Πρόταση του Δημάρχου Τήνου για συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, με υπηρεσιακούς παράγοντες, για την εύρεση λύσης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Προϋπόθεση μια ανοιχτή συνάντηση

Την άποψη, ότι η μεγάλη συζήτηση και οι προτάσεις λύσεων, για το μείζον ζήτημα του Δήμου Τήνου, αυτού της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα πρέπει να γίνει δημοσίως και με συμμετοχή και όχι πίσω από κλειστές πόρτες, σημείωσε η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων στο νησί της Τήνου αποτελεί ενδεχομένως το μεγαλύτερο πρόβλημα, που καλείται να αντιμετωπίσει η διοίκηση του Δήμου, καθώς το νησί έχει βρεθεί στη δύσκολη θέση, να έχει μπει σε διαδικασία αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, αλλά να μην έχει ακόμη ΧΥΤΑ, ενώ παράλληλα, τα απορρίμματα όλων των περιοχών, να δεματοποιούνται στη θέση Κοσίνι, στην περιοχή Αγάπη, χωρίς όμως, να έχει προβλεφθεί το πού θα μεταφέρονται, με αποτέλεσμα στοίβες απορριμμάτων να συσσωρεύονται εδώ και περίπου 3 χρόνια.

Με αφορμή μία αναφορά του εκπροσώπου της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Πέτρου Κουσουνάδη, στο διαδίκτυο, καθώς και τα συναφή θέματα που ακολουθούσαν στη συνεδρίαση, λαμβάνοντας το λόγο, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός, ζήτησε να υπάρξει συνάντηση, μεταξύ των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να βρεθεί κοινή λύση.

Λύση μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών

Αναφερόμενος, στην ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης του «Κοινού Τηνίων», κ. Κουσουνάδης, εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους απορρίφθηκε η κατ’ ιδίαν πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτη Κροντηρά, προκειμένου να ζητηθεί συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, με μόνο θέμα την διαχείριση των απορριμάτων στο νησί.

«Από την πρώτη στιγμή που το Κοινό Τηνίων συστάθηκε ως δημοτική κίνηση προτάσσει ως βασική αρχή την συμμετοχή των πολιτών. Πιστεύω ότι βασική αιτία των προβλημάτων μας (συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των απορριμμάτων) είναι η ανάθεση. Θεωρώ ότι δεν χρειαζόμαστε άλλη μία “από τα πάνω” διαδικασία για να λυθεί πραγματικά το θέμα αυτό. Τέτοιες διαδικασίες ανάθεσης οδήγησαν στην έως τώρα διαχείριση με τα γνωστά αποτελέσματα», σημείωνε στην ανάρτησή του ο κ. Κουσουνάδης.

Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, «προσπαθούμε να “σπρώξουμε” τους κατοίκους του νησιού να ενεργοποιηθούν οι ίδιοι σπάζοντας μια συνήθεια πολλών δεκαετιών. Προτείναμε λοιπόν στην συνέλευση στο Αγάπη να ζητηθεί από τους ίδιους τους κατοίκους να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτείται αίτηση από τουλάχιστον 25 άτομα ώστε να συζητηθεί υποχρεωτικά ένα θέμα και να ληφθεί απόφαση. Επιπλέον προτείναμε να παρευρεθούν αυτοπροσώπως στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου κατά την διάρκεια αυτής της συνεδρίασης και να ζητήσουν το δικαίωμα παρέμβασης από το προεδρείο. Σε μία τέτοια αίτηση από τους ίδιους τους κατοίκους ευχαρίστως θα υπογράψω όπως φαντάζομαι ότι θα κάνουν και τα υπόλοιπα μέλη της δημοτικής μας κίνησης».

Συνάντηση για εκμαίευση κοινής λύσης

Ορμώμενος από την ανάρτηση του κ. Κουσουνάδη, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Ορφανός, παρακάλεσε και προσκάλεσε «τους επικεφαλής των παρατάξεων μαζί με το δήμαρχο τους υπηρεσιακούς παράγοντες σε ενημερωτική συνάντηση, ώστε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων να μην παραμένει σε μία συζήτηση απεραντολογίας, αλλά βάζοντας κάτω το τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, το ποιες δυνατότητες υπάρχουν από τούδε και στο εξής, τι μας επιτρέπει η νομοθεσία και τι όχι, να παρουσιάσουμε ένα διαχειριστικό σχέδιο για τη συνέχεια, να το συμφωνήσουμε και βεβαίως, να το κάνουμε, αν θέλετε, και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου».

Όπως ανέφερε, ο ίδιος και η δημοτική αρχή έχουν σχετικές προτάσεις, οι οποίες θα αναλυθούν διεξοδικά στη συνάντηση, επισημαίνοντας τέλος, πως πρόκειται περισσότερο για τεχνικό, παρά πολιτικό ζήτημα.

«Η Τήνος θα τιναχτεί στον αέρα»

«Ζητάτε από τους επικεφαλής να κάνουμε μία συνάντηση, όταν εμείς, εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, ζητάμε ξεκάθαρα να γίνει μία ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν καταλαβαίνω τι έχετε να κρύψετε από το δημοτικό συμβούλιο που μπορείτε να το πείτε μόνο στους επικεφαλής. Γιατί για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να μην είμαστε όλοι εδώ και ο κόσμος και να συναποφασίσουμε να δούμε τι θα γίνει», υπογράμμισε ο κ. Κροντηράς στην πρόταση του Δημάρχου, σχετικά με ένα θέμα, που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «θα μας πνίξει αν δεν κάνουμε τίποτα».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έφερε το παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των νησών της Ύδρας, των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, όπου υποχρεώνεται από το κράτος ο Δήμος Φυλής, να δέχεται τα δεματοποιημένα / κομποστοποιημένα απορρίμματα.

Ο κ. Κροντηράς υπογράμμισε, πως το θέμα οφείλει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει από το Κοσίνι και η ευθύνη είναι δική σας. Το λειτουργείτε τρία χρόνια τώρα. Θα τιναχτεί η Τήνος στον αέρα. Ήδη η περιοχή έχει “τελειώσει”. Έμαθα από άτομο της περιοχής, ότι ήδη στη Φουρνιώτισσα δεν μπορείς να πας, μυρίζει», ενώ προειδοποίησε, πως με τον τρόπο διαχείρισης μέχρι στιγμής, το στοίβαγμα των δεμάτων καθ’ ύψος, «δεν θα μπορούμε να τα αγγίξουμε μετά».

Ο Δήμαρχος, απ’ την πλευρά του επέμεινε, ότι «η συζήτηση θα πρέπει να γίνει και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, για να λυθούν τεχνικά ζητήματα. Νομίζω ότι τα τεχνικά ζητήματα δεν λύνονται στο δημοτικό συμβούλιο. Έρχονται έτοιμα λυμένα εδώ και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει».

Αντίστοιχα για την περίπτωση της Ύδρας ανταπάντησε, ότι δεσμεύτηκε από το κράτος χώρος ταφής, ενώ στην περίπτωση της Τήνου δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Ζήτημα πολιτικών επιλογών

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Κουσουνάδης, και απαντώντας στην πρόσκληση του Δημάρχου για τη συνάντηση των επικεφαλής, ανέφερε:

«Είπατε ότι το ζήτημα είναι τεχνικό και όχι πολιτικό, εμείς διαφωνούμε. Εμείς θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και ο λόγος που φτάσαμε μέχρι εδώ είναι οι πολιτικές επιλογές οι δικές σας και του κ. Κροντηρά. Δεν είναι μόνο τεχνικό το θέμα. Τεχνικές λύσεις μπορεί να βρεθούν πολλές το θέμα είναι τι επιλέγουμε. Και αυτό είναι πολιτική».

Ο κ. Κουσουνάδης τόνισε, ότι θέση του Κοινού Τηνίων, είναι ότι αυτή η κουβέντα πρέπει να γίνει όσο πιο ανοιχτά γίνεται», εξηγώντας ότι «θα πρέπει να συμμετέχουν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται, οι άνθρωποι που έχουν το πρόβλημα στο “πετσί” τους. Όχι μόνο οι Αγαπιανοί, όλο το νησί σε λίγο θα έχει θέμα». 

Ετικέτες: