Αναμονή για τις νομοθετικές εξελίξεις από την πλευρά των αρμοδίων αρχών της Τήνου, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή του υδατοδρομίου στη θέση Βίντσι

Στον “αέρα” το θέμα του υδατοδρομίου

Σημαντική ενημέρωση, κατόπιν ερώτησης από τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, πραγματοποίησε, σχετικά με το ζήτημα της κατασκευής του υδατοδρομίου της Τήνου, ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα κωλύματα, τα οποία έχουν καθυστερήσει σημαντικά τις διαδικασίες, για την υλοποίηση του έργου του υδατοδρομίου της Τήνου, εξήγησε αναλυτικά ο πρόεδρος του ΔΛΤΤ-Α, κ. Ευάγγελος Κορνάρος, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, κατόπιν ερώτησης του επικεφαλής της παράταξης του “Κοινού Τηνίων”, κ. Πέτρου Κουσουνάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Κορνάρο, παρά το γεγονός, ότι η Τήνος υπήρξε το πρώτο νησί, το οποίο “έτρεξε” και ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για την εγκατάσταση υδατοδρομίου και μάλιστα πριν την έναρξη των σχετικών διαδικασιών από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ένα σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της διαβούλευσης, έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην κείμενη νομοθεσία, βάζοντας έτσι στον “πάγο” για κάποιο διάστημα τις διαδικασίες.

Δεσμευμένη από ιδιώτη η κατασκευή υδατοδρομίου της Τήνου

Σύμφωνα με το ερώτημα του κ. Κουσουνάδη, “διαβάσαμε μία ανακοίνωση στην οποία ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου επικύρωσε τη νομιμότητα των αποφάσεων, προκειμένου να γίνουν υδατοδρόμια σε διάφορα νησιά, μεταξύ αυτών και η Άνδρος, αλλά όχι η Τήνος. Τι είναι αυτό, λοιπόν, που “κολλάει” τη διαδικασία στην Τήνο, αλλά όχι στην Άνδρο, εφόσον ανήκουν στο ίδιο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο;”.

Όπως τόνισε ο κ. Κορνάρος, η κατασκευή του υδατοδρομίου της Τήνου είχε ανατεθεί ήδη από την προηγούμενη, κιόλας, διοίκηση του ΔΛΤΤ-Α, σε θυγατρική εταιρεία της Υδροπλάνα Ελλάδος Α.Ε./Hellenic Seaplanes S.A., την Υδατοδρόμιο Τήνου ΙΚΕ.

“Το υδατοδρόμιο της Τήνου είχε ανατεθεί σε ιδιώτη ήδη από την προηγούμενη διοίκηση του λιμενικού ταμείου, με διαγωνισμό. Έχει συσταθεί μία εταιρεία, η οποία είναι η Υδατοδρόμιο Τήνου ΙΚΕ, εκπρόσωπος και πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Χαραλάμπους, ο οποίος είχε ξεκινήσει τη διαδικασία. Θυμίζω εδώ, ότι έχουμε δώσει την σύμφωνη γνώμη μας και στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων, για την κατασκευή του υδατοδρομίου”, σημείωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, “έκτοτε, έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στη νομοθεσία και δυστυχώς φτάσαμε σε ένα σημείο, που υπάρχει σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο, το οποίο, ενώ υποτίθεται ότι πίεζαν όλοι οι φορείς, ώστε να “ξεμπλοκαριστούν” οι όποιες δυσκολίες υπήρχαν από τη νομοθεσία για την ίδρυση υδατοδρομίων, απαγορεύει ρητά την απευθείας αδειοδότηση σε ιδιώτη” εξηγώντας, ότι τα υδατοδρόμια, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να ανήκουν, είτε σε δημόσιους φορείς, όπως ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, ή κάποιο άλλο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, είτε σε συμπράξεις μεταξύ ιδιώτη και δημόσιου φορέα.

Ο κ. Κορνάρος πρόσθεσε επίσης, ότι “το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη. Είμαστε σε αναμονή όσον αφορά στο υδατοδρόμιο της Τήνου. Έχει ήδη παραχωρηθεί στο Βίντσι ο χώρος στην προβλήτα του “Ωκεανίς” για να υλοποιηθεί εκεί το υδατοδρόμιο και βάσει των σχεδίων, εκεί έχει λάβει και όλες τις αδειοδοτήσεις και για το συγκεκριμένο σημείο έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Είχαμε ένα πρόβλημα, θυμίζω, με τη λήψη της σύμφωνης γνώμης του Λιμεναρχείου, όμως λύθηκε κι αυτό” καταλήγοντας, πως η Τήνος βρίσκεται σε αναμονή των όποιων αλλαγών προκύψουν από τη διαβούλευση και της ψήφισης του νόμου.

Στο δίκτυο της Περιφέρειας η Άνδρος

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΔΛΤΤ-Α διευκρίνισε προς τον κ. Κουσουνάδη, πως η απόφαση στην οποία αναφέρθηκε στο ερώτημά του αφορά στην έγκριση των αποφάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την κατασκευή υδατοδρομίων.

“Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τον κύριο Χατζημάρκο, ξεκίνησε να ιδρύσει ένα δίκτυο υδατοδρομίων και από τη στιγμή που η Τήνος είχε ήδη προχωρήσει, δεν εντάχθηκε μέσα σε αυτό το δίκτυο. Εντάχθηκε όμως η Άνδρος”, ξεκαθάρισε, ενώ συνέχισε λέγοντας, ότι “τον Δεκέμβριο του 2014 είχε ληφθεί η απόφαση από την Περιφέρεια, μετά από δύο περίπου χρόνια υπέγραψαν θετικά τόσο το ΥΠΕΝ όσο και το ΥΕΝ, υπήρξαν προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια, έγιναν κάποιες τροποποιήσεις. Το λιμενικό ταμείο έχει πάρει δύο φορές απόφαση για να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια, για την κατασκευή του υδατοδρομίου της Άνδρου”.

Επανέλαβε, μάλιστα, πως “η Τήνος δεν είναι σε αυτό το δίκτυο, διότι, έχει ήδη παραχωρηθεί το δικαίωμα σε ιδιώτη”.

Ωστόσο, σημείωσε, πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το υδατοδρόμιο της Τήνου, καθώς υπάρχει η βούληση από τον επικεφαλής της εταιρείας, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του. “Ελπίζω και αυτό το οποίο έχει ειπωθεί τηλεφωνικά με τον κ. Χαραλάμπους, που όμως δεν είναι κάτι βέβαιο, ότι θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί σύμπραξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και της εταιρείας. Αν γίνει αυτό, θα μπορέσει να υλοποιήσει και το υδατοδρόμιο της Τήνου”, επεσήμανε κλείνοντας.