Η υπερεκμετάλλευση και καταπάτηση τμήματος της παραλίας του Πανόρμου στη Μύκονο, έρχεται και πάλι στην επιφάνεια, καθώς η επιχείρηση συνεχίζει, παρά τη σφράγισή της, να λειτουργεί

Κατ’ εξακολούθηση παραβατικότητα

Το ζήτημα της καταπάτησης τμήματος της προστατευόμενης παραλίας του Πανόρμου στη Μύκονο, επαναφέρει η παράταξη της μειοψηφίας του Δήμου Μυκόνου ΚΕΠΟΜ, με το Δήμαρχο να απαντά, πως η αρμοδιότητα έχει πλέον φύγει από τα “χέρια” των δημοτικών οργάνων και έχει περιέλθει σις υπηρεσίες της Αστυνομίας.

Το θέμα της επιχείρησης, η οποία, παρά το γεγονός, ότι υπέστη ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου Μυκόνου, συνέχιζε να λειτουργεί και να διατηρεί τις παράνομες εγκαταστάσεις της, φέρνει, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Μυκονίων, και πάλι στην επιφάνεια η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου (ΚΕΠΟΜ), με σχετική ανακοίνωσή της, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των προστατευόμενων, κοινόχρηστων χώρων, από την υπερεκμετάλλευση.

Προετοιμάζεται απτόητα για τη νέα σεζόν”

Όπως σημειώνει η ΚΕΠΟΜ στην ανακοίνωσή της, “ως κίνηση έχουμε βάλει σε προτεραιότητα την προστασία των παραλιών από την υπερεκμετάλλευση, ειδικά αυτές που προστατεύονται από δημοτικές αποφάσεις του Δήμου περί μη εκμετάλλευσης όπως αυτή του Πανόρμου”.
Η Κίνηση σημειώνει, ότι “η Επιχείρηση που έχει σφραγιστεί και συνέχισε να λειτουργεί δεν έχει δικαίωμα δραστηριότητας για 3 έτη σύμφωνα με τον νόμο”.
Η υπόθεση του Πανόρμου, τονίζεται ότι απασχολεί την παράταξη ήδη από το 2014, ωστόσο μεγάλες διαστάσεις έλαβε το 2016.
Επισημαίνεται δε, ότι ο Πάνορμος εκτός από περιοχή φυσικού κάλλους άλλωστε είναι αρχαιολογικός χώρος και υδροβιότοπος.

Σύμφωνα με την ΚΕΠΟΜ, “οι ενέργειες μας το 2016 για τον Πάνορμο ξεκίνησαν μετά από πολλές τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών και δική μας παρουσία στην περιοχή. Στις 10/2/16 στείλαμε καταγγελία στον προϊστάμενο της υπηρεσίας δόμησης, κ. Αντώνη Καστορίνη, με κοινοποίηση στο ΥΠΕΚΑ, στην Αποκεντρωμένη, στην Αρχαιολογική υπηρεσία και στον Δήμαρχο Μυκόνου και από εκεί ξεκίνησε ο έλεγχος από διάφορες υπηρεσίες”, ενώ παράλληλα αναφέρεται, πως “το Αστυνομικό Τμήμα είχε ήδη επισκεφθεί πολλές φορές πριν από εμάς την περιοχή και είχε καταγράψει παραβάσεις. Εκ των υστέρων διαπιστώσαμε ότι και ο πολεοδόμος είχε κάνει αυτοψία μετά από άλλη καταγγελία πριν από εμάς, αλλά χωρίς να αντιδράσει ουσιαστικά”.

Η αρχαιολογική υπηρεσία ανταποκρίθηκε αμέσως, έκανε αυτοψία και απάντησε με μια αναλυτική έκθεση, όπως σημειώνεται, ενώ “ο δήμαρχος στην αρχή δεν ανταποκρίθηκε στην δική μας καταγγελία ούτε ο πολεοδόμος. Ο δήμαρχος επισκέφθηκε τον χώρο και κάλεσε τον πολεοδόμο σε αυτοψία παρουσία του, η οποία κατέγραψε τις αυθαιρεσίες σε σχετική έκθεση, παρόλα αυτά δεν εκδόθηκε ποτέ πρωτόκολλο κατεδάφισης και ο επιχειρηματίας συνέχιζε ανενόχλητος παρά τις συνεχείς επισκέψεις του ΑΤ Μυκόνου και τα αυτόφωρα”, ενώ “η αρχαιολογική υπηρεσία εξακολουθούσε να στέλνει έγγραφα”.

Ακολούθως, όπως συνεχίζει η ΚΕΠΟΜ, “τον Μάιο του 2016 σχεδόν είχαν τελειώσει οι παράνομες εργασίες, (στις οποίες συν τοις άλλοις συμπεριλαμβάνεται και καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας) και είχαν μπει φοίνικες. Φέραμε το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία σε μια περιπετειώδη συνεδρίαση ανακάλεσε την άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος της εταιρείας Lari k ΙΚΕ λόγω των συνεχιζόμενων παρανομιών”.

Παρ’ όλα αυτά, “απτόητη η εταιρεία και παρά την σφράγιση του καταστήματος τον Ιούνιο του 2016, λειτούργησε κανονικά όλο το καλοκαίρι και μάλιστα με προκλητικά διαφημιστικά μετονομάζοντας το εστιατόριο από ΠΑΝΟΡΜΟΣ σε Principaute de Mykonos. Και τώρα ετοιμάζεται απτόητο για την νέα σεζόν”.

Εκτός των αρμοδιοτήτων του Δήμου

Η “ΚΓ” επικοινώνησε με το Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνο Κουκά, σχετικά με το ζήτημα, ο οποίος διευκρίνισε τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του Δήμου. Αξίζει μαλιστα να σημειωθεί, πως ο ίδιος έχει υπάρξει ιδιαίτερα αυστηρός σε παλαιότερες δημόσιες δηλώσεις του, όσον αφορά στο θέμα της υπερεκμετάλλευσης και της καταπάτησης των κοινόχρηστων χώρων του νησιού.

“Η συγκεκριμένη επιχείρηση επέδειξε μία δραστηριότητα, η οποία περιελάμβανε και αυθαίρετη δόμηση, η οποία οδήγησε την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου, να προβεί σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της. Από κει και πέρα, οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν ενώπιον και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κατά της απόφασης της ΕΠΖ, αλλά και των αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων. Όλες οι αποφάσεις των προαναφερθέντων φορέων ήταν αρνητικές, απορρίπτοντας τις αιτήσεις τους και θετικές ως προς την απόφαση του Δήμου”, τόνισε ο κ. Κουκάς.

Παρ’ όλα αυτά, “καταμαρτυρείται, πως το μαγαζί, παρ’ όλη την ανάκληση της άδειας και την επιστροφή της στο Δήμο, συνέχισε να λειτουργεί – προφανώς – παρανόμως”. Η Αστυνομία πραγματοποίησε, σύμφωνα με το Δήμαρχο, αρκετές συλλήψεις κατά τη διάρκεια του θέρους, για παραβίαση της σφράγισης, ωστόσο, “από κει και πέρα, ο Δήμος, όπως ενημερώθηκα και από τους Εισαγγελείς, δεν έχει κάποια περαιτέρω αρμοδιότητα, προκειμένου να επιβάλλει την τάξη. Η αρμοδιότητά μας τελείωση στην ανάκληση της άδειας”, επισημαίνει, αναφέροντας, ότι “το αν συνέχισε να λειτουργεί, αφορά καθαρά σε αρμοδιότητα της Αστυνομίας, να επιβάλλει τη σφράγιση, κάτι το οποίο έχει ήδη κάνει, καθώς η Αστυνομία σφραγίζει την επιχείρηση, κατόπιν εντολής του Δήμου”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κουκάς υποστήριξε, πως “είχαμε ενημερώσει και το κατάστημα, ότι αν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στην προηγούμενη κατάσταση, ενδεχομένως να έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν ξανά μία νέα χορήγηση άδειας, εφόσον όμως συμμορφωθούν σε αυτά, για τα οποία οδήγησαν στις κυρώσεις”, με την επιχείριση να επιδεικνύει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Δήμαρχος, σχετική πειθάρχηση, καθώς “όπως πληροφορούμαι, έχουν προχωρήσει ήδη σε κάποιες ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη”.

Τέλος, ο κ. Κουκάς, τόνισε, πως η ενημέρωση που παρέχει η ΚΕΠΟΜ προς τους πολίτες είναι μεροληπτική, ενώ την κατηγόρησε για λαϊκισμό.

“Όσον αφορά στο δελτίο Τύπου της ΚΕΠΟΜ, για άλλη μία φορά λαϊκίζει, παραπλανώντας τον κόσμο και προκαλώντας εντυπώσεις, όπως αρέσκεται σαν παράταξη και όπως συνηθίζω να τους λέω και στα δημοτικά συμβούλια. Παραπλανούν τον κόσμο και δεν ενημερώνουν πλήρως, με όλα τα στοιχεία”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ετικέτες: