Κοινό μέτωπο της δημοτικής μειοψηφίας Μυκόνου κατά του Δημάρχου

Ο ΟΑΕΔ Σύρου υποδοχέας των ανέργων της Μυκόνου

  • Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 25 Ιαν. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Με φόντο την υπηρεσία του ΟΑΕΔ Σύρου, εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση των παρατάξεων της μειοψηφίας με την Δημοτική Αρχή Μυκόνου για την σύναψη νέας σύμβασης του Δήμου με το Οργανισμό, την ίδια ώρα που η ταλαιπωρία των ανέργων του νησιού συνεχίζεται.

Σύνηθες είναι, όλους του τελευταίους μήνες, το φαινόμενο μαζικών αφίξεων στο λιμάνι της Σύρου, εκατοντάδων ατόμων από τη Μύκονο, με προορισμό το τοπικό γραφείο του ΟΑΕΔ, καθώς πρόκειται για ανέργους, οι οποίοι υποχρεούνται σε παρουσία για την κάρτα ανεργίας τους και εντός 3.30 ωρών να αναχωρούν για το γειτονικό νησί.

Ένα πρόβλημα που προέκυψε κατά την φετινή χειμερινή περίοδο λόγο μεταβολής των δεδομένων εξυπηρέτησης των ανέργων της Μυκόνου, γεγονός που προκάλεσε τριβές και σε δημοτικό επίπεδο, με τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας να στρέφουν τα βέλη τους κατά του Δημάρχου για τους χειρισμούς του σε σχέση με την υπόθεση.

Φιλότιμες προσπάθειες εξυπηρέτησης από τους εργαζομένους του ΟΑΕΔ

Κατά εκατοντάδες προσέρχονται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, στον ΟΑΕΔ της Σύρου οι άνεργοι της Μυκόνου, με ώρα άφιξης τους 8.50 και αναχώρησης τους 11.30, προκειμένου να είναι συνεπείς στην υποχρέωση της παρουσίας τους στον Οργανισμό.

Η ολιγόωρη παραμονή τους στο νησί επιβεβαιώνει την εντατική προσπάθεια των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ της Σύρου προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σύνολο των προσερχόμενων ανέργων, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα άμεσης επιστροφής τους στη Μύκονο, καθώς είναι απολύτως κατανοητή η ταλαιπωρία που οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται.

Παράλληλα, οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του ΟΑΕΔ Σύρου για την εξυπηρέτηση των ανέργων, βασίζονται και στην κατανόηση τους για την περιορισμένη οικονομική δυνατότητα όλων όσων υπόκεινται σε αυτή τη διαδικασία του ταξιδιού για να λάβουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας, καθιστώντας απαγορευτικό το έξοδο διαμονής τους στη Σύρο.

Μία σύμβαση που δεν ανανεώθηκε

Το πρόβλημα προέκυψε από τα μέσα Οκτωβρίου οπότε και δεν ανανεώθηκε η σύμβαση του Δήμου με τον Οργανισμό, για τη στελέχωση Γραφείου Εξυπηρέτησης του ΟΑΕΔ, με δημοτικό υπάλληλο σε επιδοτούμενη θέση, όπως συνέβαινε κατά την τελευταία 15ετία.

Σε ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό νησί όπως η Μύκονος θεωρείται δεδομένη η εποχιακή απασχόληση μεγάλης μερίδας κατοίκων, οι οποίοι κατά τους χειμερινούς μήνες βρίσκονται στην ανεργία, γεγονός που προϋποθέτει συχνή προσέλευση τους στον ΟΑΕΔ.

Η ανατροπή της κατάστασης όσον αφορά στη διακοπή της σύμβασης μεταξύ Δήμου και Οργανισμού, στέρησε την αυτονόητη εξυπηρέτηση των περισσότερων των 2.000 ανέργων του νησιού, γεγονός που προκάλεσε κοινωνική δυσφορία, αλλά και δημοτική αντιπαράθεση.

Κοινή πρόταση των παρατάξεων της δημοτικής μειοψηφίας για σύναψη σύμβασης

Οι δημοτικές παρατάξεις «Μύκονος Επόμενη Μέρα» και ΚΕΠΟΜ, αντιμετώπισαν από κοινού το πρόβλημα που έχει προκύψει, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Δήμαρχο για τους χειρισμούς του, οι οποίοι ενέτειναν το πρόβλημα αντί να το επιλύσουν. 

Με κοινή τους ανακοίνωση οι δύο δημοτικές παρατάξεις ενημερώνουν ότι στο Δ. Σ της Παρασκευής 20-1-2017 και εκτός ημερησίας διάταξης, υπέβαλλαν από κοινού πρόταση για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΟΑΕΔ και του δήμου.

Η αναγκαιότητα της σύμβασης προκύπτει, όπως στην πρόταση τους επισημαίνουν, λόγω της διαπιστωμένης ταλαιπωρίας των πάνω από 2.000 πολιτών της Μυκόνου και της οικονομική επιβάρυνσή τους από τις υποχρεωτικές τους επισκέψεις στον ΟΑΕΔ της Σύρου.

Καθώς δεν δόθηκε οριστική λύση από την διοίκηση του ΟΑΕΔ, για την δημιουργία γραφείου του στην Μύκονο, οι πολίτες πρέπει να μεταβαίνουν στην Σύρο για την διαπίστευση της παρουσίας τους ανά δίμηνο και όχι μόνο για την έκδοση της κάρτας ανεργίας τους, αφού η ηλεκτρονική αποστολή των σχετικών εγγράφων των ενδιαφερομένων δεν κατέστη εφικτή.

Επίσης συνυπολογίζουν και τον διασυρμό του νησιού που συνεχίζεται αναφορικά με το ζήτημα του ΟΑΕΔ, πράγμα που οδήγησε και τον κ. Δήμαρχο να αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία στην προϊσταμένη του Οργανισμού.

Οι προαναφερόμενοι λόγοι οδηγούν στην πρόταση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΑΕΔ, θέτοντας ως τελευταίο χρονικό περιθώριο στον Οργανισμό προκειμένου να λύσει οριστικά το προαναφερθέν ζήτημα.

Διάσταση απόψεων στη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Το θέμα τέθηκε, εκτός ημερησίας διάταξης, για συζήτηση, Κατά την διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ της αντιπολίτευσης και της αιφνιδιασμένης συμπολίτευσης, γεγονός που ανέβασε τους τόνους.

Συγκεκριμένα, οι δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Ν. Σαμψούνη και Α. Καμμή, έμειναν αταλάντευτες στην άποψη ότι απαιτείται άμεσα η απόφαση της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΑΕΔ, ώστε να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των ανέργων.

Σε αντίθεση, ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι αφενός θέλει να επανεξετάσει τους όρους συνεργασίας με τον ΟΑΕΔ και αφετέρου να διερευνήσει την δυνατότητα, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ  να παρέχονται από το ΚΕΠ και όχι από τον δήμο.

Καθώς η πρόταση του Δημάρχου απαιτεί χρόνο, ο οποίος θα παρατείνει την δοκιμασία των ανέργων του νησιού, σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε υπέρ της άμεσης επίλυσης του θέματος.

Η τελική έκβαση της ψηφοφορίας ήταν 8 υπέρ της  πρότασης του δημάρχου έναντι 7 της αντιπολίτευσης.

«Η γνωστή προπαγανδιστική απάτη του Δημάρχου»

Κατόπιν της συνεδρίασης του Δ.Σ. και των όσων προαναφέρθηκαν, ο Δήμαρχος με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι «μετά από την πλήρη αδιαφορία του ΟΑΕΔ….. εγκρίναμε την αναγκαιότητα σύναψης νέας συνεργασίας. Στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα καταρτιστούν οι όροι της συμφωνίας».

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δύο παρατάξεων της μειοψηφίας, χαρακτηρίζοντας τον Δήμαρχο οπαδό της κενής δημοσιότητας, της μεθοδικής διαφημιστικής προσωπικής του προβολής, ο οποίος συνεχίζει να εκμεταλλεύεται χυδαία τα «προνόμια» που παρέχει η ηλεκτρονική «δημοκρατία» και η ατιμωρησία της ασυδοσίας, της προπαγανδιστικής απάτης και διαστρέβλωσης της αλήθειας.

Υπενθυμίζουν ότι η απόφαση του Δ.Σ. για τη μη ανανέωση της σύμβασης ήταν δική του εισήγηση, ότι δεν ενημέρωσε το Σώμα για τις υποχρεωτικές παρουσίες των ανέργων στην Σύρο, ότι απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς την προϊσταμένη του ΟΑΕΔ για να εναποθέσει τις ευθύνες στο ΔΣ και ότι από τις 14 Οκτωβρίου δεν ξανασχολήθηκε με το θέμα ώσπου το έθεσε προς συζήτηση στο Δ.Σ. η αντιπολίτευση.

Σε προσωπικό ύφος απευθύνονται στον Δήμαρχο ότι «Μας έχετε συνηθίσει να οικειοποιείστε προτάσεις μας και με θράσος να τις ανακοινώνετε ως δικές σας! Δεν ήταν η πρώτη φορά. Και κάθε φορά κυριαρχεί η θέση μας πως ας γίνεται και κάτι και ας το παρουσιάζετε ψευδώς ως δικό σας, εκμεταλλευόμενος την ανυπαρξία μέσων μετάδοσης των συνεδριάσεων. Αλλά ως εδώ!»

Και εν αναμονή της τήρησης της δέσμευσης του δημάρχου για την επίλυση του θέματος έως το τέλος του μηνός, καταλήγουν με μία πολιτική επισήμανση προς τον δήμαρχο ότι «η συνείδηση της ευθύνης για οτιδήποτε συμβαίνει ή μη στο νησί, είναι θεμελιώδης προϋπόθεση δημοκρατικής διοίκησης. Διαφορετικά δεν διοικείτε απλά βρίσκεστε στην εξουσία.