Δριμύτατη επίθεση της αντιπολίτευσης στη Δημοτική Αρχή της Φολεγάνδρου, κατηγορώντας για αδιαφάνεια, αμφίβολη νομιμότητα και πλήρη αδράνεια σε θέματα ανάπτυξης

«Υποβαθμίζει το παρόν, υποσκάπτει το μέλλον»

Το ζήτημα των διοικητικών δυσλειτουργιών στο Δήμο Φολεγάνδρου, λόγω της καταδίκης του Δημάρχου Φολεγάνδρου, Ε. Βενιού, για παράβαση καθήκοντος, επαναφέρει η δημοτική παράταξη της μειοψηφίας, «Φολέγανδρος – Η δύναμη στους πολίτες».

Για σχεδόν ανύπαρκτη διοίκηση κατηγορεί η αντιπολίτευση τη δημοτική αρχή του Ελευθέριου Βενιού, μιλώντας για κακοδιαχείριση, μηδενικές δυνατότητες ελέγχου από δημοτικά όργανα και όχι μόνο, αλλά και πλήρη αδράνεια, όσον αφορά σε σημαντικά έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στην Φολέγανδρο.

«Η ανοχή καταφύγιο στην κακοδιοίκηση»

Όπως τονίζει η παράταξη της μειοψηφίας, «η δημοτική παράταξη “Φολέγανδρος – Η Δύναμη στους Πολίτες” έχουμε επανειλλημένα διαμαρτυρηθεί αρμοδίως για τα φαινόμενα κακοδιοίκησης στον Δήμο Φολεγάνδρου, για τις σοβαρές παρατυπίες που αγγίζουν, αν δεν τα ξεπερνούν, τα όρια της νομιμότητας, αλλά και το καθεστώς αδιαφάνειας που συστηματικά διέπει τη λειτουργία της δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής ο έλεγχός της από τα αρμόδια δημοτικά ή άλλα όργανα».

Επαναφέροντας το μείζον ζήτημα για το Δήμο, επισημαίνεται, ότι «η αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του δημάρχου Φολεγάνδρου για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή, δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση».

Παράλληλα, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, «η αδράνεια που επιδεικνύει εδώ και χρόνια η δημοτική αρχή σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα, όπως είναι τα έργα και οι υποδομές (λιμάνι, αποχετευτικά δίκτυα, ενεργειακό, μηδενική σχεδόν απορρόφηση πόρων από πλαίσια στήριξης και απουσία επιχειρησιακού σχεδίου κ.ά.) υποβαθμίζει το παρόν μας και υποσκάπτει το μέλλον μας».

Κλείνοντας, η παράταξη ζητά από την εποπτεύουσα Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου «να σταματήσει να κωλυσιεργεί και να ασκήσει επιτέλους τον ελεγκτικό και κυρωτικό της ρόλο», τονίζοντας, ότι «η αδράνεια και η ανοχή παρέχουν καταφύγιο στην κακοδιοίκηση», αλλά και από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών «να προστατεύσει τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση διασφαλίζοντας τη διαφανή, νόμιμη και δημοκρατική λειτουργία των οργάνων της». 

Κατόπιν ενημέρωσης της Αποκεντρωμένης η απάντηση του ΥΠ.ΕΣ.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως ερώτηση, αναφορικά με το καθεστώς αδιαφάνειας και των παρατυπιών στη λειτουργία του Δήμου Φολεγάνδρου, είχαν καταθέσει τις τελευταίες ημέρες του Νοέμβρη, προς τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη οι βουλευτές Κυκλάδων του Σύριζα, κ.κ. Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Μανιός.

Λαμβάνοντας υπόψιν, πως σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 75/6-4-2016 αμετάκλητη ήδη απόφαση του Εφετείου Αιγαίου μη ασκηθέντος κατ’ αυτής ενδίκου μέσου ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου κηρύχθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, όπως προκύπτει από το άρθρο 250 του Ποινικού Κώδικα, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή πέντε μηνών με τριετή αναστολή με το ελαφρυντικό του άρ. 84 § 2α Π.Κ., οι βουλευτές Κυκλάδων στην ερώτησή τους σημείωναν, πως σε ό,τι αφορά στη χρηστή λειτουργία της δημοτικής αρχής «που ευλόγως έχει πληγεί το κύρος της από την άνω απόφαση αλλά και των προβλεπόμενων από την προαναφερθείσα διάταξη του ν. 3852/10 πρέπει οι δημότες να πληροφορηθούν αν τα αρμόδια όργανα της διοίκησης έχουν επιληφθεί του εν λόγω ζητήματος».

Επειδή, μεταξύ άλλων:

⦁    Ο Δήμος Φολεγάνδρου συνηθέστατα δεν απαντάει ούτε ανταποκρίνεται στα έγγραφα αιτήματα δημοτικών συμβούλων ούτε και τους χορηγεί αιτούμενα έγγραφα και στοιχεία που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων τους επικαλούμενος το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, την ελλιπή αιτιολόγηση των σχετικών αιτήσεων ή το ολιγάριθμο διοικητικό προσωπικό.

⦁    Ο  Δήμος Φολεγάνδρου δεν τηρεί πρακτικά των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά μόνον σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ επιδεικνύει απροθυμία να χορηγήσει έστω και αυτό το ηλεκτρονικό αρχείο σε δημοτικούς συμβούλους.

⦁    Από το έτος 2013 και μέχρι σήμερα, δεν έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο κανένας ισολογισμός, ούτε έχουν έρθει σε γνώση των Δημοτικών Συμβούλων οι εκ του Νόμου απαιτούμενες εκθέσεις ελέγχου των αποτελεσμάτων ισολογισμού του Ορκωτού λογιστή. Παρά ταύτα, έχει ανατεθεί η προετοιμασία των ισολογισμών όλων των ετών από το 2013 έως και το 2015 σε ιδιωτική εταιρεία, έχουν δε εγκριθεί τα σχετικά εντάλματα πληρωμής και η εταιρεία έχει λάβει την αμοιβή της για την προετοιμασία τους, χωρίς όμως σήμερα, οι ισολογισμοί να έχουν έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επιπλέον, στην εταιρεία αυτή, έχει ανατεθεί περισσότερες από μία φορές η ίδια εργασία και έχουν καταβληθεί περισσότερες από μία φορές οι αμοιβές για την ίδια εργασία. Για τα παραπάνω έχει ήδη κατατεθεί αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου.

⦁    Η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο συχνά λειτουργούν προσχηματικά, όταν για παράδειγμα καλούνται να εγκρίνουν συγκεντρωτικά, σε μία μόνο συνεδρίαση απολογισμούς παρελθόντων ετών και μεταχρονολογημένες τριμηνιαίες καταστάσεις εσόδων-εξόδων τετραετίας (2012-2015) με αποτέλεσμα να καθίσταται πρακτικά και ουσιαστικά αδύνατος ο έλεγχος των στοιχείων, αλλά και οποιαδήποτε παρέμβαση επί αυτών.

⦁    Ο Δήμος Φολεγάνδρου δεν παρέχει τα στοιχεία που ζητούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στα πλαίσια ελέγχων, ή τα στοιχεία που παρέχει είναι ανακριβή ή αποσπασματικά και σε πρόσφατο έγγραφό του, κατηγορεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για «bullying», επειδή τόλμησε να του ζητήσει να παρέχουν στοιχεία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους περί ελέγχου της σύννομης τήρησης των διαδικασιών.

Ο Υπουργός ως ασκών εποπτεία επί των ΟΤΑ κλήθηκε να απαντήσει αν έχει επιληφθεί σχετικώς και αν ναι, τι έχει αποφανθεί επί των πειθαρχικών ή μη ευθυνών του Δημάρχου Φολεγάνδρου, αν έχουν ελεγχθεί αρμοδίως οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης, καθώς και αν είναι νόμιμο να μην τηρεί ο Δήμος Φολεγάνδρου πρακτικά ή να μην χορηγεί τα ηχογραφημένα αρχεία, παρακωλύοντας την δυνατότητα ελέγχου επί αυτών.

Στα ανωτέρω ερωτήματα των τριών βουλευτών του νομού, ο κ. Σκουρλέτης, σε απαντητικό του έγγραφο σημειώνει, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε αναζήτηση στοιχείων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, παραθέτοντας και τα στοιχεία του σχετικού εγγράφου, αναφέροντας, πως μετά τη σχετική απάντηση της ΑΔΑ, θα προβεί σε νέα απάντηση, για την ενημέρωση του Σώματος της Βουλής.