρνήθηκαν να ψηφίσουν θετικά τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017, που κατέθεσε η δημοτική αρχή, καθώς «οδηγεί πόλη και χωριά στην οπισθοδρόμηση», εξηγώντας πως δεν υπάρχει «κανένα έργο υποδομής, καμία εκμετάλλευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καμία πρόβλεψη για την διαχείριση των απορριμμάτων, και την απομάκρυνση των δεμάτων, μόνο αναθέσεις εργασιών - εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ - η αγαπημένη δράση της Δημοτικής Αρχής, αναθέσεις σε ιδιώτες για όλα [...] Για τη λειτουργία της αφαλάτωσης, του φράγματος της Βακέτας, των αυτόνομων συστημάτων νερού, του αποφρακτικού μηχανήματος ακόμη και για τον θρυμματισμό κλαδιών».

Επίσης μειοψήφησε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Πέτρος Κουσουνάδης,  ο οποίος δικαιολόγησε την ψήφο του, λέγοντας, ότι για την σύνταξη του προϋπολογισμού η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Κοινό Τηνίων» προτείνει την διαδικασία του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, η οποία αποτελεί πρότυπη διαδικασία συμμετοχής των κατοίκων, για την οποία ως ένα ενδιάμεσο στάδιο προτάθηκε η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από Σεπτέμβριο σε τοπικές συνελεύσεις σε όλη την Τήνο για τη συλλογή προτάσεων οι οποίες θα συζητηθούν πριν την τελική σύνταξη και ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ετικέτες: