Χρηματοδότηση αποχετευτικών έργων

σε νησιωτικούς δήμους
  • Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:25
  • /   Eνημέρωση: 14 Φεβ. 2017 - 7:27

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι, όσον αφορά στη δυσχέρεια χρηματοδότησης για την κατασκευή αποχετευτικών έργων υποδομής, θέτει ο Δήμαρχος Μήλου, προς τα συλλογικά όργανα των Δήμων ζητώντας την παρέμβαση τους.

Ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, με έγγραφο του προς την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και την ΚΕΔΕ ζητά να υπάρξει εκ μέρους τους διεκδίκηση του αιτήματος υπέρ των νησιωτικών δήμων που στερούνται της δυνατότητας χρηματοδότησης για αποχετευτικά έργα, κάνοντας λόγο για «νησιά πολλών ταχυτήτων».

Οι ιδιαιτερότητες της Νησιωτικής Ελλάδας, οι ελλιπείς υποδομές η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη των νησιών, η αξιοσημείωτη αύξηση των τουριστικών καταλυμάτων και μονάδων, και η μεγάλη αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά την θερινή περίοδο που κάνει την διακύμανση του πληθυσμού πολύ μεγάλη, κάνει την διαχείριση του αποχετευτικού ζητήματος στα νησιά ένα πολύ δύσκολο και δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω, οι Δήμοι μας, ιδιαιτέρως οι πιο μικροί που στερούνται υποδομών, αναγκάζονται να προχωρήσουν στον σχεδιασμό έργων αποχέτευσης που όμως είναι δύσκολο να υλοποιηθούν καθώς η μηδενική πλέον ΣΑΤΑ, λόγω αύξησης του ΦΠΑ, αφήνει ελάχιστα περιθώρια για έργα.

Από την άλλη, η απόφαση της Κυβέρνησης να μην μπορούν να ενταχθούν σε έργα ΕΣΠΑ, αποχετευτικά έργα οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων (Γ' προτεραιότητας),

αποκλείει το 90% και πλέον των νησιών μας που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, από την δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Τέτοια σημαντικά έργα υποδομών, που έχουν να κάνουν με την προστασία του ευαίσθητου νησιωτικού περιβάλλοντος, είναι απαραίτητο να μπορούν εντάσσονται σε έργα ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά πακέτα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πληθυσμιακή ή άλλη κατηγοριοποίηση που ενισχύει την λογική «νησιών πολλών ταχυτήτων».

Προς την κατεύθυνση αυτή, απαραίτητη είναι η δυναμική διεκδίκηση του αιτήματος αυτού, με την λήψη συλλογικής Απόφασης σε συνεργασία και με τις άλλες νησιωτικές ΠΕΔ (Β. Αιγαίου, Ιονίων), αίτημα το οποίο θα πρέπει να απευθύνουμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενόψει της Συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΠΕΔ, στις 15 Φεβρουαρίου 2017 και της προγραμματισμένης Συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στις 17/2/2017, ο Δήμαρχος Μήλου ζητά την συζήτηση του πολύ σημαντικού αυτού θέματος.