Ενημερωτικές ημερίδες από το Δήμο Πάρου προς τους πολίτες για τις επιπτώσεις της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα νησιά, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης

Όχι στην αιολική εκμετάλλευση

Σε δημόσιο κάλεσμα, κατά της εγκατάστασης βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών στο νησί, αλλά και σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις ανά δημοτικό διαμέρισμα, προχωρά ο Δήμος Πάρου, μέσω της αρμόδιας Επιτροπής .

Οι έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών των νησιών, αλλά και η μακρόχρονη δικαστική διαμάχη για το θέμα των ανεμογεννητριών ξεκίνησαν το 2010, όταν με απόφαση του τότε Υπουργού Ενέργειας, εγκρίθηκε η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων στα νησιά της Πάρου, της Άνδρου, της Τήνου και της Νάξου, μία απόφαση, η οποία όπως υποστηρίζουν τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Δήμου Πάρο, δεν τήρησε την προβλεπόμενη διαδικασία, καθώς εκτός από την “fast-track” έγκρισή της, δεν υπήρξε μέριμνα για πρότερη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες ή τους αιρετούς εκπροσώπους τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης του 2010, έχουν κινηθεί δικαστικά οι Δήμοι των νησιών, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και μεμονωμένα, οι φορείς και οι συλλογικότητες των τοπικών κοινωνιών.

Η ενημέρωση της Επιτροπής του Δήμου Πάρου, στα τοπικά δημοτικά διαμερίσματα του νησιού, πραγματοποιήθηκε, ενόψει της εκδίκασης της απόφασης, το επόμενο διάστημα, καθώς θεωρείται πως αναμένεται και το τελικό αποτέλεσμα.

Επιθυμούμε υψηλή ποιότητα ζωής

Στο κάλεσμά του προς τους πολίτες, προκειμένου να παραβρεθούν στις ενημερώσεις, να λάβουν γνώση και να αναλάβουν δράση, ο Δήμος Πάρου τονίζει, ότι σε συνεργασία με την Δημοτική Επιτροπή για τις ανεμογεννήτριες, τους φορείς του νησιού και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, επιθυμεί την συμμετοχή των παριανών πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο καίριο ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Πάρο.

“Επειδή, εκτιμάται ότι η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα έχει ανεπανόρθωτο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος χωρίς κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία.

Επειδή, η υπάρχουσα νομοθεσία για την εγκατάσταση ΑΠΕ όχι μόνο δεν προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, αλλά αντιθέτως επιτρέπει την εγκατάσταση ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές και στην περίπτωσή της Πάρου, σε καταφύγια άγρια ζωής.

Επειδή, η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει την κοινωνική συνοχή και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου και όχι την καταστροφή τους.

Επειδή, οι ανεμογεννήτριες είναι θορυβώδεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, και καταστροφικές για τη βιοποικιλότητα του τόπου μας.

Γι’ αυτό εμείς,

Λέμε ΟΧΙ στη αλλοίωση του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος και την καταστροφή του τουρισμού.

Λέμε ΟΧΙ στην ακύρωση της όποιας αναπτυξιακής πορείας του νησιού μας.

Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας, και επιθυμούμε υψηλή ποιότητα ζωής μακριά από βιομηχανικές εγκαταστάσεις”, σημειώνεται, ενώ υπενθυμίζεται πως έχει ήδη συνταχθεί ψήφισμα, προς υπογραφή, στον ενημερωτικό ιστότοπο του Δήμου Πάρου

Υπερ των ΑΠΕ, κατά της βιομηχανοποίησης

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο, σύσσωμη η κοινωνία του νησιού, στέκεται κάθετα αντίθετη στην πιθανότητα εγκατάστασης μεγάλης βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννητριών, ίσως ακόμη και 50 στον αριθμό, με διαστάσεις περίπου 100 μέτρα ύψος, “οι οποίες θα “γαζώσουν” ουσιαστικά όλα τα βουνά του νησιού”.

Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος, οι αντιρρήσεις των τοπικών φορέων δεν βασίζονται μόνο στα επιχειρήματα περί αλλοίωσης του τοπίου, αλλά και στο γεγονός, ότι “αυτά τα “θηρία” για να εγκατασταθούν πάνω στο βουνό, θα χρειαστούν διάνοιξη οδών περίπου 12 μέτρων, ενώ η εγκατάσταση κάθε μίας ανεμογεννήτριας, απαιτεί περίπου 800 κυβικά μέτρα σκυροδέματος, προκειμένου να σταθεροποιηθεί”, το οποίο συνιστά αλλοίωση και του φυσικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, “όλο αυτό δεν θα προσφέρει και θέσεις εργασίας, όπως είχε αναφερθεί στο παρελθόν. Το πολύ, να ανοίξουν μία με δύο θέσεις, οι οποίες θα αφορούν καθήκοντα φύλαξης”.

Ο κ. Κωβαίος επισημαίνει, πως οι κάτοικοι στέκονται απέναντι σε μία τέτοια εξέλιξη, καθώς πρόκειται να επηρεαστεί άμεσα ο τομέας του τουρισμού, λόγω της αλλοίωσης των φυσικών τοπίων, για τα οποία είναι γνωστά τα νησιά, δεδομένου, ότι σε ένα συντριπτικό ποσοστό, η απασχόλησή τους, εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από αυτό τον τομέα.

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος υποστηρίζει, ότι η λειτουργία του αιολικού πάρκου, “δεν θα μειώσει καθόλου την τιμή της κιλοβατώρας, αντίθετα αναμένεται να την αυξήσει”. Επιπροσθέτως, “οι βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες, δεν θα παράγουν ενέργεια μόνο για το νησί, αλλά θα μπαίνει στο σύστημα και θα πωλείται από εδώ ενέργεια. Θα γίνουν τα νησιά μας εργοστάσια παραγωγής ενέργειας”.

Όπως τονίζει, εφόσον το κράτος επιθυμεί τα νησιά να λειτουργούν ως πυλώνες τουρισμού, προκειμένου να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, ίσως θα έπρεπε να επανεξετάσει το ζήτημα, δεδομένου, ότι με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, που σε καμία περίπτωση δεν εναρμονίζονται με τη μέχρι στιγμής εικόνα τους, θα επηρεαστεί και το κέντρο του οικονομικού βάρους.

Κλείνοντας, ο επικεφαλής του Δήμου Πάρου, ξεκαθαρίζει, πως σε καμία περίπτωση ο Δήμος δεν στρέφεται κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εφόσον η απόφαση για την εγκατάστασή τους λαμβάνεται με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τη διατήρηση του περιβάλλοντος, το όφελος προς τους ίδιους τους νησιώτες. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει η Πάρος έχει ήδη εγκαταστήσει συστήματα ΑΠΕ.

“Είμαστε σαφέστατα υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των “πράσινων” πηγών ενέργειας. Αυτή τη στιγμή εμείς ήδη διαθέτουμε τέσσερις ανεμογεννήτριες, με μέγιστη ισχύ τον Αύγουστο στα 24 MW, με τις οποίες καλύπτουμε τα όποια κενά. Επίσης “πιάνουμε” την κοινοτική οδηγία του 20%, σε συνδυασμό με τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και άλλων συστημάτων, που λειτουργούν στο νησί μας”, τονίζει, ενώ συμπληρώνει, πως βούληση του Δήμου είναι να υπάρξει η δυνατότητα εγκατάστασης και άλλων μορφών παραγωγής ενέργειας, όπως η γεωθερμία, η παλιρροϊκή ενέργεια κλπ.