Η ΚΔΕΠΑ Πάρου αναμένεται να αναλάβει σε πρώτη φάση τη χρηματοδότηση για την κατασκευή σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου στην Παροικιά

“Εναρκτήριο λάκτισμα” για το νέο κλειστό γυμναστήριο

Την απόφαση να προχωρήσει ο Δήμος σε αίτημα, προς τη ΚΔΕΠΑ Πάρου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έργο της κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή Ζευλάκι της Παροικιάς, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου.

Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρισης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (ΚΔΕΠΑΠ), ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει περί της επίσημης αποστολής του αιτήματος χρηματοδότησης προς το Νομικό Πρόσωπο, όπου θα αναφέρεται στο συγκεκριμένο έργο και σε συγκεκριμένο επίσης ποσό, ενώ κατόπιν της εγκρίσεως της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Δημοτική Επιχείρηση, μέσω του Διοικητικού της Συμβουλίου, πρόκειται να αξιολογήσει και να εγκρίνει το αίτημα του Δήμου, εφόσον αυτή είναι και η αρχική του πρόθεση.

Από το Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο, αποσαφηνίστηκε, πως ενώ υπήρχε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήδη από τον Ιούλιο του 2016, περί της χωροθέτησης του έργου, ο Δήμος δε διαθέτει τους απαραίτητους πόρους, ώστε να φέρει σε πέρας την υλοποίησή του, η οποία αρχικά εκτιμήθηκε σε 700.000 ευρώ περίπου.

Ανεπαρκείς οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ, κ. Θανάσης Μαρινόπουλος, τόνισε, πως η Επιχείρηση αναμένεται να προσφέρει τη χρηματοδότηση, μέσα από το αποθεματικό της, προκειμένου το έργο να προχωρήσει και να μη μείνει “στα χαρτιά”, ενώ ο Δήμαρχος, επικουρώντας, υπογράμμισε, πως ο Δήμος το οφείλει να προχωρά με κάθε τρόπο τέτοιου είδους έργα, κυρίως στη νεολαία του νησιού.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κωβαίος, ο Δήμος, στην προσπάθεια να αξιολογήσει το κόστος του έργου, ήρθε σε επαφή με μελετητικά και τεχνικά γραφεία, καθώς επίσης και με επιχειρήσεις, για το κομμάτι των προμηθειών, καταλήγοντας σε μία οικονομική – οικονομοτεχνική εκτίμηση από την Τεχνική Υπηρεσία, η οποία καταλήγει στο γεγονός, πως ο Δήμος από ίδιους πόρους, δεν θα μπορούσε να το υλοποιήσει στο σύνολό του.

Παράλληλα, όμως, επεσήμανε, ότι ο Δήμος θα πρέπει να ξεκινήσει με αυτά που ήδη διαθέτει, ώστε το γήπεδο να ξεκινήσει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, πως στη συνέχεια δεν θα ζητηθεί η συνδρομή, είτε της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είτε άλλων φορέων, με το Δήμαρχο να προτείνει ακόμη και το μοντέλο της άμεσης συνδρομής των πολιτών, όπως στην περίπτωση του αεροδρομίου.

Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Κωβαίος σημείωσε, πως εκτός του νέου γηπέδου στην περιοχή του Αρχιλόχου Μάρπησσας, το οποίο όμως βρίσκεται εντός σχολικού συγκροτήματος και δεν είναι αυτόνομο, οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις “δεν μας τιμούν”, ενώ τέλος αποσαφήνισε, πως σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα σε προηγούμενες αποφάσεις του δήμου για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, ενδέχεται με τις τρέχουσες οικονομικές δυνατότητες να μην δημιουργηθεί ένα τεράστιο κτίριο 1.000 τ.μ., αλλά ένα μικρότερο.

Εύλογοι προβληματισμοί από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, αν και υπήρξε συμφωνία, σε ό,τι αφορά στο αίτημα προς τη ΚΔΕΠΑΜ για χρηματοδότηση, εκφράστηκαν προβληματισμοί, σε σχέση με την προχειρότητα της εισήγησης, καθώς όπως επισημάνθηκε από τον επικεφαλής, δεν υπάρχουν στοιχεία, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το μέγεθος του κτιρίου, ή έστω μία προεκτίμηση του έργου.

Όπως τόνισε, υπηρεσίες όπως η Αρχαιολογική Υπηρεσία ή η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, θα μπορούσαν να “μπλοκάρουν” το έργο, στην περίπτωση που δε συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις που θέτουν, προτείνοντας έως και την επόμενη φορά, που θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το συγκεκριμένο θέμα, η δημοτική αρχή και η ΚΔΕΠΑΠ να έχουν προχωρήσει σε μία σοβαρότερη προετοιμασία.

Ταυτόχρονα, η μείζον αντιπολίτευση αναφέρθηκε και στην εμπλοκή της Περιφέρειας, εφόσον ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο, είχε δηλώσει τη βούλησή του, η ΠΝΑ να συμβάλλει στην υλοποίηση του Κλειστού Γυμναστηρίου στο Ζευλάκι, εκφράζοντας επίσης αμφιβολίες για το αν ο Δήμος, έστω μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης, θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο, χωρίς “εκπτώσεις” στην ποιότητα κατασκευής του.

Δεν αποκλείεται περαιτέρω χρηματοδότηση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ ενημέρωσε το Σώμα, πως κύριος του έργου θα είναι το νομικό πρόσωπο του Δήμου, καθώς η χρηματοδότηση προέρχεται από το αποθεματικό του, το οποίο “χτίστηκε”, έπειτα από διαχρονική καλή διαχείριση των πόρων της, που προήλθαν από τις επιχορηγήσεις που τακτικά λαμβάνει από το Δήμο Πάρου.

Τόνισε, πως πρόκειται για χρήματα των δημοτών, που δεν προορίζονται για τα “ταμεία”, αλλά για την επιστροφή τους, με τη μορφή έργου, όπως αυτό του κλειστού γυμναστηρίου.

Σε απάντηση των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ο κ. Μαρινόπουλος τόνισε, πως, με αφορμή προηγούμενη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, έχουν δώσει τη σύμφωνη γνώμη τους όλες οι υπηρεσίες, έχει ήδη δοθεί συντελεστής δόμησης, ενώ το γήπεδο βρίσκεται εκτός αρχαιολογικού χώρου.

Έπειτα από σχετικές ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων, αποσαφήνισε, πως η ΚΔΕΠΑΠ προτίθεται να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 400.000 ευρώ, δεδομένου, ότι υπάρχουν σε εξέλιξη, ή σε επίπεδο προγραμματισμού περισσότερα από ένα έργα και σε άλλα σημεία του νησιού, τα οποία προτίθεται να αναλάβει, ενώ επέμεινε, πως θα πρέπει να γίνεται σοφή διαχείριση των πόρων και να μην καταβληθούν σε μόνο μία ενέργεια.

Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε, πως αν διαπιστωθεί αδυναμία όλων των υπολοίπων φορέων να συνδράμουν στο έργο και αν το γυμναστήριο δεν δύναται να ολοκληρωθεί με το συγκεκριμένο ποσό, ο Δήμος μπορεί να επανέλθει με νέο αίτημα χρηματοδότησης προς την ΚΔΕΠΑΠ, το Δ.Σ. της οποίας θα εξετάσει εκ νέου το ζήτημα, υπενθυμίζοντας, πως η συγκεκριμένη συζήτηση αφορά μόνο την πρώτη φάση της διατύπωσης του αιτήματος και ότι στο μέλλον υπάρχουν περισσότερα βήματα, μέχρι και την οριστικοποίηση των παραμέτρων του έργου.